10 tips als je begint met tekenen

10 tips beginnen met tekenen blog procreate

Houd je van tekenen en wil je weten hoe je beter kunt worden in (digitaal) tekenen? In deze blog kun je lezen welke 10 tekenregels je eigenlijk moet kennen als je (beter) wilt tekenen. Met behulp van deze ‘regels’ wordt tekenen alleen maar leuker! 😊

1. Maak altijd een schets en zet je schets altijd licht op
Deze regel is vooral belangrijk als je op papier tekent. Zet je een te dikke lijn op, dan is deze weer moeilijk om uit te gummen (en je kunt het papier beschadigen). Schetsen is altijd een goed idee, ook als je digitaal tekent. Door te schetsen kun je gaandeweg je compositie, perspectief en lichtval bepalen en wat verschillende dingen uitproberen. Maak in Procreate verschillende schetsen op canvassen (bijv. naast elkaar) of schets op verschillende tekenvellen. Je zult zien dat je compositie steeds weer iets verandert en vaak verbetert!

2. Kijk goed!
Om iets goed te kunnen tekenen (als je graag natuurgetrouw tekent natuurlijk), is het belangrijk dat je stil staat bij de vorm en de grootte van een object. We hebben vaak een idee in ons hoofd van hoe iets eruit ziet, maar als je echt bewust goed gaat kijken naar een object, dan zie je pas uit welke basisvormen, kleuren en andere elementen een object bestaat. Leer jezelf dus aan om goed te kijken naar datgene dat je wilt tekenen. Voor de anatomie van mensen en dieren kun je bijvoorbeeld referentieapps gebruiken om je op weg te helpen. Of maak het makkelijker en gebruik een raster zodat je je object kunt opdelen in meerdere kleine vlakken.

3. Zet een horizon op
Door een horizon(lijn) te plaatsen in je tekening (dit kan een hulplijn zijn voor tijdens het schetsen), kun je gemakkelijker de positie van je objecten bepalen in je tekening. Er is bijvoorbeeld nogal een verschil of je de horizon twee meter of twintig centimeter boven de grond plaatst.

4. Creëer diepte in je tekening, waardoor wat je tekent ‘echter’ lijkt.
Bepaal voordat je begint met tekenen waar het licht vandaan komt. Zet elementen nooit strak tegen elkaar aan, maar laat ze overlappen of zet ze een stukje van elkaar af. Met behulp van schaduw kun je makkelijk wat diepte creëren in je tekening. Wil je meer lezen over het gebruik van schaduw en licht? Lees dan deze blog die ik daarover schreef.

5. Denk ook aan je compositie
Positioneer je je werk altijd in het midden van je tekenvel of canvas, of maak je gebruik van het gehele oppervlak? Gebruik in Procreate bijvoorbeeld het grid (via Drawing Guide) om de positie van jouw object(en) te bepalen. Probeer ook eens om wat speelser om te gaan met je compositie: objecten hoeven niet altijd in het midden uitgelijnd te zijn, het kan ook heel ‘spannend’ zijn om een deel van je object van het canvas af te laten ‘vallen’. Neem regelmatig afstand van je werk. Door even wat anders te gaan doen of door letterlijk vanaf een (paar) meter afstand naar je tekening te kijken. Zo zie je weer nieuwe dingen die je niet ziet als je een langere tijd (van dichtbij) naar je compositie aan het kijken bent.

6. Let op je kleurgebruik
Een beetje kennis van kleuren kan zeker geen kwaad als het gaat om het beter worden in tekenen. Veel basisregels van het tekenen hebben te maken met kleuren en kleurgebruik. Om je een beetje op weg te helpen, kun je deze blog over kleur lezen. Door goed te kijken naar een object dat je wilt tekenen, kun je vaak al zien uit hoeveel verschillende kleuren iets bestaan. Een appel is nooit alleen maar rood! Ook het gezicht van een mens bestaat uit veel verschillende kleuren, als je maar heel goed kijkt. 😉 Naast het gebruik van verschillende kleuren, moet je ook letten op hoe dik je een kleur aan zet: probeer hierin ook te werken met licht en donker. Dit geldt ook voor schaduwen: deze zijn bijna nooit (helemaal) zwart, maar bevatten juist een donkere tint van de kleur die je gebruikt in je object.

7. Durf fouten te maken
“We don’t make mistakes, just happy accidents” zei de bekende kunstenaar Bob Ross (heel vaak). Je kunt heel goed leren van je fouten, door goed te kijken naar (het resultaat van) je werk: misschien kon de compositie wel beter, of kun je voortaan het licht vanuit een andere hoek laten vallen. Door fouten te maken kun je juist alleen maar leren, waardoor je je tekenstijl en -techniek steeds verder kunt verbeteren. Deze regel is eigenlijk gewoon een aanmoediging tot het maken van fouten! 😉

8. Oefenen, oefenen, oefenen
Beter worden in tekenen lukt alleen, naast het volgen van een aantal tekenregels, als je vaak genoeg oefent. Helaas word je niet van de één op andere dag een professionele kunstenaar met exposities en een groot publiek. Je zult zien dat je steeds beter wordt in bepaalde technieken, het kijken en het schetsen als je het vaker doet. “Practice makes progress.” 😉

9. Raffel je werk niet af
Neem je tijd als je tekent. Ben je een beginner, gun jezelf dan de tijd om bepaalde tekentechnieken onder de knie te krijgen en een eigen stijl te ontwikkelen. Ook als je al wat ervaring hebt met tekenen, is het belangrijk om je niet te laten opjagen. Bewaar ook altijd je tekeningen, gooi het niet zomaar weg. Het is leuk en leerzaam om na een tijd terug te kunnen kijken naar waar je vandaan komt.

10. Wees jezelf en wees trots op jouw werk!
Spreek nooit negatief over je eigen kunstwerken en de ontwikkeling die je doormaakt als illustrator/kunstenaar. Imiteer geen anderen – laat je ‘slechts’ inspireren – en creëer zo je eigen stijl. Jij bent uniek en jouw tekenstijl is dat ook, stop dus met jezelf vergelijken met anderen! Maar: hoe creëer je die eigen stijl dan? Lees dan deze blog!

Tip: stap ook eens uit je comfortzone! Gebruik eens andere kleuren dan dat je gewend bent: bijvoorbeeld hele felle kleuren, of juist alleen zwart-wit-grijs. Meer inspiratie nodig? Lees dan eens een van de blogs hiernaast 😉

Heb je nog vragen, stel deze dan gerust hieronder. Vragen over digitaal tekenen in Procreate kun je ook stellen in mijn community op Discord. Je bent van harte welkom in deze gezellige en supercreatieve groep!

2 Reacties

  1. Hele fijne tips

    Antwoord
    • Bedankt voor je reactie Esmee! Fijn om te lezen dat je wat aan mijn tips hebt.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *