Veel mensen twijfelen of ze aan de slag moeten gaan met Procreate. Voor wie is Procreate geschikt? Moet je er heel creatief voor zijn? Is het moeilijk om met Procreate te werken? In deze blog probeer ik je zoveel mogelijk informatie te geven die je kan helpen om voor jezelf een antwoord op deze vragen te bedenken.

Voor wie is Procreate geschikt?

Hierin kan ik kort zijn: in principe voor iedereen die creatief aan de slag wil en wil profiteren van de voordelen van digitaal tekenen. Werken in Procreate voelt alsof je op echt papier werkt, maar dan met de voordelen van digitaal tekenen en de bijbehorende mogelijkheden.

Je kunt bijvoorbeeld gemakkelijk en heel precies je werk uitgummen zonder hiervan sporen achter te laten. Handig voor als je graag schetsen maakt. Je kunt deze in een nieuwe laag gemakkelijk overtrekken en/of van hardere lijnen voorzien. Je hebt ook een undo- en redoknop, waarmee je acties ongedaan kunt maken of opnieuw kunt toepassen.

Ook kun je je werk herpositioneren en draaien, door gedeelten van je canvas te verplaatsen: je kunt zo bijvoorbeeld posities van armen, benen en hoofden bepalen en aanpassen. En zo zijn er nog veel meer toepassingen en mogelijkheden te bedenken.

Vergeet de stijve spieren in je nek en rug: in Procreate kun je namelijk heel gemakkelijk in- en uitzoomen op je werk. Je hoeft dus niet meer met je neus op het papier te zitten (tenzij je dat wilt natuurlijk ).

Als je het nog lastig vindt om te tekenen, kan de hulp van een 2D-grid je erg helpen. Je kunt je werk gemakkelijker opbouwen en rekening houden met verhoudingen en perspectief. Deze hulplijnen zijn erg handig! Daarnaast kun je in Procreate makkelijk (perfecte) vormen en lijnen maken en invoegen, zodat je niet meer hoeft te worstelen met het maken van een mooie cirkel of een rechte lijn bijvoorbeeld.

Een ander leuk voordeel van Procreate, vooral sinds de laatste update van december 2019, is het kunnen maken van animaties. Dit is nu nog makkelijker geworden, zo komen je tekeningen echt tot leven!

Meer lezen over de app Procreate en alle voordelen? Lianneh heeft hier een mooie blog over geschreven. Lees ‘m hier.

Moet je creatief zijn om met Procreate te kunnen werken?

Voor Procreate hoef je geen beroepstekenaar of kunstschilder te zijn. Je kunt met Procreate al op een heel laagdrempelige manier aan de slag! Hieronder vind je een aantal ideeën waar je, als je liever niet gelijk begint met tekenen, mee kunt beginnen.

- Ga kleuren! In Procreate kun je gemakkelijk afbeeldingen inladen. Google bijvoorbeeld naar kleurplaten of mandala’s die je vervolgens opslaat op je iPad en daarna importeert in Procreate. Je kunt deze dan inkleuren met alle kleuren van de wereld, maar ook (leren) werken met verschillende brushes, schaduwwerking en verschillende lagen in Procreate. Je kunt natuurlijk ook zelf kleurplaten of mandala’s proberen te maken. In deze video legt Lianneh uit hoe je gemakkelijk een eigen mandala kunt maken.

- Naast dat je kleurplaten kunt importeren, kun je ook (zelfgemaakte) foto’s overtrekken en opnieuw inkleuren of er voorwerpen/dieren/mensen bij tekenen (mixed art). Vroeger deed ik dit zelf met het inmiddels ouderwetse carbonpapier, maar in Procreate gaat dit veel makkelijker en sneller (en je hebt geen gedoe met tape, verschuiving van het papier, zwarte vingers etc.).

- Speel met de verschillende mogelijkheden die Procreate te bieden heeft. Er zijn honderden brushes beschikbaar met diverse structuren en formaten. Probeer er eens een aantal uit en maak bijvoorbeeld een abstract kunstwerk.

- Vind je het moeilijk om te tekenen? Je kunt ook geweldig handletteren in Procreate. Op internet zijn verschillende voorbeelden te vinden. Om te oefenen met handletteren kun je ook voorbeelden van anderen importeren in Procreate en deze vervolgens overtrekken.

Ik zou zeggen, probeer het eens! Maar ga ook aan de slag met het tekenen zelf, want dat is zo leuk. Tips om beter te worden in tekenen vind je in deze blog van een paar weken geleden.

Wat heb je nodig om aan de slag te kunnen met Procreate?

Je hebt een aantal dingen nodig voordat je aan de slag kunt met Procreate:

- Je hebt een kleine portie geduld nodig. Procreate is een uitgebreide app met ontzettend veel mogelijkheden. Die heb je niet allemaal gelijk door. Ook zal het misschien even wennen zijn om van analoog naar digitaal tekenen over te stappen als je dit nog niet eerder hebt gedaan. Geduld is dus een schone zaak: je zult zien dat het digitaal tekenen na verloop van tijd steeds makkelijker gaat en dat je steeds meer van de voordelen ervan kunt profiteren. Geen geduld? Je kunt natuurlijk ook de online cursus over Procreate volgen.

- Je hebt een iPad nodig, omdat Procreate vooralsnog alleen voor de Apple iPad is gemaakt. Je hebt niet per se een stylus nodig om aan de slag te kunnen met Procreate, maar het is wel handiger en gebruiksvriendelijker. Meer over de juiste iPad en stylus voor jou lees je hier

En nu? Aan de slag!

Ben je overtuigd? Wat leuk!

Voor het werken met Procreate heb je in elk geval een iPad nodig waarop je de app kunt installeren. Meer informatie voor wat je nodig hebt om met Procreate aan de slag te gaan, en informatie over welke iPad het beste bij jou zou kunnen passen, lees je hier. Procreate is aan te schaffen door eenmalig €10,99 te betalen in de App Store. In december 2019 is er een geheel nieuwe update uitgekomen van de app, waardoor je nog meer mogelijkheden hebt om je creativiteit vorm te geven. Denk bijvoorbeeld aan het animeren van je creaties, of het klonen van delen van je canvas (clone stamp tool).

Als je hulp nodig hebt bij het leren werken met Procreate, dan is er online veel aan informatie en tutorials te vinden. Denk bijvoorbeeld aan Pinterest of YouTube (‘Procreate tutorials easy/beginners’). Lianneh heeft ook een aantal interessante video’s opgenomen over het gebruik van Procreate en de nieuwste update van de app.

Behoefte aan meer begeleiding en stap-voor-stap uitleg? Dan raad ik je aan om een (online) cursus te volgen, zodat je niet verdwaalt tussen alle mogelijkheden die de app te bieden heeft. Volg bijvoorbeeld de online cursus Procreate van Lianneh of schaf haar e-book aan, zodat je niet overweldigd wordt, maar vol vertrouwen aan de slag kunt gaan!

Nog niet helemaal overtuigd? Word dan lid van de Procreate Community NL & BE op Facebook. Je kunt daar niet alleen al je vragen over Procreate kwijt, maar je kunt vooral inspiratie opdoen van andere leden. Zo kun je zien wat er allemaal gemaakt kan worden met de veelzijdige app en wie weet gaat het dan ook bij jou kriebelen om aan de slag te gaan! Je bent van harte welkom!

Je kunt ook een bezoekje brengen aan een Apple Store (of andere winkel waar ze iPads verkopen), waar je de app, de iPads en styli kunt uitproberen. Op alle iPads in de winkel staat Procreate geïnstalleerd. Op deze manier kan je een beetje een idee krijgen van hoe digitaal tekenen in zijn werk gaat en welk formaat iPad het beste bij jouw wensen past en of je gebruik wilt maken van een stylus. Dit is zeker de moeite waard!

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom Procreate? Maar ook behoefte aan tips over het gebruik van de app, de verschillende brushes en creatieve kortingen? Schrijf je dan in voor Lianneh’s nieuwsbrief, deze verschijnt 1 á 2 keer per maand.

En ben je geïnspireerd of gemotiveerd geraakt door deze blog? Laat het weten in een reactie of laat een bericht achter in mijn community op Discord. Ik ben benieuwd!

In samenwerking met, geschreven door Emily Bakema van Taalinzicht.

Wil je meer lezen over (digitaal) tekenen en/of Procreate? Ga dan naar mijn blogpagina en bekijk ook alle andere blogs.

< Vorige blog Volgende blog >
Lees ook deze populaire blogs!
Waarom Procreate niet gratis is
Hoe ik van mijn hobby mijn beroep heb gemaakt
Is Procreate goed voor beginners?

Plaats een reactie

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd