Kleurenprofielen in Procreate: CMYK versus RGB

Sinds de grote update van Procreate in december 2019 is het mogelijk om tussen twee verschillende kleurenprofielen te kiezen: CMYK en RGB. Het is belangrijk om te weten welk kleurenprofiel je waarvoor gebruikt, omdat het effect heeft op de (uiteindelijke) kleurweergave van wat je maakt.

Ik heb al eerder een blog geschreven over kleur en kleurgebruik: wil je er meer over weten, lees 'm dan hier! In de blog op deze pagina ga ik dieper in op de twee belangrijkste kleurenprofielen die er zijn en hoe je de beste keuze maakt als je met Procreate aan de slag gaat. Ik hoor je denken: 'Is dat belangrijk dan?' Jazeker! Door met het juiste profiel aan de slag te gaan, krijg je het mooiste resultaat van jouw creatie! 😉

Uitleg over RGB

RGB staat voor ‘rood, groen, blauw’, waarbij de basis de primaire kleuren zijn. Misschien herinner je je nog de oude beeldbuizen van vroeger waarbij je de pixels kon tellen. Als je heel dichtbij het scherm kwam, zag je dat het hele televisiescherm bestond uit verticale streepjes in het Rood, Groen en Blauw: RGB #nostalgie.

Kleuren worden in het RGB-profiel gevormd door drie getallen die elk een waarde voor het element rood, groen en blauw geven. Deze waarden lopen van 0 tot 255. Uiteindelijk kun je met RGB dus 256x256x256 kleuren maken (enAfbeelding van een pijl opgebouwd uit RGB-streepjes dat zijn er bijna 17 miljoen!). Samen opgeteld geven deze kleuren wit. De basis van RGB is zwart (denk maar aan een beeldscherm dat uit staat).

Dit kleurenprofiel wordt al heel lang gebruikt voor foto’s, video en beeldschermen, dus voor een online, digitale weergave van kleuren. Beeldschermen en andere bronnen die zelf licht produceren (bijv. beamers) kunnen kleuren met een RGB-profiel het beste en het mooiste weergeven.

Het RGB-kleurenprofiel wordt bijvoorbeeld ook gemaakt om websites te bouwen of in andere toepassingen waar er met kleurcodes gewerkt moet worden. Omdat het onhandig is - en veel tijd kost - om drie losse getallen in te vullen (namelijk voor rood, groen en blauw) wordt een RGB-kleur vaak omgezet naar HEX. Het HEX-profiel is de gemakkelijk te kopiëren code van de drie RGB-waarden van een kleur, en bestaat uit een hashtag met zes letters of cijfers. De HEX-code van het blauw van Lianneh is bijvoorbeeld: #AF2518. Online zijn er veel gratis converters (zoals Coolors) te vinden die je helpen om RGB om te zetten in HEX of andersom, superhandig! 😊

 

 

 

 

 

 

 

Uitleg over CMYK

CMYK staat voor ‘cyaan, magenta, geel, zwart’. Het profiel bestaat dus uit secundaire kleuren plus zwart. Om andere kleuren te verkrijgen, worden de basiselementen van CMYK met elkaar gemengd. CMYK wordt ook weleens ‘full colour’ genoemd.

Het CMYK-kleurenprofiel wordt gebruikt voor het weergeven van kleuren van alles wat zelf geen licht geeft (en dus alleen licht weerkaatst). Denk hierbij aan tijdschriften, boeken, flyers en ander drukwerk. Deze kleuren zijn bijvoorbeeld ook te zien in de cartridge van je printer, waarbij je altijd een kleurencartridge hebt met cyaan, magenta en geel, en een cartridge met alleen zwart. De waardes van een CMYK-kleur worden weergegeven in percentages van elk basiselement, dus het dekkingspercentage van cyaan, magenta, geel en zwart om een bepaalde kleur te krijgen.

De basis (of ondergrond) van CMYK is wit (dus bijv. het papier waarop je drukt) en daarop worden alle benodigde kleuren gemengd. Je kunt eventueel via online converters, die ik hierboven al even noemde, een CMYK-kleur omzetten naar HEX of RGB. 

Let op!

 • Gebruik je een RGB-profiel voor drukwerk, dan kunnen de kleuren afwijken op print (en dat zou zonde zijn!).
 • Gebruik je een CMYK-profiel voor online weergave, dan kunnen je kleuren doffer uitvallen (en dat wil je natuurlijk niet! 😉).

Hoe stel je in Procreate het juiste kleurenprofiel in? En kan je later nog wisselen?

Als je aan een nieuw canvas begint, kunt je het kleurenprofiel instellen in Procreate. Kies voor ‘new canvas’ en daarna voor ‘custom canvas’. Je kunt dan kiezen uit meerdere RGB-profielen (sRGB = standaard en Display P3 = met extra verzadigde kleuren als je apparaat daarmee compatibel is) en meerdere CMYK-profiel. Het 'Generic CMYK Profile' is meestal de standaard om te kiezen.

Let op: Je kunt in Procreate je kleurprofiel niet meer aanpassen als je al bezig bent met een canvas. Bedenk dus van tevoren goed wat je met je creaties wilt.

Maak je een tekening in een RGB-profiel en wil je deze toch afdrukken?

Dan moet je dus het kleurenprofiel aanpassen van RGB naar CMYK voor de mooiste weergave van kleuren. Dit kun je bijvoorbeeld doen met Adobe Photoshop, Indesign of Illustrator. Daarnaast bieden drukkerijen op hun website vaak verschillende tools aan om het kleurenprofiel van een bestand aan te passen of doen zij het voor je. Het kan dan wel zijn dat de kleuren licht afwijken van wat jij op je scherm ziet.

Samenvatting

CMYK:

 • Hét kleurenprofiel voor drukwerk, dus als je je werk wilt printen of ergens op wilt drukken.
 • Kleuren worden gevormd door pigment (inkt).
 • De basis is wit.

RGB:

 • Hét kleurenprofiel voor de mooiste online weergave van je kleuren.
 • Kleuren worden gevormd door licht.
 • De basis is zwart.

Ik hoop dat je nu precies weet hoe je het juiste kleurenprofiel kiest bij jouw creatie in Procreate. Heb je nog vragen? Laat het dan hieronder in een reactie weten of reageer in mijn community op Discord! In deze community kun je ook je creaties met anderen delen – zie ik je daar binnenkort?

In samenwerking met, geschreven door Emily Bakema van Taalinzicht.

Wil je meer lezen over (digitaal) tekenen en/of Procreate? Ga dan naar mijn blogpagina en bekijk ook alle andere blogs.

< Vorige blog Volgende blog >
Lees ook deze populaire blogs!
Hoe werkt het canvas in Procreate?
Mijn persoonlijke inspiratiebronnen...
Kun je het maximaal aantal lagen in Procreate vermijden?

4 reacties

 • @Baukje, Goede vraag! De instellingen van je canvas zijn hierin leidend. Wanneer je een CMYK canvas hebt ingesteld en je sleept hier een laag vanuit een RGB canvas naar toe, dan zul je ook zien dat je kleuren wat doffer worden wanneer je deze laag in het CMYK canvas zet. De kleuren worden namelijk omgezet naar CMYK op dat moment. Als je een laag vanuit een CMYK canvas echter naar een RGB canvas sleept, dan blijven de kleuren dof. Deze worden niet omgezet naar RGB.

  Omdat RGB wordt weergegeven op een lichtbron in vergelijking met CMYK wat afdrukt word op papier zijn de kleuren in RGB vaak feller en meer verzadigd. Dus daarom raad ik je aan om altijd in RGB te beginnen ténzij je al weet dat je dat specifieke canvas wilt laten afdrukken. Succes!

  Lianneh
 • Hey Lianne, dank voor je uitleg ik heb echter nog een vraag. Wanneer ik een canvas gemaakt heb met RGB profile en ik lagen van dit canvas wil importeren in een nieuw canvas met CMYK profile, worden de lagen dan omgezet naar CMYK of blijft dat RGB en dus minder qua kwaliteit voor drukken? Alvast bedankt voor je reactie!

  Baukje Yt
 • @Eline > De CMYK profielen zijn bedoeld voor verschillende instellingen omdat elke printer en drukkerij weer een eigen voorkeur heeft. Om de juiste CMYK instelling te kiezen kun je het beste even contact opnemen met de drukkerij waar jij jouw werk wilt laten afdrukken. Hij of zij kan jou dan vertellen welk profiel zij het meest gebruiken. Over het algemeen is de bovenste CMYK instelling in Procreate, die standaard geselecteerd is, voldoende.

  Lianneh
 • Ha Lianne,
  Bedankt voor de heldere uitleg.
  Onder CMYK kun je nog eens voor een hele boel verschillende profielen kiezen. Kun je daar iets over vertellen?
  Eline

  Eline

Plaats een reactie

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd