7 redenen waarom ik teken in Procreate op de iPad

Al op mijn eerste iPad in 2013 ben ik enthousiast begonnen met digitaal tekenen en sindsdien heb ik een grote ontwikkeling doorgemaakt. Daarnaast leerde ik sneller en effectiever werken en is mijn werkhouding compleet veranderd. In deze blog wil ik je graag laten lezen welke zeven redenen ervoor zorgen dat ik digitaal illustreer, zowel voor mijn volgers op Instagram als voor klanten.

1. Locatie, locatie, locatie

Met Procreate op mijn iPad heb ik allerlei materialen tot mijn beschikking zonder dat ik allerlei teken- en verfmaterialen uit de kast moet halen om aan de slag te gaan. Dit zorgt voor minder chaos op mijn bureau: in Procreate zitten maar liefst 139 standaardbrushes van verf-brushes tot kalligrafie, speciale structuurbrushes en nog veel meer. Je hebt alles wat je nodig hebt binnen handbereik. Dit zorgt er ook voor dat ik overal kan werken waar ik maar wil, op kantoor, op de bank, op een terrasje, onderweg in de trein, op het strand; noem maar op.

Dit betekende voor mij ook dat ik mij minder belemmerd voelde om overal aan de slag te kunnen gaan. Creativiteit is te stimuleren door tekenlocaties af te wisselen. En dan heb ik het niet perse over locaties die in kilometers van elkaar verwijderd zijn, maar het kan ook uitmaken of je aan een bureau zit te werken, op je balkon, in de tuin of op de bank. Een andere houding en omgeving kunnen al weer vernieuwend en inspirerend zijn. Een andere omgeving helpt mij om mijn focus te vinden. Ik merk dat ik zelf die afwisseling zowel binnen- als buitenshuis veel op zoek. Met de iPad is dit veel makkelijker.

2. Papierbesparing

Het tekenen op de iPad bespaart mij veel papier. Voordat ik begon met digitaal illustreren, schetste ik altijd met potlood en papier en had ik vaak ''mislukte'' tekeningen die eindigden in propjes. Door mijn perfectionisme en kritische blik waren dit er vaak veel voordat ik tevreden was met mijn schets. In Procreate kan ik alles wijzigen, gummen, bewerken en vergroten/verkleinen. Hierdoor ben ik minder bezig met "het moet nu lukken": op de iPad in Procreate kan ik ontspannen tekenen en eindeloos oefenen.

Het duurde even voordat ik mijzelf kon afleren om te gaan schetsen zonder na te denken en niet kritisch te zijn. Soms belemmer ik mezelf nog steeds met de 'oude' gedachte dat ik het in één keer goed wil tekenen. Maar zodra ik die drempel eenmaal over ben, dan geniet ik van het schetsen en zie ik mijn illustratie zich meer en meer ontwikkelen tot wat ik voor ogen had. Het digitaal tekenen maakt dit voor mij persoonlijk echt veel makkelijker. Dit is overigens een bekend probleem bij illustratoren: we denken soms dat een schets in één keer perfect moet zijn en vergeten dat dit juist de fase is waarin alles mag en kan. Een fase waarin kernwoorden als mooi, perfect, af, klaar of kloppend totaal nog niet aan de orde zouden moeten zijn.

3. In- en uitzoomen

Wanneer je tekent op een vel papier dan heb je zicht tot zover je ogen reiken (of je moet een loep gebruiken). Dat kan natuurlijk nooit tegen de digitale techniek van Procreate, waarmee je kunt in- en uitzoomen opboksen. Deze zoomfunctie vergroot het gemak om details te realiseren en corrigeren. Het is overigens ook een uitkomst voor slechtzienden!

4. Delen

Doordat ik digitaal teken, heb ik mijn creatie ook direct tot mijn beschikking om te delen op bijvoorbeeld social media, via e-mail, cloudservices, airdrop of whatsapp. Ideaal wanneer ik mijn schetsen wil delen met anderen.

Ook is het heel prettig om je tekeningen meteen digitaal beschikbaar te hebben op de iPad. Ik kan deze snel versturen naar klanten. Zo kan ik schetsen of het eindresultaat direct met hen delen. Tijdens afspraken kan ik gelijk mijn tekeningen erbij pakken en laten zien op de iPad. Via mijn iPad kan ik ook gelijk tekeningen delen op Instagram of andere sociale media, wat erg gemakkelijk is. 

5. Minder lichamelijke klachten

Misschien ken je het wel: na urenlang enthousiast tekenen heb je last van je polsen, rug of nek doordat je te lang in de verkeerde houding hebt gezeten. Om dit te voorkomen heb ik bijvoorbeeld een tekentafel waarmee ik mijn papier in een  bepaalde hoek kan zetten, zodat ik niet zo gebogen over mijn bureau hoef te hangen, maar rechtop kan zitten. Wat betreft het ontlasten van mijn polsen is dat ook een belangrijke reden waarom ik op de iPad teken. Met Procreate kan ik namelijk het canvas draaien en erop inzoomen. Ik hoef daardoor niet elke keer de positie van mijn hand te wisselen, maar ik kan in dezelfde juiste houding blijven zitten.

6. Meer controle; achteraf bewerken

Het fijne aan Procreate is dat je ook achteraf je tekeningen kunt bewerken. Als mijn tekening af is en ik wil kleuren, details of oneffenheden weghalen, dan kan ik heel simpel de tekening bewerken of eventueel een laag van de tekening verwijderen. Het is een fijn voordeel dat tegelijkertijd ook een nadeel kan zijn. Door mijn perfectionisme is het soms heel lastig om te ''stoppen'' met het perfectioneren van een tekening. Aan de andere kant helpt het me ook om juist te ontspannen, omdat ik niet meteen alles perfect hoef te doen en het achteraf gewoon kan aanpassen en bewerken. 

7. Procreate brushes; ongelimiteerd proberen

Procreate heeft ontzettend veel soorten brushes: je kunt van alles uittesten en mixen met alle kleuren van de regenboog. Je kunt hiermee alle kanten op: je hoeft dus geen nieuwe potloden of verf aan te schaffen. Je hebt alles digitaal bij de hand en kunt zo dus fijn alles uitproberen. Online zijn er ook veel nieuwe en andere brushes te vinden: heel leuk als je iets nieuws wilt proberen! 

Extra: Time-lapse in Procreate

Het leuke aan Procreate is dat als je begint met tekenen de app elke seconde opneemt van je tekening, van begin tot eindresultaat. Dit is zeker heel leuk om te delen op social media: zo kan iedereen zien hoe een tekening ontstaat van schets tot ingekleurde illustratie! 

Heb je de kriebels gekregen en wil je nu ook met Procreate aan de slag? Via de Appstore op je iPad kun je Procreate downloaden. Misschien is de online cursus Procreate dan ook wel iets voor jou: ik neem in deze Nederlandse cursus alle functies, instellingen en mogelijkheden van Procreate met je door. Je bent ook van harte welkom in mijn community op Discord waar leden elkaar inspireren en verder helpen op het gebied van Procreate!

In samenwerking met, geschreven door Emily Bakema van Taalinzicht.

Wil je meer lezen over (digitaal) tekenen en/of Procreate? Ga dan naar mijn blogpagina en bekijk ook alle andere blogs.

Volgende blog >
Lees ook deze populaire blogs!
Wat is Procreate?
Is Procreate iets voor jou?
Welke professionals en bedrijven gebruiken Procreate? Hier krijg je inspiratie van!

Plaats een reactie

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd