Wat als ik mijn canvas uit Procreate wil laten printen?

Je hebt fantastisch werk gemaakt in Procreate, of bent het in ieder geval van plan, en je wilt jouw werk laten printen voor jezelf of om te verkopen. Hoe kun je dit het beste aanpakken en welke instellingen zijn hiervoor nodig? In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten.

DPI-instellingen
Het is allereerst belangrijk om te onthouden dat je altijd 300 DPI moet gebruiken bij de instellingen van je canvas, of je het wilt laten printen of niet. DPI betekent 'dots per inch': dit is de algemene te hanteren instelling voor maximale kwaliteit. Wanneer je een lagere DPI instelt loop je het risico om dus kwaliteit te verliezen en dat is zonde van je werk. Daarom raad ik altijd 300 DPI aan, ook al weet je nu nog niet of je je canvas wilt gebruiken voor print. Het is zonde om opnieuw te moeten beginnen als je later spontaan besluit je werk toch te willen gebruiken op drukwerk.

Kleurenprofiel
Naast de essentiële DPI-instellingen, maakt het ook veel verschil welk kleurenprofiel je gebruikt. Dit heeft namelijk invloed op hoe de kleuren worden weergegeven. De regel die je moet onthouden is dat je CMYK altijd gebruikt voor print en RGB voor online uitingen. In mijn blog Kleurenprofielen in Procreate: CMYK versus RGB leg ik je hier meer over uit. Maar let op: Wil je je werk zowel digitaal gebruiken als (eenmalig) laten printen? Dan raad ik je aan om op RGB te beginnen en je canvas later om te zetten naar CMYK.

Hoe zet ik mijn canvas om van RGB naar CMYK?
Dit kun je doen met een programma zoals Adobe Photoshop. Maar niet iedereen beschikt over deze software. Daarom kun je dit ook in Procreate zelf op een andere manier aanpakken. Eerst is het belangrijk dat je je canvas gaat dupliceren, een kopie maken dus. Zodat we straks zowel een versie in RGB als in CMYK hebben. Open de kopie en voeg alle lagen samen tot één laag. Doe dit dus zodra je helemaal klaar bent met je ontwerp. Het samenvoegen tot één laag kun je doen door ze allemaal samen te knijpen met je vingers. Of door ze allemaal te selecteren en in een groep te zetten. Klik daarna op de groep en kies voor 'flatten'. Zodra je dit gedaan hebt ga je deze laag kopiëren. Tik in het lagenmenu op de laag en kies voor 'copy'. Maak een nieuw canvas aan met dezelfde specificaties, alleen dit keer kies je voor het kleurenprofiel CMYK. Sleep nu de laag van het RGB canvas naar het nieuwe lege CMYK canvas. Hiermee is je werk omgezet naar CMYK.

Afloop 
Er wordt (bijna) altijd om 3 mm afloop gevraagd wanneer je je werk laat drukken. Dit is bedoeld om een marge aan te houden voor het snijproces. De drukker heeft dus eigenlijk wat extra ruimte nodig om te voorkomen dat hij een deel van jouw werk wegsnijdt. Daarom vraagt hij om een marge van 3 millimeter afloop, ook wel 'bleed' genoemd. Dit betekent dat je ontwerp 3 millimeter verder over de 'rand' doorloopt waardoor je geen lelijke witte randen krijgt en zodat er ook geen belangrijke stukken worden weggesneden.

Extra belangrijke tip!
Naast de afloop is het erg belangrijk om je werk nooit te dicht op de rand van je canvas te zetten. Afhankelijk van het formaat van je canvas raad ik aan om minimaal 10 millimeter afstand te houden vanaf je teksten / vormgeving tot aan rand van de afloop.

Vergroot NOOIT je canvas achteraf
Procreate is op een pixels gebaseerd programma, (meer over pixels versus vector lees je in deze blog) en dat betekent dat je je werk niet risicoloos kunt vergroten. Houd er daarom rekening mee van te voren en denk goed na over welk formaat canvas je nodig hebt. Mijn strenge advies is namelijk om je canvas NOOIT achteraf te vergroten, verkleinen kun je wel gerust toepassen. Dat heeft geen effect op de kwaliteit. Weet je van te voren nog niet welk formaat je nodig hebt? Kies dan voor bijvoorbeeld een groot canvas formaat zoals een A3 (420 x 297mm) of minimaal 1500x1500 pixels.

Welk bestand kun je het beste gebruiken voor drukwerk?
Het meest gebruikelijke bestandsformaat is PDF, maar soms is JPG of zelfs TIFF ook acceptabel. Twijfel je? Vraag het even na bij jouw drukkerij.

Alles nog een keer voor je op een rijtje:

 • Gebruik altijd 300 DPI bij je instellingen voor een nieuw canvas;
 • Stel je kleurenprofiel in op CMYK, de 'Generic CMYK Profile' is vaak de juiste. Maar controleer desnoods even bij jouw drukkerij welke voorkeur zij hebben;
 • Voeg voor de zekerheid altijd 3 mm afloop rondom toe; dat is dus + 6 mm in zowel de breedte als de hoogte;
 • Houd altijd 10 mm afstand met je ontwerp tot aan de rand van je afloop;
 • Vergroot nooit je canvas achteraf, daarmee wordt je ontwerp wazig en dat is zonde;
 • Gebruik bij voorkeur PDF als bestandsformaat om je drukwerk aan te leveren of vraag even na bij jouw gekozen drukkerij welke voorkeur zij hebben.

Nu weet je welke instellingen je nodig hebt wanneer je jouw werk in Procreate wilt omzetten naar drukwerk. Heb je nog vragen? Laat het dan hieronder in een reactie weten of stel je vraag in mijn Community op Discord! In deze community kun je ook je creaties met anderen delen, inspiratie opdoen en andere vragen stellen – zie ik je daar binnenkort? 😊

Wil je meer lezen over (digitaal) tekenen en/of Procreate? Ga dan naar mijn blogpagina en bekijk ook alle andere blogs.

< Vorige blog Volgende blog >
Lees ook deze populaire blogs!
Kleurenprofielen in Procreate: CMYK versus RGB
Pixels versus Vector
Is Procreate goed voor beginners?

12 reacties

 • @Sandy, goede vraag! Dit heeft te maken met het ramgeheugen van je iPad Pro. Deze bepaald namelijk het maximum aantal lagen. Dit is om te voorkomen dat Procreate gaat crashen terwijl je bezig bent, dus eigenlijk een soort veiligheidsmarge.

  Ik snap dat je een A1 poster wil ontwerpen, in jouw geval is het jammer dat je niet 300 DPI kunt instellen omdat dit in de meeste gevallen wel vereist is om het kwalitatief mooi te laten printen. Wat je in jouw geval het beste kunt doen is denk ik even contact opnemen met de drukkerij waar je jouw poster wil laten afdrukken. Dan kunnen zij jou het beste vertellen hoeveel DPI instellingen wellicht ook al voldoende is. Ik vermoed dat ze het liefst dan 294 DPI zien, en dat je dan even met 6 lagen moet zien te werken.

  Een tip als je maar weinig lagen kunt gebruiken; dupliceer je canvas elke keer als je aan de max zit en voeg in de kopie je lagen samen. Zo kan je elke keer verder bouwen aan je werk zonder dat je de originele lagen verliest.

  Succes!

  Lianneh
 • @Marije, wat betreft met gevouwen kaarten werkt het eigenlijk hetzelfde. Neem bijvoorbeeld een A6 kaart met het formaat 148 × 105 mm, dit wordt nu in de breedte 2x zo breed en dan kom je uit op: 296 mm x 105. Nu heb je een dubbele en dus gevouwen kaart op basis van een A6 kaart.

  Wat je nu natuurlijk nog moet doen is die 3mm extra marge toevoegen. Het eindformaat wordt in dit geval dus 302 × 111 mm. Houd er dan wel rekening mee dat je vanaf de midden lijn (in dit voorbeeld op 151mm ) ook even 10 mm afstand houd met je content. Dus vanaf de middenlijn zet je eigenlijk ook even een hulplijn 10mm links en 10 mm rechts van de midden lijn. Dit zodat belangrijke inhoud niet in de vouw wegvalt.

  Hopelijk kom je er zo uit!

  Lianneh
 • Hoi Lianneh,
  Vraagje.. ik wil een a1 poster maken en afdrukken. Ik gebruik een iPad pro. Als ik de maten in procreate invoer in mm, dan is dat te groot voor 300 dpi. 294 dpi kan wel maar dan heb ik maar 6 lagen. Met 150 dpi heb ik 32 lagen. Wat kan ik het beste doen? Groetjes Sandy

  Sandy
 • Hi, goede info! Ik maak dubbele kaarten en weet niet goed hoe ik om moet gaan met die 3 mm extra. Omdat het een dubbele kaart is, heb ik boven en onder 3 mm extra, maar slechts aan één zijkant. Hoe lijn ik mijn werk dan netjes uit? Is hier een truc voor?

  Groetjes!
  Marije

  Marije
 • @Luca, bedankt voor je complimenten! Wat betreft goede drukkerijen – ik werk zelf veel samen met Peterprint, Drukwerkdeal en Printenbind. Ze hebben allemaal een eigen prijs/kwaliteit verhouding dus kijk even op de websites.

  Lianneh

Plaats een reactie

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd