Wat is Procreate? Hoe werkt het? Is het de aanschaf van een iPad wel waard? Moet je per se de Apple Pencil gebruiken of is een andere stylus ook prima? Waarom moet je Procreate verkiezen boven alle andere apps? Wat kan je er eigenlijk allemaal mee? In deze blog vertel ik je alles over deze fantastische teken-app.

Wat is Procreate?

Procreate is een bekroonde illustratie-, schets- en schilderapp die exclusief voor Apple's iPads is gemaakt door Savage Interactive uit Australië. De makers hebben een manier gevonden om het digitaal tekenen perfect te combineren met het analoge gevoel doordat ze inspelen op de mogelijkheden van de iPad en Apple Pencil.

Wanneer je met de app gaat werken merk je vrijwel direct dat de reactiviteit heel 'natuurlijk' aanvoelt, vooral in combinatie met de Apple Pencil, waardoor je het herkenbare analoge gevoel behoudt van het werken op papier. Met meer dan 130 standaard bijgevoegde brushes heb je de mogelijkheid om met allerlei media aan de slag te gaan, van potlood tot houtskool en van waterverf tot speciale brushes die je helpen elementen na te bootsen.

Waarom je voor Procreate moét kiezen als handletteraar, illustrator of hobbyist!

 • Eenmalige kosten voor levenslang plezier!
 • Onwijs veel (unieke) functionaliteiten zoals:
  • Meer dan 130 brushes
  • Interactieve hulplijnen (Drawing Guide)
   • Teken in perspectief met de Perspective guide
   • Bouw 3D-vormen met de Isometric guide
   • Maak mandala's of portretten met de Symmetry optie
   • Bouw je werk op met behulp van het 2D-grid
  • Maak je eigen brushes
  • Voeg effecten toe aan je lagen
  • Beheer je eigen kleurenpaletten
  • Blend je kleuren met de smudge-tool
  • Creëer je eigen 'pour and rain' effect met de Liquify tool
  • Bewerk je kleuren met de Hue, Saturation en Brightness optie
  • Maak simpel en snel je eigen animaties
  • Ga verder met je (oude) Photoshop bestanden
 • Bewerk achteraf door met lagen te werken.
 • Kalligrafeer / handletter je mooiste creaties met speciale brushes.
 • Geniet van de vrijheid van het oneindig kunnen schetsen en bewerken.
 • Maak acties ongedaan of pas ze opnieuw toe met de undo / redo knoppen.
 • Werk samen met de waanzinnige Apple Pencil en ontdek het gemak van digitaal i.c.m. het analoge gevoel.
 • Deel je schetsen en werk makkelijk en snel met klanten, vrienden en familie.
 • Creëer een jaloersmakende time-lapse van je canvas en deel deze op social media.
 • Vriendelijk in gebruik voor zowel links- en rechtshandigen.
Is Procreate gebaseerd op vector?

Nee, Procreate is een op pixels gebaseerd programma. Dit maakt het ook makkelijker om waanzinnige effecten toe te voegen aan je werk door middel van de vele brushes.

Wat is vector vs. pixels?
Het belangrijkste verschil tussen pixel- en vectorafbeeldingen is hoe de afbeelding is gestructureerd. Pixelgebaseerde grafische afbeeldingen zijn opgebouwd uit veel kleine vierkanten (of 'pixels') terwijl vectorafbeeldingen in kaart worden gebracht met behulp van wiskundige vergelijkingen die berekenen waar de randen van de vormen ten opzichte van elkaar liggen. Een vector afbeelding kun je oneindig rekken (groter maken) zonder kwaliteit te verliezen, terwijl een pixel afbeelding enkel de kwaliteit behoud op het formaat waarin deze is opgemaakt.

Hoe download ik Procreate op mijn iPad?
Ga naar de App Store op je iPad en zoek op 'Procreate' via het loepje rechts-onderin je menu balk. Zorg ervoor dat je voldoende saldo op je account hebt staan of voeg het benodigde bedrag toe aan je account, klik op je profiel en daarna op "Add funds to Apple ID". Of koppel je account aan een creditcard.

Kan je Procreate ook op Windows / Android / Mac(book) gebruiken?
Nee, Procreate is echt exclusief voor de Apple tablets, iPads, ontwikkeld. Je kunt dus momenteel geen Procreate gebruiken op een ander platform of apparaat.

Prijs

Wat kost Procreate, moet je maandelijks betalen?
Je betaalt slechts eenmalig €10,99 voor de app en daarna kun je er levenslang van genieten. Je hoeft dus geen abonnement af te nemen.

Moet je betalen voor de brushes in Procreate?
Er zitten standaard meer dan 130 GRATIS brushes bij Procreate waar de gemiddelde gebruiker meer dan voldoende aan heeft. Wil je meer brushes kopen die voldoen aan jouw specifieke behoeftes? Dan kun je deze los kopen bij de desbetreffende aanbieder.

Voordelen

Wat is het voordeel van digitaal tekenen?
Doordat je digitaal werkt in Procreate kun je jouw werk heel eenvoudig beheren, bewerken en delen. Het gemak waarmee je je werk achteraf dus nog volledig kunt corrigeren is enorm. Geen papieren propjes meer, maar enkel één iPad, een Apple Pencil en de app. Daarnaast geniet je van de vele voordelen zoals de 139 brushes die Procreate rijk is. In de Gallery van Procreate kun je al je bestanden eenvoudig beheren en delen. Dit maakt het bijvoorbeeld ook makkelijk om je werk te delen met klanten, familie of vrienden. Lees ook mijn blog 7 redenen waarom ik teken in Procreate op de iPad.

Is Procreate makkelijk om te gebruiken?
In het begin kan het wat overweldigend zijn door de vele functionaliteiten die Procreate te bieden heeft, maar gek genoeg werkt alles ontzettend intuïtief. Procreate is zodanig eenvoudig en slim opgebouwd dat je binnen enkele seconden na het downloaden van de app aan de slag kan. Maak een nieuw canvas aan, klik op het brush-icoontje en start direct met tekenen!

Voor iedereen die alles wil leren over Procreate!
Mocht je het fijn vinden om stap voor stap meer te leren over Procreate, dan heb ik een e-book en/of online cursus ontwikkeld waarin ik je alles leer over Procreate en haar functionaliteiten. In mijn cursussen begin ik bij de basis en neem ik je mee in alle instellingen die Procreate rijk is. Zo leer ik je welke instellingen essentieel zijn voor een nieuw canvas, hoe je je eigen brushes kunt maken en bewerken, waarom de Drawing Guide de ideale tool is, hoe je de Smudge en gum tool slim kunt inzetten voor je werk en nog veel meer! Ook geef ik je allerlei tips zodat je nog efficiënter kunt werken en help ik je bij al je vragen.

Kun je Photoshop brushes / bestanden gebruiken in Procreate?
Ja! En dat is een van de redenen dat vele kunstenaars ook zo smullen van alle mogelijkheden die Procreate te bieden heeft. Je kunt gemakkelijk Photoshop bestanden openen in Procreate en je favoriete PSD-brushes importeren. Procreate ondersteunt bestanden zoals PSD, TIFF, PNG, PDF en JPEG. 

Alternatief

Wat is Procreate Pocket? 
Procreate Pocket is dé oplossing voor je wanneer je geen iPad hebt en genoegen neemt met het tekenen op een klein(er) scherm. Voor slechts €5,49 in de App Store is deze iPhone-versie van de Procreate-tekenapp voor jou. Procreate Pocket is compatibel met de volgende iPhones;

 • iPhone XS (Max), XR, X
 • iPhone 7 (Plus), 8 (Plus)
 • iPhone 6(s) (Plus), SE, 5s, iPod Touch (6th generation)

Is Procreate Pocket hetzelfde als Procreate?
Ja, Procreate Pocket is een app ontwikkeld voor iPhones en heeft dezelfde functionaliteiten als Procreate. Het enige verschil is dat je tekent op een kleiner scherm. Je kunt in Procreate Pocket helaas niet tekenen met de Apple Pencil.

Wat heb je nodig?

Kun je ook in Procreate werken met je vinger(s)? (zonder Apple Pencil)
Je kunt in Procreate ook gebruik maken van de 'touch'-functie, daarmee kun je dus gemakkelijk tekenen met je vingers. Het maakt geen verschil met de Apple Pencil want met je vingers kun je dezelfde functionaliteiten gebruiken. Het hangt er dus vanaf wat jij zelf fijn vindt. Persoonlijk raad ik je wel aan om te investeren in een Apple Pencil, omdat je zult merken dat tekenen met je vingers moeilijker is en ook wat onnatuurlijk aanvoelt. Tenslotte schrijf en teken je analoog ook met een potlood / pen. De Apple Pencil is zijn investering, naar mijn mening, dan ook volledig waard door de kwaliteit en nauwe samenwerking met de Procreate app.

Heb je een Apple Pencil nodig voor Procreate?
Nee, je hebt niet perse een Apple Pencil nodig voor Procreate. Je kunt ook met onderstaande stylussen tekenen. Controleer zelf even of de stylus compatible is met jouw iPad.

 • Logitech Crayon
 • TenOneDesign - Pogo Connect (2)
 • Adonit - Jot Touch 4, Jot Touch Pixelpoin, Jot Script (2), Pixel
 • Wacom - Intuos Creative Stylus 1 & 2, Bamboo Fineline 1, 2 & 3, Bamboo Sketch

De Intuos Creative Stylus 2, Bamboo Fineline en Bamboo Fineline 2 worden officieel niet ondersteund op iPad Air 2 en iPad mini 4 vanwege hardware-incompatibiliteit. Je kan in principe elke stylus met capacitieve of magnetische velden gebruiken met Procreate, zonder dat je een Bluetooth-verbinding nodig hebt.

Hoeveel kost een Apple Pencil?
Dit is afhankelijk van welke iPad je koopt of in huis hebt. Er zijn momenteel 2 verschillende Apple Pencils. De eerste generatie kost ca. €99 en is compatibel met alle iPads, behalve de iPad Pro's 2018 en hoger. De tweede generatie kost ca. €135,- en is compatibel met de iPad Pro's van 2018 en hoger. Lees hier alles over de Apple Pencil i.c.m. de iPad.

Welke iPad moet ik kopen voor Procreate?
Welke iPad je moet kopen is een persoonlijke afweging die alleen jij kunt maken, dit is vooral afhankelijk van je budget en welk formaat het beste bij jou past. Vind je dit lastig om te bepalen? Lees dan mijn blog waarin ik aan je laat zien welke opties er allemaal zijn en met welke eigenschappen je rekening kunt houden.

Kun je Procreate gebruiken op oudere iPads?
Procreate werkt momenteel op de volgende iPads:

 • 12.9-inch iPad Pro (all models)
 • 9.7, 11 en 10.5-inch iPad Pro (all models)
 • iPad (7th generation/2019 model)
 • iPad (6th generation/2018 model)
 • iPad (5th generation/2017 model)
 • iPad Air, 2 en 3
 • iPad mini 2, 3, 4 en 5

Hopelijk heb je wat aan deze tips. Ik wil je uitnodigen om ook lid te worden van mijn community op Discord en laat je inspireren, stel al je vragen of deel je eigen werk!

Wil je alles leren over Procreate? Volg dan mijn online cursus waarin ik alle functionaliteiten stap voor stap aan je uitleg.

Wil je meer lezen over (digitaal) tekenen en/of Procreate? Ga dan naar mijn blogpagina en bekijk ook alle andere blogs.

< Vorige blog Volgende blog >
Lees ook deze populaire blogs!
Apple iPad kopen - Welke heb ik nodig voor Procreate?
Is Procreate goed voor beginners?
Welke alternatieven zijn er voor Procreate?

24 reacties

 • @Liv, Procreate is juist een onwijs goedkope app voor de vele functionaliteiten die het te bieden heeft. Zeker als je het vergelijkt met alternatieve ontwerp programma’s. Mocht je hier meer over willen lezen dan raad ik je mijn blog aan “Waarom Procreate niet gratis is” Deze kun je hier lezen: https://lianneh.nl/blogs/mijn-verhalen/waarom-procreate-niet-gratis-is?pos=1&_sid=5ab918c1c&ss=r

  Het is wat mij betreft de eenmalige investering van slechts €10,99 méér dan waard. Vergelijkbare tekenspullen kosten al gauw veel meer geld en je hebt er voor dit bedrag ook nog eens levenslang plezier van.

  Lianneh
 • Ik wil het heel graag downloaden maar ik vind het een hoop geld!!💲

  Liv
 • @Esmee, om apps te kunnen installeren op je iPad heb je inderdaad een Apple ID nodig. Wat betreft de betaalmethode; als je een creditcard invult dan kunnen ze enkel en alleen geld afschrijven wanneer je hier zelf toestemming voor geeft. Dus als je een app aanschaft bijvoorbeeld. Het is volledig aan jou of je dit prettig vind, wat je ook kunt doen is iDeal instellen. Dan kun je elke keer als je wat wil kopen betalen met iDeal.

  Lianneh
 • hoi, ik vroeg mij af of je per se een apple id nodig hebt om de app te downloaden. En als je bv je creditcard aansluit moet je kunnen ze er dan meerdere keren geld vanaf halen. Dus is het veilig om als het kan je creditcard toe te voegen?

  Esmee
 • @Martine, ik zou je willen aanraden om even mijn blog te lezen over de Apple Pencil; daar noem ik ook een paar alternatieven voor deze stylus. Kopieer deze link: https://lianneh.nl/blogs/mijn-verhalen/waarom-is-de-apple-pencil-zo-speciaal

  Lianneh

Plaats een reactie

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd