Kun je het maximaal aantal lagen in Procreate vermijden?

Wanneer je al wat vaker in Procreate gewerkt hebt dan heb je hoogstwaarschijnlijk wel gemerkt dat je op een bepaald moment tegen het maximaal aantal lagen ('maximum layers') aan loopt. Deze functie zit niet voor niks ingebouwd in Procreate, maar het kan soms best lastig zijn omdat je simpelweg behoefte hebt aan meer lagen. Hoe kun je hier mee omgaan en is er een manier om toch meer lagen te gebruiken in je canvas in Procreate?

Waar is het maximaal aantal lagen op gebaseerd?
Het maximaal aantal lagen zit niet voor niets ingebouwd in Procreate. Het is gebaseerd op de grootte van je canvas en de ingestelde DPI. Hoe groter het formaat van je canvas, hoe minder aantal lagen je dus kunt gebruiken. Daarnaast is het ook gebaseerd op het RAM geheugen in je iPad. Je kunt het RAM geheugen van je iPad helaas heel lastig inzien omdat Apple geen officiële gegevens hierover vrijgeeft. Het RAM geheugen is overigens NIET hetzelfde of gekoppeld aan het aantal GB opslag dat in je iPad zit.

Waarom zijn er een maximaal aantal lagen in Procreate?
Zoals gezegd zit er niet voor niks een maximaal aantal lagen in Procreate. Dit is zodat je iPad alles goed kan verwerken en niet vast loopt. Heel belangrijk dus! Er is niks vervelenders dan heerlijk bezig zijn in deze teken-app en last hebben van veel haperingen. 

Hoe omzeil je je maximaal aantal lagen?
Er zijn meerdere manieren hoe je dit kunt uitvoeren;

 1. Verwijder de lagen welke je niet meer nodig hebt.
 2. Zorg ervoor dat elementen elkaar niet raken zodat je lagen kunt samenvoegen.
 3. Dupliceer je canvas, voeg lagen samen en werk verder in je kopie met nieuwe lagen.

Hoe voeg je lagen samen?
Je kunt meerdere lagen samenvoegen tot één laag. Een makkelijke en snelle manier om zo weer ruimte te creëren voor nieuwe lagen. Houd er wel rekening mee dat je deze lagen achteraf niet meer terug kunt halen tenzij je je acties en stappen ongedaan maakt met de 'undo' functie.

 • Lagen samenknijpen
  Eén van de methodes om lagen samen te voegen tot één laag is door ze fysiek samen te knijpen met twee vingers in het lagenmenu. Belangrijk hiervoor is dat de lagen die moeten worden samengevoegd wel onder elkaar staan. Zet je wijsvinger op de bovenste laag en je duim op de onderste en knijp de lagen naar elkaar toe om ze samen te 'knijpen'. Dit vergt wel wat handigheid en heeft niet mijn persoonlijke voorkeur omdat het wel enigszins foutgevoelig is omdat je al snel een laag te veel of te weinig mee pakt.
 • Omlaag samenvoegen
  Tik op de bovenste van twee lagen welke je met elkaar wil samenvoegen. Belangrijk is dat ze bij elkaar staan. Nadat je op de bovenste laag hebt getikt kies je in het pop-up menu wat verschijnt voor de optie 'Merge Down'.
 • Groepen platmaken
  Je kunt een groep lagen ook samenvoegen tot één zogenoemde 'platte' laag. Deze truc gebruik ik persoonlijk regelmatig. Kies eerst de lagen die je wil samenvoegen als ze nog niet in een groep staan. Selecteer meerdere lagen in het lagenmenu door ze naar rechts te vegen, nu worden ze blauw wat betekend dat ze geselecteerd zijn. Rechtsboven in het lagenmenu verschijnt dan ook naast 'Delete' de term 'Group'. Hiermee kun je van je selectie een groep creëren. Nadat je dit gedaan hebt, kun je de groep platmaken tot één laag. Tik op de naam van de groep en kies in het menu voor 'Flatten'.

1. Verwijder de lagen welke niet meer nodig zijn.
Heel voor de hand liggend wellicht, maar wees kritisch op het gebruik van je lagen als je tegen het maximaal aanloopt. Welke lagen kunnen eigenlijk wel weg? Misschien de laag waar je schets in staat? Of alle lagen die uit staan? Weet wel dat wanneer je je lagen verwijdert, ze definitief weg zijn en je ze nooit meer terug kunt halen!

2. Zorg ervoor dat elementen elkaar niet raken, zodat je lagen kunt samenvoegen.
Deze tactiek gebruik ik zelf regelmatig. Kijk goed naar welke elementen op je canvas elkaar níet raken. En daarmee bedoel ik dat er dus nog ruimte zit tussen de elementen. Dit is belangrijk omdat je op deze manier ervoor zorgt dat je met de selectie tool elk element nog heel makkelijk kunt bewerken, verplaatsen en draaien.

Zoals je ziet in de afbeelding hierboven heb ik meerdere hartjes getekend. Normaal gesproken zou je misschien elk hartje in een eigen laag zetten. Maar je bespaart natuurlijk een hoop lagen door ze samen te voegen op één laag.

Belangrijk om te weten is wel dat wanneer je gebruikt maakt van een lagen modus dit zich in dit geval ook toepast op álles wat in die laag staat. Denk er dus goed over na welke elementen je in dezelfde laag zet. Het vergt dus even wat omdenken maar uiteindelijk kun je jezelf een hoop lagen besparen.

3. Dupliceer je canvas, voeg lagen samen en werk verder in je kopie met nieuwe lagen.
Misschien wel de meest handige manier om het maximaal aantal lagen te vermijden is door je canvas te dupliceren. Dit kun je doen in de Gallery door over het canvas naar links te vegen en te kiezen voor 'Duplicate'. Of je kiest rechtsboven voor 'Select' en daarna voor 'Duplicate'.

Nu heb je in het originele canvas alle lagen staan, zodat je deze altijd nog kunt gebruiken. En in de kopie van je canvas kun je alle, of een groot deel van de, lagen samenvoegen zodat je weer verder kunt bouwen met nieuwe lagen.

---

Hopelijk heb je wat nieuws geleerd over Procreate en heb ik je kunnen helpen als het gaat om het werken met lagen. Er zijn dus wel een aantal mogelijkheden om het maximaal aantal lagen enigszins te kunnen vermijden. Heb je nog vragen, stel deze dan gerust hieronder. Meer lezen? Zie hiernaast een aantal leuke blogs met meer tips over digitaal tekenen en Procreate! Wil je alles leren over Procreate? Dan raad ik je één van mijn cursussen aan. 😊

< Vorige blog
Lees ook deze populaire blogs!
Hoe maak je een stempel brush in Procreate?
10 handige tips voor illustratoren
Is Procreate iets voor jou?

2 reacties

 • @Marjolijn, bedankt voor je vraag! Je kunt zeker een groep weer uit elkaar halen als je dat zou willen. Dit doe je door simpelweg je lagen uit de groep te slepen en ze ergens anders in je lagen overzicht los te laten. Dit geldt overigens niet voor lagen die je hebt ‘platgemaakt’ tot één laag. Dit kun je enkel ongedaan maken met de ‘undo’ knop of het handgebaar. Hopelijk heb ik hiermee je vraag beantwoordt!

  Lianneh
 • Hallo Lianne,
  Bij het leren van de de lessen met procreate komt het nogal eens voor dat ik een groep van lagen heb gemaakt die ik later weer uit elkaar wil halen omdat er iets niet goed is gegaan, of weer overgedaan moet worden. Kun je een groep weer los maken, hoe dan?
  Ik hoop dat je me Kunt helpen
  Hartelijk bedankt alvast

  marjolijn

Plaats een reactie

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd