10 handige tips voor illustratoren

Tips illustratoren blog

Na jarenlang ondernemen met vallen en opstaan heb ik ontdekt welke tips mij ontzettend hebben geholpen en welke juist niet voor herhaling vatbaar zijn. Dus heb ik in deze blog voor jou 10 tips welke je als illustrator ‘moet’ weten. Ze helpen je aan zichtbaarheid, ontwikkeling, jezelf leren ontdekken en niet te vergeten, veel plezier hebben.

Dit zijn de 10 handige tips voor jou als illustrator:

  1. Wees jezelf. De belangrijkste regel van allemaal; blijf jezelf. Jij bent uniek zoals je bent en dat is juist jouw kracht. Het duurde even voordat ik dit zelf door had, maar mensen willen juist met jou werken om wie jij bent en wat jij als geen ander kan!
  2. Het is voor de hand liggend wellicht maar; maak een social media account aan, zoals bijvoorbeeld een Instagram account, aan en deel daar trots je werk. Extra tip: Zorg er wel voor dat je je handtekening in je posts verwerkt om kopiëren te voorkomen (lees hierover ook de blog Hoe voorkom je dat je werk gekopieerd / gestolen wordt?).
  3. Creëer een portfolio site en laat zien wat je kan! Zorg ook voor informatie over jezelf. Wie ben jij en wat onderscheid jou van anderen? Je kunt een website eenvoudig zelf maken met platformen zoals Wix, Squarespace of Jimdo.
  4. Probeer samen te werken met andere creatievelingen, zo kom je niet alleen op leuke nieuwe ideeën maar verbreed je ook je netwerk. Door samen te werken ontstaan er vaak bijzondere projecten. Denk ook aan niet voor de hand liggende creatieve collega’s; maar bijvoorbeeld een modeontwerper, tekstschrijver of architect.
  5. Ga elke dag met je tekenkunsten aan de slag. Het klinkt gek om als illustrator tegen jezelf te moeten zeggen dat je elke dag even moet tekenen. Maar gek genoeg ben ik als fulltime illustrator en tekenjuf, maar niet perse élke dag aan het tekenen. Ik probeer ervoor te zorgen dat ik elke dag minimaal even een half uur de tijd neem om met tekenen aan de slag te gaan. Lees anders deze blog over “Hoe word je beter in tekenen” of “Doe het eens helemaal anders“.
  6. Wordt lid van community’s of groepen waarin je je inspiratie en hulpvragen kwijt kunt en met gelijkgestemden kunt sparren. Facebook of Discord zijn hier makkelijke en gratis platformen voor.
  7. Zoek interactie met collega’s of social media accounts waar jij je inspiratie uit haalt. Reageer actief op posts van anderen en zoek contact met profielen waar jij een klik mee hebt. Je zult verrast zijn wat voor leuke nieuwe connecties hieruit kunnen ontstaan!
  8. Breek de regels. Denk eens ‘out of the box’! Als iedereen zichzelf laat zien met een perfecte selfie, hoe zou jij hier een andere draai aan kunnen geven? Uniek zijn is dé perfecte strategie om op te vallen. Waar je vroeger in de klas misschien juist net zoals iedereen wilde zijn, is het nu tijd om op te vallen!
  9. Vind je eigen stijl. Het draagt bij aan je zichtbaarheid als je herkenbaar bent met een eigen stijl. Dit kan je manier van tekenen zijn, kleurgebruik, vorm, presentatie en meer. Geef jezelf wel de tijd om dit te ontdekken! Ik heb een tijd geleden een blog geschreven over hoe je je eigen stijl kunt creëren.
  10. Wat is je doel? Waarom wil je dit creatieve vak uitoefenen? Wat is je drijfveer en motivatie? Je voelt het direct in elke vezel van je lijf wanneer je jouw missie gevonden hebt. Dat voel je, omdat je gedreven bent zodra je hierover praat en uitkijkt naar elk moment dat bijdraagt aan jouw missie. Belangrijk: Vertel over je missie op je website, socials en laat het zien op je visitekaartje!

Hopelijk heb ik je kunnen inspireren om jezelf als illustrator op de kaart te zetten. Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief voor meer tips, of word lid van mijn community op Discord. Daar kun je al je vragen stellen over digitaal tekenen en heel veel inspiratie opdoen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *