Procreate is een ontzettend fijne en uitgebreide tekenapp voor de iPad waarbij digitaal tekenen gecombineerd wordt met het gevoel van analoog tekenen. Deze app biedt de mogelijkheid om digitaal met allerlei verschillende materialen aan de slag te gaan, van potlood tot houtskool en aquarelverf. Omdat de app zo uitgebreid is, kun je jezelf afvragen of Procreate wel geschikt is voor beginners. In deze blog leg ik je uit waarom je Procreate zeker kunt gebruiken als je met digitaal tekenen begint, en hoe je dat het beste aanpakt!

Wat is Procreate?
Procreate is een tekenapp die exclusief voor Apple’s iPad is ontwikkeld door Savage Interactive uit Australië. Met de app kun je niet alleen illustreren, maar ook schetsen en schilderen! Procreate is door haar makers zo ontwikkeld dat je het gevoel hebt dat je analoog aan het tekenen bent. Met behulp van verschillende ‘brushes’ (penselen, houtskool, potloden, pennen, stiften en nog veel meer!) kun je alle analoge technieken toepassen op de iPad. Procreate wordt gebruikt door heel veel amateurs en professionals op het gebied van digitaal tekenen.

Lees hier meer over Procreate én waarom je voor Procreate moet kiezen als je digitaal wilt tekenen!

Wat heb je nodig voor Procreate?
Om aan de slag te gaan met Procreate heb je een iPad (Pro) nodig en, als je dat fijn lijkt, een stylus waarmee je kunt tekenen en kleuren. De Apple Pencil is echt een aanrader als je begint met digitaal tekenen. De Apple Pencil is een stylus die je gebruikt alsof het een echt potlood is. Meer over iPad en de Apple Pencil lees je in deze blog. Vergeet natuurlijk ook niet om Procreate te installeren. Via de App Store betaal je slechts eenmalig €10,99 om volledig met de app aan de slag te kunnen gaan. Je hebt er daarna eindeloos plezier van!

Hoe kun je het beste aan de slag met Procreate? En waarom hoef je geen pro te zijn?
Als je de tekenapp voor het eerst ziet, kan het best overweldigend zijn. Er zijn zoveel mogelijkheden en verschillende instellingen. De ervaring leert dat er bij het onder de knie krijgen van Procreate, er echt sprake is van een leercurve. Toch werkt de app zo dat je snel de basis onder de knie krijgt waardoor je zonder al te veel moeite kunt gaan tekenen. Dit komt omdat Procreate een heel intuïtieve tekenapp is, waardoor je, ook al ken je nog niet alle functionaliteiten, toch aan de slag kunt. Door de geavanceerde technologie heb je echt het gevoel alsof je met een potlood/pen op papier tekent (mits je natuurlijk een stylus gebruikt).

Om Procreate echt goed onder de knie te krijgen, heb je geduld en tijd nodig. Veel mensen zijn gebaat bij een cursus of e-book waarin de gehele app wordt uitgelegd en waarbij je aan de hand wordt meegenomen langs alle functionaliteiten en mogelijkheden van de tekenapp. Speciaal voor beginners en voor iedereen die alles wil leren over deze tekenapp, heb ik mijn online cursus Procreate ontwikkeld. Vind je het fijner om alle informatie lezend tot je te nemen, dan kun je ook mijn e-book aanschaffen.

Tip: Begin met een kleurplaat!
Wil je oefenen met Procreate? Download dan één van de 3 gratis kleurplaten die ik als Procreatebestand heb klaargemaakt voor je. Deze heb ik speciaal voor jou als beginner vrijgegeven, ze zitten ook in mijn online cursus.

Waarom een kleurplaat? Met een kleurplaat kun je meteen aan de slag zonder het gevoel te hebben iets te moeten creëren vanuit een leeg vel papier. Het lijnwerk is er namelijk al, je hoeft het enkel nog wat kleur te geven. Probeer één van de honderden brushes uit en ik zou zeggen, ga lekker kliederen!

Er zijn zoveel mogelijkheden in de app, gun jezelf de tijd om Procreate steeds wat beter te leren kennen. Eenmaal gewend wil je nooit meer anders! 😉

Hieronder deel ik wat tips met je waarmee je hopelijk verder aan de slag kunt.

Procreate Tips voor beginners:

 • Procreate heeft zelf een beknopt handboek gemaakt voor de verschillende functionaliteiten en mogelijkheden die de tekenapp biedt. Bekijk ‘m hier (Engels);
 • Bekijk verschillende Procreate tutorials op YouTube of volg een online Procreate cursus, bijvoorbeeld die van mij 😉;
 • Bekijk mijn FAQ-pagina over Procreate;
 • Lees hier een groot aantal blogs terug die ik over Procreate, (digitaal) tekenen en creativiteit heb geschreven;
 • Begin eerst door een kleurplaat in te kleuren en oefen met de vele brushes! Voor 3 gratis kleurplaten.
 • Abonneer je op mijn nieuwsbrief om als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe blogs, Procreatetips, YouTubevideo’s en kortingen op mijn tekencursussen;
 • Volg mij op Instagram, want daar deel ik allerlei Procreate tips en tricks;
 • Word lid van de Procreate Community NL & BE op Facebook: doe er inspiratie op, stel je vragen en help anderen!

Ik hoop dat je wat aan deze blog hebt en dat ik je heb kunnen overtuigen om voor Procreate te kiezen, ook als je een beginner bent! Heb je een vraag over Procreate? Stel deze dan in de reacties hieronder, plaats een bericht in de Facebookcommunity of stel je vraag via mijn Facebook of Instagram.

In samenwerking met, geschreven door Emily Bakema van Taalinzicht.

Wil je meer lezen over (digitaal) tekenen en/of Procreate? Ga dan naar mijn blogpagina en bekijk ook alle andere blogs.

< Vorige blog Volgende blog >
Lees ook deze populaire blogs!
Wat als ik mijn canvas uit Procreate wil laten printen?
Zo deel je je canvas, lagen en brushes in Procreate
Welke professionals en bedrijven gebruiken Procreate? Hier krijg je inspiratie van!

2 reacties

 • @Doreen. Jazeker. Procreate is ook verkrijgbaar voor de Apple iPad Air 2 en 3. Je kunt een overzicht van alle geschikte iPads vinden op mijn blog “Wat is Procreate” als je even naar onderen scrollt. Link: https://lianneh.nl/blogs/mijn-verhalen/wat-is-procreate

  Lianneh
 • Hallo
  Even een kleine vraag .
  Is procreate ook verkrijgbaar op de apple ipad air van 32 GB op bol.com ?
  Mvg
  Doreen

  Doreen

Plaats een reactie

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd