Hoe krijg je inspiratie?

Er zijn van die dagen dat je even niet weet wat je moet tekenen. Ik vind dat soort dagen erg frustrerend. Ik sta dan te popelen om iets te creëren, maar als het erop aan komt dan weet ik gewoon niet wat ik moet doen. Op deze momenten zit ik vast in dezelfde denkpatronen waardoor mijn creativiteit niet ‘kan stromen’. Als ik dit bij mezelf opmerk, is het tijd voor verandering. Wat ik doe om inspiratie te krijgen lees je in deze blog. Ik hoop dat het jou ook inspiratie geeft!

Wat is inspiratie?

Inspiratie heeft vaak te maken met een positief gevoel. Het werkt voor iedereen anders en iedereen heeft een eigen beeld bij ‘inspiratie’. Voor mij is inspiratie ergens zin in hebben, energie van krijgen en in beweging komen. Mij geeft het een fijn gevoel: vanuit een inspirerende gedachte kan ik dingen met plezier en vol energie doen.

Inspiratie heeft vaak te maken met het bedenken of creëren van iets nieuws: een nieuw idee, format, onderwerp om te tekenen, noem maar op. Voor inspiratie is aandacht en ontspanning nodig. Wie krijgt niet ineens de beste ideeën onder de douche, ’s nachts in bed of tijdens een fijne boswandeling? Inspiratie geeft je richting en zin om dingen aan te pakken: nieuwe energie!

Maar waar haal ik die inspiratie dan vandaan?

Ik hoor het je denken: ‘Maar hoe dan?!’
Eigenlijk kan alles een bron van inspiratie zijn: van fysieke objecten, levende wezens en de natuur tot emoties, gedachten en dromen. Hieronder geef ik je wat tips en tactieken die je hopelijk wat inspiratie geven om zelf (weer) aan de slag te gaan!

Allereerst…

De eerste stap is om open te staan om geïnspireerd te raken. Misschien een open deur, maar het is wel een belangrijke 😉. Vanuit een krampachtig ‘maar ik moet, wil, zal iets gaan creëren’ is nog nooit een fijn kunstwerk ontstaan (het gaat immers ook om het creatieve proces!). Door letterlijk en figuurlijk afstand te nemen komt er ruimte waarin nieuwe ideeën kunnen ontstaan en tot hun recht kunnen komen. Heb je afstand genomen? Lees dan verder.

Kijk eens om je heen

Begin bij jezelf. Jouw (directe) omgeving kan een bron van inspiratie zijn. Kijk eens écht om je heen. Wat zie je? Wat voor kleuren, vormen, situaties?
Laat je inspireren door mensen en dieren (en wat ze doen), of juist door objecten. Maak eens een stilleven als je normaal gesproken meer beweging in je creaties verwerkt. Geef aandacht aan de omgeving en het seizoen dat je tekent: is het ochtend, middag, zomer of winter? Of laat het los en mix de seizoenen door elkaar. Creativiteit is grenzeloos.

Voorbeelden van inspirerende omgevingen:

 • Je eigen huis (teken de fruitschaal, de hond die slaapt in zijn mand, je pannenkoekplantje etc.);
 • De natuur: het bos, het strand, de heide (maar ook het park bij je om de hoek);
 • Een museum (om na te tekenen, te leren van andere kunstenaars)
 • Een winkel (zijn er situaties of producten die je na kunt tekenen?)

You gotta move

Blijf in beweging. Van stilzitten is nog nooit iemand écht beter geworden. Ook om inspiratie te krijgen is het belangrijk om in beweging te blijven. Neem dit advies letterlijk, want door je voort te bewegen in een omgeving krijg je echt nieuwe ideeën (maak bijvoorbeeld een wandeling door het bos of wandel gewoonweg een blokje om). Door de beweging en de ontspanning creëer je ruimte voor iets nieuws. Ook kan een andere omgeving inspiratie opleveren doordat je nieuwe dingen ziet en van alles tegenkomt.

Laat het los, laat het gaan 😉

Laat je perfectionisme los, probeer ook eens iets te maken zonder eindresultaat voor ogen te hebben. Je hoeft niet altijd een idee te hebben om creatief te kunnen zijn. Kies een kleur en begin gewoon. Gaandeweg kun je je laten inspireren door de vormen die je maakt. Het hoeft niet per se iets te worden. Het creatieve proces is ook heel belangrijk. Meer over perfectionisme in creatieve processen lees je hier.

Maak van sociale media je beste (creatieve) inspiratiebron!

Laat je inspireren door andere kunstenaars en creatievelingen online. Je kunt hiervoor heel makkelijk diverse sociale media gebruiken. Instagram en Pinterest hebben (naast Google) een goede zoekfunctie, zodat je gemakkelijk kunt zoeken op thema/onderwerp/kleur naar keuze. Ik heb zelf bijvoorbeeld een Pinterest-map waarin ik ‘creatieve ideeën’ opsla, zodat ik tijdens inspiratieloze momenten daar een kijkje kan nemen.

Je kunt ook meerdere van mijn tips combineren en een bezoek brengen aan een museum om inspiratie op te doen. Zo ben je én in beweging, én in een andere omgeving én je kunt je laten inspireren door andere kunstenaars. Ik vind het altijd fijn om een museum te bezoeken: ik krijg zoveel nieuwe ideeën, over bijvoorbeeld kleurgebruik, lichtinval en perspectief.

Belangrijk: als je je laat inspireren door andere kunstenaars, wees er dan eerlijk over. Vraag altijd toestemming voordat je gebruik maakt van het werk van iemand, en vermeld altijd je bron.

Het roer om

Doe het eens anders: ga tekenen als je normaal gesproken schildert (of andersom), werk eens op zwart in plaats van wit, ga kleien of breien: ook door op een andere manier creatief te zijn, kun je inspiratie krijgen voor iets nieuws. Het is altijd goed om met je handen bezig te zijn, dus waar wacht je nog op?!

Out of the box

Zomaar wat ideeën die in mij op kwamen tijdens het schrijven van deze blog, die ik graag met je wil delen:

 • Verzamel vergeten boodschappenlijstjes: teken (of beschrijf) een dag uit het leven van deze persoon.
 • Teken op het ritme van de muziek, maak vormen die bij de muziek passen (ronde vormen of juiste hoekige? Welke kleuren passen erbij?).
 • Wat gebeurt hierna? - gebaseerd op de ‘Was Gij’-puzzels. Observeer een situatie (of zet een film/YouTubevideo op pauze) en bedenk wat er gaat gebeuren. Teken, schilder of schrijf hierover.
 • Laat de regels eens los. Hoe zou de wereld eruit zien als er minder zwaartekracht was? Hoe zouden blaadjes dan van een boom vallen (vallen ze dan nog wel?!)?Je kunt een heel eigen wereld creëren waarin je de wetten van de natuur, verhoudingen en anatomie geheel kunt loslaten. Doe eens gek! 

Doe mee aan een challenge!

En als je het echt even niet weet, laat dan anderen jou een opdracht geven. Er zijn elke maand wel verschillende creatieve challenges te vinden op Instagram en Pinterest. Voorbeelden zijn ‘inktober’, ’30 Day Drawing Challenge’, ‘Disney December Challenge’ en ’30 Day Comic Challenge’. Via sociale media vind je niet alleen de challenge, maar kun je ook inspiratie op doen van andere creatievelingen die ook met die challenge bezig zijn. Google ‘art challenge’ en je kunt naar hartenlust kiezen uit allerlei challenges!
Er zijn ook online verschillende lijsten te vinden met bijvoorbeeld ‘100 things to draw’, waarbij je uit 100 (of meer) onderwerpen of thema’s kunt kiezen om te tekenen. Je kunt natuurlijk zelf ook een lijst of een challenge bedenken en ontwerpen!

Mocht je behoefte hebben aan een extra boost van inspiratie en motivatie, dan deel ik het hele jaar door, drie keer per week prompts in mijn community op Discord. Elke maandag deel ik een challenge, elke woensdag deel ik 3 woorden en elke vrijdag een foto. Met deze prompts kun je je laten inspireren en aan de slag! 

Bedankt voor het lezen van deze blog. Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren! Waar krijg jij nog meer inspiratie van? Wat doe je als je niet weet wat je moet tekenen? Laat het me weten, want daar krijg ik ook weer inspiratie van 😉. Je kunt reageren op deze blog, maar ook een bericht achterlaten in mijn community op Discord of Instagram met de hashtag #tekenenmetlianneh. Vind ik leuk!

In samenwerking met, geschreven door Emily Bakema van Taalinzicht.

Wil je meer lezen over (digitaal) tekenen en/of Procreate? Ga dan naar mijn blogpagina en bekijk ook alle andere blogs.

< Vorige blog Volgende blog >
Lees ook deze populaire blogs!
Hoe word je beter in tekenen?
Kleur bekennen: hoe werk je met kleuren?
Doe het eens helemaal anders!

3 reacties

 • @Sanne, hebben bovenstaande stappen je niet geholpen om aan (nieuwe) inspiratie te komen? Misschien heb je hier nog wat aan: Schrijf al je ideeën op, ook als ze op dat moment misschien even niet leuk lijken. Later brengt het je wellicht weer op nieuwe ideeën of kijk je er met hele andere ogen naar.

  Verder kan het helpen om te zoeken naar een creatief maatje waarmee je samen kunt werken. Zo breng je elkaar wellicht op ideeën of kun je de ander helpen als hij/zij even vast loopt.

  Probeer eens iets anders dan je normaal doet, net zoals hierboven staat omschreven, doe eens gek! Kijk wat daar van terecht komt. Verhuis (tijdelijk en als het van je ouders mag) je tekenplek om op nieuwe ideeën te komen of ga eens buiten wandelen, kijk een video of film en probeer daar inspiratie uit te halen, schrijf en verzin een paar opdrachten om jezelf uit dagen of zoek naar leuke challenges op social media.

  En soms, moet je het gewoon even laten. Geef jezelf wat rust zodat je even niets ‘moet’ en dan komt het vanzelf weer terug. Vertrouw erop dat je creativiteit weer zal gaan vloeien. Het is heel normaal dat je af en toe even geen inspiratie hebt.

  Hopelijk helpt dit je iets! Heel veel succes :)

  Lianneh
 • hey ik ben 11 jaar ik teken vaak maar soms loop ik hele tijd vast wat ik wil tekenen heb je miss nog wat tips ?

  Groetjes Sanne

  Sanne
 • Mij helpt het vaak om maar een beetje te op mijn iPad te gaan zitten klooien, gewoon het eerste wat in me opkomt…. En dan niet te kritisch over het “resultaat “ zijn . Gewoon ‘n beetje aanrommelen. Als je dan ook niet ‘n beetje op gang komt , wat anders gaan doen . Die afwas van gister die er nog steeds staat ofzo….. Ook dít gaat voorbij , voor je het weet zit je weer lekker te tekenen !🤓

  Jan van Well

Plaats een reactie

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd