7 redenen waarom ik teken in Procreate op de iPad

7 redenen blog Procreate

Al op mijn eerste iPad in 2013 ben ik enthousiast begonnen met digitaal tekenen. Sindsdien heb ik een grote ontwikkeling doorgemaakt. Ik heb geleerd sneller en effectiever te werken. En mijn werkwijze is compleet veranderd. Ik ga je vertellen welke zeven redenen ervoor zorgen dat ik kies om digitaal te illustreren.

1. Locatie, locatie, locatie
Met Procreate op mijn iPad heb ik bijna 200 brushes tot mijn beschikking. In plaats van een tas en etui vol teken- en verfmaterialen heb ik nog maar 2 dingen nodig. Mijn Apple iPad en mijn stylus; de Apple pencil. Dit zorgt op kantoor ook voor minder chaos op mijn bureau. De standaard Procreate brushes bestaan uit verf-brushes, kalligrafie brushes, speciale structuurbrushes en nog veel meer. Je hebt alles wat je nodig hebt binnen handbereik. Dit gemak zorgt er ook voor dat ik overal kan werken waar ik maar wil. Op kantoor, buiten in de tuin op de bank, op een terrasje, onderweg in de trein, op het strand; noem maar op.

Dit heeft er bij mij ook voor gezorgd dat ik juist buitenhuis aan de slag wil gaan. Door het gemak pak ik mijn iPad er zo bij. En creativiteit is te stimuleren door tekenlocaties af te wisselen. Dat hoeft niet perse een dure vakantie naar de andere kant van de wereld te zijn. Maar het kan ook uitmaken of je aan een bureau zit te werken, op je balkon, in de tuin of op de bank. Een andere houding en omgeving kunnen al weer vernieuwend en inspirerend zijn. Dit helpt mij soms ook om mijn focus te vinden. Ik merk dat ik zelf die afwisseling veel op zoek. Met de iPad is dit gewoon veel makkelijker.

2. Papierbesparing
Het tekenen op de iPad bespaart mij veel papier. Voordat ik begon met digitaal tekenen, schetste ik altijd met potlood en papier. Hierdoor had ik vaak ”mislukte” tekeningen die eindigden in propjes. Door mijn perfectionisme waren dit er vaak veel voordat ik tevreden was met mijn schets. In Procreate kan ik alles wijzigen, gummen, bewerken en vergroten/verkleinen. Hierdoor ben ik minder bezig met “het moet nu lukken”: op de iPad in Procreate kan ik ontspannen tekenen en eindeloos oefenen.

Het duurde echter wel even voordat ik mijzelf kon afleren om te gaan schetsen zonder na te denken en niet te kritisch te zijn. Soms belemmer ik mezelf nog steeds met de ‘oude’ gedachte dat ik het in één keer goed wil tekenen. Maar zodra ik die drempel eenmaal over ben, dan geniet ik van het schetsen. Ik zie dat mijn illustratie zich meer en meer ontwikkelt tot wat ik voor ogen had. Het digitaal tekenen maakt dit voor mij persoonlijk echt veel makkelijker. Dit is overigens een bekend probleem bij illustratoren: we denken soms dat een schets in één keer perfect moet zijn en vergeten dat dit juist de fase is waarin alles mag en kan.

3. In- en uitzoomen
Wanneer je tekent op een vel papier dan heb je zicht tot zover je ogen reiken (of je moet een loep gebruiken). Dat kan natuurlijk nooit op tegen de digitale techniek van Procreate. Waarin je kunt in- en uitzoomen. Deze zoomfunctie vergroot het gemak om details te realiseren en corrigeren. Het is overigens ook een uitkomst voor slechtzienden!

4. Delen
Doordat ik digitaal teken, heb ik mijn creatie ook direct tot mijn beschikking om te delen. Bijvoorbeeld op social media, via e-mail, cloudservices, airdrop of whatsapp. Het is ook heel prettig om je tekeningen meteen digitaal beschikbaar te hebben op de iPad. Ik kan deze snel versturen naar klanten. Zo kan ik schetsen of het eindresultaat direct met hen delen. Tijdens afspraken kan ik gelijk mijn tekeningen erbij pakken en laten zien op de iPad. We kunnen hierdoor het werk snel en makkelijk bespreken en ik kan zelfs direct aanpassingen maken.

5. Minder lichamelijke klachten
Misschien ken je het wel: na urenlang enthousiast tekenen heb je last van je polsen, rug of nek doordat je te lang in de verkeerde houding hebt gezeten. Om dit te voorkomen heb ik bijvoorbeeld een tekentafel waarmee ik mijn papier in een bepaalde hoek kan zetten, zodat ik niet zo gebogen over mijn bureau hoef te hangen, maar rechtop kan zitten. Wat betreft het ontlasten van mijn polsen is dat ook een belangrijke reden waarom ik op de iPad teken. Met Procreate kan ik namelijk het canvas draaien en erop inzoomen. Ik hoef daardoor niet elke keer de positie van mijn hand te wisselen, maar ik kan in dezelfde juiste houding blijven zitten.

6. Meer controle; achteraf bewerken
Het fijne aan Procreate is dat je ook achteraf je tekeningen kunt bewerken. Als mijn tekening af is en ik wil de kleuren, details of oneffenheden wijzigen, dan kan ik dat simpel bewerken. Het is een fijn voordeel dat tegelijkertijd ook een nadeel kan zijn. Door mijn perfectionisme is het soms heel lastig om te ”stoppen” met het perfectioneren van een tekening. Aan de andere kant helpt het me ook om juist te ontspannen, omdat ik niet meteen alles perfect hoef te doen.

7. Procreate brushes; ongelimiteerd proberen
Procreate heeft ontzettend veel soorten brushes: je kunt van alles uittesten en mixen met alle kleuren van de regenboog. Je kunt hiermee alle kanten op: je hoeft dus geen nieuwe potloden of verf aan te schaffen. Je hebt alles digitaal bij de hand en kunt zo dus fijn alles uitproberen. Online zijn er ook veel nieuwe en andere brushes te vinden: heel leuk als je iets nieuws wilt proberen!

Extra: Time-lapse in Procreate
Het leuke aan Procreate is dat als je begint met tekenen de app elke seconde opneemt van je tekening, van begin tot eindresultaat. Dit is zeker heel leuk om te delen op social media: zo kan iedereen zien hoe een tekening ontstaat van schets tot illustratie!

Heb je de kriebels gekregen en wil je nu ook met Procreate aan de slag? Via de App store op je iPad kun je Procreate downloaden. Misschien is mijn online cursus Procreate ook wel iets voor jou: ik neem binnen 3 uur alle functies, instellingen en mogelijkheden van Procreate met je door.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *