Nadat je je gewenste canvas, lagen of brushes hebt gekozen om te delen, kun je kiezen uit vele verschillende bestandstypes. Hieronder heb ik per bestandstype voor je uitgelegd wat het inhoud en wanneer je deze het beste kunt gebruiken.

JPG
Dit is het standaard bestandsformaat voor een afbeelding. De kwaliteit is prima en vooral handig wanneer je een klein bestandsformaat wilt gebruiken zodat je makkelijk en snel jouw werk kunt delen. Je hebt altijd een klein verlies aan kwaliteit wanneer je exporteert naar een JPG-bestand.

Wanneer gebruik je JPG?
Ideaal voor wanneer je jouw werk online wilt delen op bijvoorbeeld social media, of met vrienden / familie als een preview van wat je gemaakt hebt.

PNG
Dit bestandstype is aan te raden als je iets betere kwaliteit wilt, want je hebt geen kwaliteitsverlies. Ook niet na het verkleinen van je werk. Het zorgt er wel voor dat je bestand groter wordt. Een PNG is ook de enige optie wanneer je een afbeelding wil creëren met een transparante achtergrond. Tip: Zorg er dan wel voor dat je achtergrond laag uit staat!

Wanneer gebruik je PNG?
Ideaal voor wanneer je je illustratie wilt plaatsen als hoge kwaliteitsafbeelding op websites, als logo, of in andere belangrijke uitingen.

PDF
Ideaal wanneer je jouw bestand wilt versturen naar jezelf of een ander. Of als je bijvoorbeeld de afbeelding wilt plaatsen op een website of in een nieuwsbrief. Kies dan voor de optie 'best'. PDF’s zijn erg betrouwbaar als het gaat om kleurweergave en bieden hoge kwaliteit. Je PDF wordt wel opgeslagen als enkele laag en is dus niet bewerkbaar in bijvoorbeeld Adobe Illustrator.

Wanneer gebruik je PDF?
Ideaal wanneer je je werk online wilt delen en opslaan omdat PDF’s makkelijk en overal als download te implementeren is.

PSD
Handig wanneer je in Photoshop verder wilt werken om bijvoorbeeld de kleurmodus om te zetten naar CMYK voor drukwerk.

Wanneer gebruik je PSD?
Deze optie kies je vaak als je je werk nog wilt aanpassen in Photoshop.

PROCREATE
Dit bestandstype kan soms handig zijn om op te slaan in de cloud als back-up of als je je bestanden wilt delen met een mede Procreategebruikers. Wanneer je jouw Procreatebestand deelt, dan slaat hij naast alle instellingen en lagen, ook de timelapse op (als je dit aan hebt staan).

Wanneer gebruik je Procreate?
Voor het maken van een back-up of het delen met andere Procreategebruiker(s).

TIFF
Dit bestandstype levert een hoge resolutie afbeelding op. Hierdoor wordt het bestandsformaat wel groter.

Wanneer gebruik je TIFF?
Wanneer je een hoge kwaliteit wilt bewaren voor later, als je de afbeelding nog gaat bewerken.

Animated GIF / PNG / MP4
Deze optie gebruik je alleen wanneer je met de app een animatie hebt ontwikkeld en deze wilt exporteren als video. Dit kan op 3 verschillende manieren. De GIF is een optie om je animatie als een gifje te exporteren: je kent het vast wel van de gifjes van bijvoorbeeld Whatsapp. De PNG-functie is ook een manier om je animatie te exporteren maar wordt in sommige browsers getoond als een stilstaande afbeelding. De MP4 is de meeste veilige keuze, omdat je hiermee jouw animatie als een korte video exporteert.

Wanneer gebruik je Animated GIF / PNG / MP4?
Kies voor MP4 als je zeker wilt weten dat je jouw animatie bijvoorbeeld kan uploaden op social media of in nieuwsbrieven. Een GIF is handig wanneer je deze bijvoorbeeld in Whatsapp wilt delen. Gebruik alleen de Animated PNG-functie als je deze expliciet nodig hebt.

< Vorige blog Volgende blog >
Lees ook deze populaire blogs!
Hoe maak je een stempel brush in Procreate?
Is Procreate goed voor beginners?
Wat als ik mijn canvas uit Procreate wil laten printen?

2 reacties

  • @Jan, goede vraag! Dit ligt eraan waar je WhatsApp gebruikt – op je telefoon of misschien op je computer. In beide gevallen zul je je bestand met een ander apparaat moeten delen. Ik raad je aan om dan even deze blog te lezen: https://lianneh.nl/blogs/mijn-verhalen/lagen-canvas-brushes-delen-bestandstypes-in-procreate?pos=1&_sid=ece89a7c3&ss=r – daar staan alle opties hoe je je bestanden vanuit Procreate kunt delen. Ik denk dat het ’t handigste is om je bestand met jezelf te delen via mail / cloudservice of een website als WeTransfer.

    Lianneh
  • Hoi Lianne ,
    Als ik een illustratie rechtstreeks van Procreate via WhatsApp wil versturen zie ik niet niet hoe dat moet . Kan jij me daar raad in geven ? Bij voorbaat dank !
    Groeten, Jan van Well

    Jan van Well

Plaats een reactie

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd