Hoe ik van mijn hobby mijn beroep heb gemaakt

Al van kinds af aan loop ik rond met een schetsboek onder mijn arm. Op de basisschool had ik zelfs een heuse "wachtlijst" met namen van klasgenootjes die elk een eigen verzoek voor een tekening hadden. Ik besefte mij op dat moment echt nog niet hoeveel waarde ik te bieden had. Ik vond het gewoon leuk om te tekenen en deed dat met veel liefde en passie. In deze blog wil ik je meenemen in mijn reis van onzekere creatieveling naar fulltime illustrator en succesvolle ondernemer.

Het bijzondere is dat ik als kind al riep dat ik 'tekenjuf' wilde worden. Ik keek namelijk enorm op naar mijn favoriete juf (toeval is ook nog, dat ze Juf Liane heet), maar ik heb er vervolgens een lange tijd nooit meer mee durven doen. Ik was erg onzeker, extreem onzeker zelfs. Ik vond dat ik niet goed genoeg was en dus koos ik na de middelbare school, ook omdat ik bang was voor de toelatingen, voor een niet creatieve opleiding.

Dit is toch niet normaal?!
Toch kwam er een tijd dat ik stap voor stap meer in mijzelf begon te geloven. Het begon eigenlijk allemaal toen ik tijdens het eindgesprek van mijn eerste studiejaar van mijn mentor wat kritiek kreeg. We zaten in een klein kamertje tegenover elkaar met een tafel tussen ons in. Ik had mijn schooltas naast mij op de grond neergezet, hield mijn schetsboek tegen mijn borst en zat met mijn armen over elkaar haar vragend aan te kijken. "Laat mij eens dat schetsboek van je zien, want ik hoor dat je er ook tijdens de lessen in zit te krabbelen." Ze klonk in eerste instantie wat geïrriteerd, waardoor ik meteen mijn schetsboek verder onder mijn armen verborg. Ik schaamde mij, want ik zat inderdaad veel te tekenen tijdens de les. "Lianne, dit is toch niet normaal?!" Ik wist even niet hoe ik haar reactie moest incasseren. Maar na een korte stilte werd het mij allemaal duidelijk...

Mijn mentor was razend enthousiast over mijn schetsen en adviseerde mij om echt wat met mijn tekentalent te gaan doen. Ze attendeerde mij op de opleiding voor ontwerpers op dezelfde school en dus ook in hetzelfde gebouw. Dat klonk ideaal; zo was er weinig verandering en geregel nodig. Door haar enthousiasme, eerlijkheid en motivatie besefte ik dat ik mijn creativiteit simpelweg niet kon ontkennen en ontlopen.

Nieuwe start. Nieuwe kansen
Zo geschiedde; ik startte met de opleiding tot grafisch ontwerpster en begon zo ook in het tweede jaar aan de eerste stage. Daar kwam ik in aanraking met het ondernemerschap en dit voelde als een soort onbeschrijfelijke 'klik'. Alsof alles samen kwam, mijn interesse was in ieder geval flink gewekt. Omdat ik op de opleiding veel te weinig uitdaging kreeg, startte ik in het derde jaar met een intensieve stage in Amsterdam. Hier werkte ik voor indrukwekkende namen als NU.nl, RTL, Simyo en Sanoma. In tegenstelling tot de eerste stage werkte ik hier samen in een team. Ik wilde eens ervaren of die 'klik' die ik met het ondernemerschap voelde toeval was, of dat het werken in een groter team ook iets voor mij was.

De uitdaging en creativiteit die ik in Amsterdam mocht uiten en realiseren hebben mij ontzettend geïnspireerd. Het team was geweldig en ik heb er veel mogen leren. Toch voelde ik dat het ondernemerschap meer aan mij was besteed. Het zelfstandig zijn, de vrijheid, het ontdekken, het uitvoeren, de socialiteit en een eindeloos plafond trokken mij ontzettend. Dus besloot ik mijn eigen bedrijf op te starten en er gewoon voor te gaan. Een gigantische sprong in het diepe want ik deed het helemaal alleen. Ik had geen ondernemers in mijn omgeving dus ik heb ontzettend veel geleerd met vallen en opstaan, door te netwerken, workshops en cursussen te volgen en eigenlijk door vooral veel te proberen.

En ik vond het leuk, geweldig zelfs. Voor het eerst voelde ik mij als een vis in het water, dit is mijn ding! Ik genoot ontzettend en werkte onwijs hard. Tot diep in de nacht was ik vaak bezig met het vernieuwen of bouwen aan mijn eigen ontwerpbureau. De eerste klanten kwamen ook al vrij gauw binnen en ik werkte aan allerlei branding uitingen voor vele ondernemers. Ik mocht ze vanuit mijn eigen bedrijf sturen, ondersteunen en helpen. Daar was ik ontzettend trots op.

Geluk bij een ongeluk...
Toeval bestaat niet zeg ik wel eens. Zo kwam ik tijdens mijn afstudeerstage in een scenario terecht waarbij ik bij een ZZP-er stage zou lopen. Maar de eigenaar, Hans, had in het weekend voor mijn eerste dag een heftig ongeluk gehad. Hij was zodanig toegetakeld dat hij mij belde vanuit het ziekenhuis met een voorstel: Een andere stageplek zoeken of het bedrijf tijdelijk overnemen - op stagiaire niveau uiteraard. Ik stond even perplex, bood hij mij dit nou echt aan? Wat een vertrouwen! En dat heb ik dan ook met beide handen aangepakt. Zo moest ik onder andere naar klantafspraken, projecten regelen en afhandelen, mails beantwoorden en klanten uiteraard van schetsen en ontwerpen voorzien.

Samen met Hans, waar ik natuurlijk veel contact mee had, werkten we op afstand en nam ik de eerste maanden zijn taken over. Later toen Hans weer naar kantoor kon komen hebben we samen prachtige projecten afgemaakt en opgezet en ben ik cum laude geslaagd!

Tips voor een eigen bedrijf
Tijdens deze ervaring werd het mij heel duidelijk dat het ondernemerschap echt in mij verweven zit. Ik ging naar netwerkborrels en events en benaderde veel prospecten enthousiast via social media, wat in die tijd - 2012 - echt nog groeiende was. En wat ik vooral later door begon te krijgen, was dat ik door mijzelf te zijn en veel in te zetten op een positieve klantervaring, steeds meer klanten kreeg. 

Als je aan mij vraagt welke kenmerken het belangrijkste zijn om je op te focussen, dan heb ik hier een aantal tips voor je als je ook ondernemer bent of misschien wilt worden. Mocht je hulp zoeken en/of heb je meer advies nodig? Mail mij even via hallo@lianneh.nl.

 • Je uitstraling: Hiermee bedoel ik dus ook je branding. Zorg ervoor dat je een duidelijk 'pakket' hebt aan logo, kleuren en een stijl waarmee je opvalt. Nadat je dit meer en meer herhaalt en laat zien, gaan mensen je herkennen en dus ook makkelijker onthouden.
 • Klanttevredenheid: Ze zeggen niet voor niets "de klant is koning". Zorg ervoor dat je je klanten tevreden houdt en maak het makkelijk voor ze! Denk hierbij aan je manier van communiceren, bereikbaarheid, snelheid, flexibiliteit en het leiden van de samenwerking. Denk mee met je klant en laat zien dat jij hun vraagstuk / probleem gaat oplossen. Los van het feit dat deze kenmerken hopelijk ook één van je natuurlijke drijfveren zijn, krijg je zo goede reviews en daar moet je het écht van hebben.
 • Onderscheid jezelf: Er zijn natuurlijk over het algemeen meerdere mensen die hetzelfde vak uitvoeren en aanbieden. Daarin ben je niet persé uniek. Je zult dus jezelf moeten laten zien, want van jou is er echt maar één. Mensen willen met jou werken om wie jij bent, dus durf deze kracht ook in te zetten en te laten zien.

5 jaar jubileum, en nu?
Het was in het najaar van 2017 toen mijn 5-jarig jubileum eraan zat te komen. Wat was de tijd ontzettend snel gegaan en wat had ik op dat moment al onwijs veel meegemaakt en geleerd. Ik heb in 5 jaar ontelbaar veel huisstijlen en vooral ook veel logo's mogen maken, elk weer met een eigen verhaal en dat maakt het zo bijzonder.

Ondanks dat ik ontzettend veel plezier beleefde aan mijn werk merkte ik dat die kinderdroom van vroeger nog steeds borrelde in mijn hart. Ik ben heel veel gaan nadenken over de dingen waar ik écht gelukkig van werd; welke projecten mij het meeste energie gaven en al snel leerde ik mijzelf beter kennen. Ik word blij van projecten waarbij ik "van niks, iets mag maken". Ik werd in alle jaren juist zo onwijs gewaardeerd als ontwerper doordat ik heel erg creatief ben en altijd extra persoonlijk te werk ga. Op het moment dat ik dat 'eureka' gevoel te pakken had besloot ik een plan te maken waar ik naar toe wilde groeien.

En dat was mijn kinderdroom, ik wilde fulltime illustrator en tekenjuf worden. Het was tijd om die droom werkelijkheid te laten worden en mijn kracht, mijn persoonlijkheid, nóg meer in te zetten. Ik veranderde mijn bedrijfsnaam na 5 jaar ondernemen van het ontwerpbureau "Illies" naar illustrator "Lianneh". Ik wil een merk opbouwen, een platform, een plek waar creativiteit gezien en gecreëerd wordt.

Mijn droom is uitgekomen
Inmiddels ben ik 8 jaar onderneemster en is het mij gelukt; ik ben illustrator en  tekenjuf! Ik geef allerlei online cursussen over tekenen, voornamelijk nog gefocust op de tekenapp Procreate waarmee ik samenwerk en de grootste Procreate community op Facebook beheer. Ik ben ontzettend trots om ook mijn technische kant volop te kunnen inzetten door studenten alles te leren over het digitaal tekenen.

Daarnaast ben ik illustrator en ontwerper en help ik particulieren én ondernemers aan allerlei creatieve uitingen. Bij mij is geen enkele dag hetzelfde en mag ik continue iets nieuws maken. Ik mag mij omringen met veel inspirerende creatievelingen en werk graag samen om ons vak op de kaart te zetten!

Kortom, ik was erg onzeker waardoor ik destijds niet geloofde in mijn eigen talent. Door een duwtje in de juiste richting is het vlammetje in mij ontwaakt en heb ik mijn ambitie gevonden. Het is daarom mijn missie om creatievelingen te inspireren en te helpen hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Dit doe ik door middel van mijn online cursussen, inspiratietips op mijn Instagramaccount, uitlegvideos op mijn Youtubekanaal, gezellige teken-mee livestreams, kletsen met leden in mijn community op Discord, creatieve nieuwsbrieven vol tips en natuurlijk mijn blogpagina's.

< Vorige blog Volgende blog >
Lees ook deze populaire blogs!
Mijn persoonlijke inspiratiebronnen...
10 tips als je begint met tekenen
Wat is Procreate?

8 reacties

 • @Mike, bedankt voor het compliment! Wat mooi om te lezen dat je ook je eigen stijl gevonden hebt en er nu echt voor gaat! Ik weet wel zeker dat je nog heel veel mooie dingen gaat maken. Ook jij mag ontzettend trots zijn op jezelf dat je hebt doorgezet waardoor je nu kunt genieten van je tekentalent :) Ik denk dat je velen kan inspireren!

  Lianneh
 • Hoi lianneh, Wat een prachtig verhaal! Je mag ontzettend trots op jezelf zijn! Ik teken ook al van kinds af aan. In mijn pubertijd ging het niet goed met mij wat eigenlijk 15 jaar heeft aangehouden. Ik ontdekte toen ik weer omhoog klom dat ik eigenlijk heel erg van tekenen hou en begon het weer op te pakken. Nu ben ik ontzettend gegroeid en heb onlangs mijn eigen tekenstijl gevonden. Waar ik jaren hard naar heb moeten zoeken en dacht nooit te vinden. En dat voelt heerlijk! Juist omdat ik ook daardoor nu de volgende stap kan gaan zetten met mijn art. Ik was ongeveer een jaar geleden begonnen met jou cursus, er gebeurde veel in mijn leven waardoor ik even niet de rust kon vinden om ermee door te gaan. Ik heb het inmiddels weer opgepakt en zit er heerlijk middenin! Ben heel benieuwd wat ik straks ga creëren🙂

  Mike
 • @Sander, wat ontzettend gaaf om te lezen dat je door Procreate en mijn cursus na zoveel jaar weer heerlijk creatief aan de slag bent gegaan. Dat vind ik een onwijs groot compliment!

  Lianneh
 • Hi Lianne,
  Ik heb 45 jaar gezocht naar een hobby. Ik voelde de crea power in mijzelf maar wist niet wat er mee te doen. Tot dat ik jouw cursus ging volgen. De wereld van procreate en digital art ging open. Geen dag meer hetzelfde, heerlijk. Dankjewel!

  Sander
 • @Lotte, bedankt voor je reactie. Wat pittig zeg! Ik vind het zo jammer dat er vandaag de dag nog steeds zo’n stigma heerst rondom het creatieve vak, dat we geen / weinig geld kunnen verdienen. Waardoor de beste adviezen ook helaas vaak uitblijven. Maar ik ben blij om te lezen dat je inmiddels weer heerlijk aan het tekenen bent geslagen! En inderdaad, zolang je vanuit het hart werkt, zit je altijd goed.

  Lianneh

Plaats een reactie

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd