Apple iPad kopen – Welke heb ik nodig voor Procreate?

Apple iPad kopen Procreate tekenen blog

Welke iPad moet ik kopen? Welk formaat past bij mij? Hoeveel geheugen heb ik nodig? Welke Apple Pencil heb ik nodig? Dit zijn één van de vele vragen die ik regelmatig krijg. Er is niet één simpel antwoord op te geven. Daarom wil ik je in deze blog meenemen naar de keuzes die je kunt maken en waar je jouw persoonlijke beslissing het beste op kunt baseren.

Welke iPad moet ik kiezen?
Er zijn op dit moment vier verschillende iPads. (De oudere generaties daar gelaten) Klik op de naam van de iPad om ze uitgebreid te bekijken en eventueel kopen via bol.com:

 • iPad mini 2021 6e generatie (de kleinste): Gelamineerd scherm, wel een anti-reflectiecoating. Prijs: vanaf ca. €559.
 • iPad 2021 9e generatie: Scherm is groter (10.2 inch) dan de iPad uit 2018. Prijs: vanaf ca. €419, de meest voordelige.
 • iPad air 2020 4e generatie: Kwalitatief goede sterke iPad met veel opties, heeft een fijn formaat. Deze iPad behoort tot de middenmoot. Prijs: vanaf ca. €669.
 • iPad Pro 2021 (in 2 formaten, 11inch 3e generatie / 12.9inch 5e generatie): Dit is de meest uitgebreide en krachtigste iPad. Deze iPad Pro’s hebben een M1 chip waardoor je veel meer lagen kan gebruiken in Procreate en je hebt de 2nd generation Apple Pencil nodig (die draadloos oplaadt). Prijs: vanaf ca. €899, dit is de duurste optie voor een iPad.

Ik ben zelf in het bezit van een iPad Pro 2021 (12.9 inch) met een 2nd generation Apple Pencil. Ik werk zelf dagelijks met deze iPad en ik vind het fijn om op een groter scherm te kunnen werken. De 11-inch iPad Pro vond ik net iets te klein. Ik werk analoog namelijk ook vaak op A4-formaat en ik vind het fijn dat ik veel werkruimte heb op mijn scherm, bijvoorbeeld als ik ‘split screen’ gebruik. Mijn schermgrootte is niet alleen voor het digitaal tekenen zelf prettig, maar is ook praktisch om tijdens klant gesprekken mijn werk te kunnen tonen. Het grotere scherm is ook handig als ik livestreams doe, of als ik op evenementen live portretteer: het publiek kijkt zo gemakkelijk mee.

Het kiezen van de juiste iPad voor het digitaal tekenen is dus erg persoonlijk. Houd bij de aanschaf eerst rekening met de twee volgende zaken: de prijs en het formaat.

Prijs
Bedenk voor jezelf hoeveel je wilt investeren in mijn hobby/vak/werk? Hoe vaak zal ik de iPad gaan gebruiken? Waar ga ik de iPad voor gebruiken?

Welk formaat past bij mij?
Het formaat daarentegen is iets wat je naar mijn mening echt moet ervaren om te weten wat je fijn vindt. Dit verschilt per persoon! Er zijn een paar vragen die je jezelf kunt stellen bij het maken van deze keuze:

 • Wanneer je analoog tekent of werkt, kies je dan voor een groot canvas (A4/A3) of liever een klein canvas (A5/A6)?
 • Heb je moeite met zicht? Vind je het fijner wanneer je veel ruimte hebt om te kunnen werken zodat je alles enorm kunt uitvergroten? Dan is een grotere iPad wellicht wat handiger voor je.
 • Ben je veel op reis? Wil je je iPad vaak meenemen en teken je liever in de trein dan op kantoor? Dan is een kleinere iPad ideaal voor jou zodat deze makkelijk in je tas past.

Mijn ultieme tip: Ga langs bij een Apple Store (of Mediamarkt/Coolblue) en durf de tijd te nemen om de verschillende iPads in je hand te houden. Voel eens hoe zwaar ze zijn en hoe groot het scherm/iPad is. Op alle iPads staat standaard Procreate geïnstalleerd. Probeer ze uit! Hoe voelt het wanneer je op een kleinere iPad tekent? En wat als je nou de 12.9-inch iPad pakt?

Ga desnoods vaker langs, neem de tijd. Probeer je niet te laten afleiden door verkooppraatjes, prijzen etc., maar luister naar je gevoel en doe wat voor jou goed voelt! 🙂

Om je op weg te helpen heb ik hieronder een lijst gemaakt met de formaten van de verschillende nieuwste iPads:

 • iPad mini: 8.3 inch
 • iPad: 10.2 inch
 • iPad air: 10.9 inch
 • iPad Pro: 11 inch of 12.9 inch

Zoals je ziet, zit er elke keer een klein verschil tussen de formaten van de iPads. Je kunt de iPads van 10.2 tot 11 inch het beste vergelijken met een A5-formaat. De iPad van 12.9 inch is het beste te vergelijken met een A4-formaat.

Hoeveel geheugen heb ik nodig?
De nieuwste iPads hebben een verschillende hoeveelheid geheugen:

 • iPad mini: 64 GB of 256 GB
 • iPad: 64 GB of 256 GB
 • iPad air: 64 GB of 256 GB
 • iPad Pro: 128 GB, 256 GB, 512 GB, 1 TB of 2 TB

De hoeveelheid geheugen is geheel afhankelijk van wat je met je iPad van plan bent. In deze blog ga ik er vanuit dat je op zoek bent naar een iPad om voornamelijk mee te gaan tekenen (in Procreate). Daarnaast zul je wellicht je e-mails openen, surf je wat op het internet en kijk je Netflix.

Het geheugen dat de volgende apps (programma’s) gemiddeld van je iPad zullen vragen:

 • Besturingsysteem (gebaseerd op v15.5: ca. 20 GB
 • Een teken-app als Procreate (gebaseerd op v5.2.6): ca. 20 – 35 GB
 • Games: 1 á 2 GB per game
 • Facebook: ca. 350 MB
 • Mail: 300 MB
 • Safari (internetbrowser): 1 GB
 • Spotify: 300 MB
 • Netflix: 150 MB

RAM geheugen
Let er ook op dat het RAM geheugen, wat staat voor Random Access Memory, het maximaal aantal lagen bepaald. Hoe meer RAM je dus hebt, hoe meer lagen je kunt gebruiken in Procreate. Dit komt omdat hier tijdelijke bestanden worden opgeslagen om te zorgen dat je iPad goed kan blijven functioneren. Om te voorkomen dat, in dit geval, Procreate vastloopt zit er dus een limiet op het aantal lagen dat je kunt gebruiken. Ook de grootte van je canvas speelt hierin een rol.

Zorg ervoor dat je altijd voldoende geheugenruimte vrij houdt op je iPad. Als je dit doet, dan zal je iPad minder snel vastlopen en langer te gebruiken zijn wat betreft accuduur en snelheid.

Let op: alle bovengenoemde cijfers zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen, instellingen en gebruik. Dit is dus indicatief en kan afwijken van jouw iPad.

Mijn iPad Pro gebruik ik zo goed als dagelijks voor het tekenen, maar ik gebruik daarnaast ook veel management-tools, plan-apps, documentatie-apps zoals Pages en Numbers, en natuurlijk apps voor mijn webshop en online cursus. In totaal heb ik nu iets minder dan 50GB gebruikt.

Gebruik versus geheugen:
Het geheugen kun je het beste afstemmen met je gebruik. Ga voor jezelf na welke apps je op je iPad wilt gaan installeren en gebruiken. Hoe vaak ga je je iPad gebruiken?

 • 64 GB: Je gebruikt de iPad een paar keer per week en je wilt de iPad gebruiken voor bijvoorbeeld digitaal tekenen en wat games. Verder gebruik je de iPad niet veel.
 • 128 GB: Je gebruikt de iPad bijna dagelijks en je installeert veel apps waaronder voor fotobewerking en digitaal tekenen, maar je downloadt ook films, games en andere media.
 • 256 GB: Je gebruikt de iPad dag in dag uit en je installeert veel apps waaronder voor fotobewerking en digitaal tekenen, maar je downloadt ook films, games en andere media.
 • 512 GB/1 TB: Je wil de iPad zeer intensief inzetten voor zware apps als foto- en videobewerking, digitaal tekenen en andere tools. Daarnaast download je veel op de iPad en gebruik je veel verschillende apps.

Let op: Bovenstaande lijst is indicatief, gebruik altijd je eigen verstand en ervaringen om voor jou de juiste beslissing te nemen!

iPad kopen Apple Pencil generaties

Wat is de Apple Pencil en waarom is deze zo speciaal?
Wanneer je digitaal wilt tekenen met een iPad en Procreate, dan is de Apple Pencil echt een musthave! #understatement. Nog niet iedereen is zich ervan bewust hoe waanzinnig de techniek is van de Apple Pencil, ik zou er ook makkelijk een hele blog aan kunnen wijden (en deze kun je hier lezen).

De Apple Pencil…

 • …bezit over de meest krachtige en realistische drukgevoeligheid waarmee je dus door hard en zacht te drukken daadwerkelijk hetzelfde effect in je digitale tekening krijgt als wanneer je analoog tekent.
 • …heeft een unieke functie waarbij (o.a in Procreate) brushes reageren op de hoek waarin je de Pencil vasthoudt. Voorbeeld: bij een digitale brush als een potlood, krijg je door middel van het schuin vasthouden hetzelfde realistische grafieteffect.
 • …heeft een mooi design en ligt heel fijn in de hand. Hij is licht van gewicht en daarom voelt het echt aan als een analoge potlood of pen.
 • …heeft in de 2nd generation een bonusfunctie met twee actieknoppen die je zelf kunt instellen, zoals gummen, ongedaan maken etc.

Waarom is de Apple Pencil dan zo speciaal?
De Apple Pencil heeft een bizar realistische drukgevoeligheid waar nog geen andere stylus mee heeft kunnen concurreren. Begrijp mij niet verkeerd, andere styli zijn prima, maar halen niet die kwaliteit die je van de Apple Pencil wel kunt verwachten.

Er zijn momenteel twee verschillende Apple Pencils op de markt:

Apple Pencil 1st generation vanaf €99,- geschikt voor;

 • iPad (8ste en 9de generatie)
 • iPad mini (5de generatie)
 • iPad (6de en 7de generatie)
 • iPad Air (3de generatie)
 • iPad Pro 12.9-inch (1ste of 2de generatie)
 • iPad Pro 10.5-inch
 • iPad Pro 9.7-inch

Apple Pencil 2nd generation vanaf €135,- geschikt voor;

 • iPad mini (6e generatie)
 • iPad Air (4e generatie)
 • iPad Pro 12.9-inch (3de generatie) en nieuwer
 • iPad Pro 11-inch (1ste generatie) en nieuwer

Het grote verschil tussen deze 2 Pencils is dat de 1st generation een dop heeft met daaronder een lightning-aansluiting: hiermee verbindt je de Pencil met je iPad en zo laadt je hem ook op (of via een speciaal koppelstukje voor op je usb-snoer).

De 2nd generation Apple Pencil heeft geen lightning-aansluiting en kan alleen draadloos worden opgeladen via een magneet aan de iPad Pro’s. Om deze reden kan hij dus niet verbonden worden met alle iPads.

Conclusie
Er zijn veel verschillende beslissingen te nemen als je een iPad wilt aanschaffen. Maak geen overhaaste keuzes: slaap er een nachtje over. Bovenstaande blogtekst geeft slechts mijn mening en perspectief weer, prijzen van iPads en Apple Pencils kunnen variëren en specificaties kunnen veranderen. Hopelijk heb ik je wel verder kunnen helpen met jouw oriëntatie op een iPad en Apple Pencil!

Heb je een iPad aangeschaft en wil je aan de slag met Procreate? Procreate is een fantastische app met ontzettend veel mogelijkheden, en juist dat maakt het een uitdaging om mee te starten. Daarom heb ik een online cursus Procreate ontwikkeld om jou op weg te kunnen helpen! Daarin leer ik je binnen 3 uur alles over deze teken-app.

Deze blog is bijgewerkt door LianneH op 14-06-2022.

8 Reacties

 1. Heel erg bedankt voor de tips, ik ben echt heel hard aan het twijfelen om een ipad te kopen. Ik wou eerst een ipad air kopen maar ik denk toch dat ik een ipad pro ga kopen. Maar ik denk dat dat misschien te veel geld is. Ik ben heel blij dat ik jou blog heb gevonden. Echt heel erg bedankt 🙂

  Antwoord
  • Wat fijn om te lezen dat je wat aan mijn blog hebt gehad Charlotte! 🙂 Als je twijfelt om een iPad te kopen kun je ook even de iPads in een winkel bekijken en kijken wat je naast Procreate nog meer met je iPad kan. Het is eigenlijk tegenwoordig net een laptop dus daar kun je hem ook voor inzetten. Succes met je beslissing!

   Antwoord
 2. Hoi LianneH,
  Ik wil graag een iPad om te tekenen met procreate. Verder zal ik er niet veel gebruik van maken. Welke iPad zou geschikt zijn? Ik ga denk ik voor een refurbished… Dan is vanaf 2019 denk ik het handigst en min 64 gb, als ik dat zo lees op je blog:) Ik hoef geen pro en geen mini, maar normaal formaat. Heb jij een advies voor mij?

  Alvast heel erg bedankt.
  Groet Roos

  Antwoord
  • Hoi Roos! Als je je iPad echt alleen voor Procreate wil gaan gebruiken kun je eventueel voor minder GB geheugen kiezen. 64 GB zou dan voldoende kunnen zijn inderdaad. En wat betreft het formaat – ik zou even kijken op welk formaat papier je graag tekent. Als een A5 voldoende is dan kun je met een kleinere iPad prima overweg. Wil je liever meer ruimte van een A4? Dan zul je voor de grotere 12.9 Pro moeten kiezen.

   Zelf heb ik een iPad Pro 12.9 inch. En ik merk toch dat ik vooral in het midden veel teken en de randen van het scherm vooral gebruik als steun-ruimte voor mijn pols / arm.

   Succes met zoeken en kiezen!

   Antwoord
 3. Hoi LianneH, hoe veel layers heb je bij Procreate met een iPad air?

  Antwoord
  • Hoi Sterre, dat kan ik je helaas niet zeggen want ik heb zelf geen iPad air. Het maximum aantal lagen hangt namelijk van een aantal factoren af. Wat je zou kunnen proberen is om de vraag te stellen in mijn Procreate community NL & BE op Facebook. Daar zitten veel mensen met een iPad air die dit voor je kunnen beantwoorden!

   Succes 🙂

   Antwoord
 4. Hoi Lianne! 🙂
  Dit artikel was zeer behulpzaam betreft het kijken welke specs een beetje handig zijn om naar te kijken betreft een tablet.
  Zelf zocht ik al een tijdje naar een tablet om op te tekenen, nu vroeg ik me af of het echt alleen iPads zijn waar je met een teken-app op kan tekenen, of dat het ook mogelijk is op een samsung, of andere merken (zonder procreate, maar dmv andere teken apps). Ik kijk namelijk een beetje naar het budget.
  Ook betreft het bijkopen van een pen, die zijn van apple ook erg duur.
  Als je een van de goedkoopste iPads zou aanbevelen om te kunnen tekenen (of refurbished eventueel?) welke zou dat dan zijn?
  Vriendelijke groetjes!
  Tara

  Antwoord
  • Hoi Tara, fijn om te lezen dat je wat aan mijn blog hebt gehad. In mijn blog over alternatieven voor Procreate staan ook apps die je kunt gebruiken op een Samsung of ander merk tablet. ( Lees hem hier ) De Apple Pencil is inderdaad duur, maar is het echt waard. Wanneer je een goedkope stylus koopt, kan de teken-ervaring ook minder prettig zijn. Ik kan je geen specifieke iPad aanraden maar eigenlijk is elke iPad prima hoor. Je krijgt vooral meer snelheid en ruimte naarmate je een duurdere iPad aanschaft. En in Procreate specifiek kan een duurdere iPad zich uiten in dat je meer lagen kunt gebruiken.

   Succes met je beslissing! 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *