De beste referentie apps voor jou uitgezocht!

Wanneer ik begin met een nieuwe illustratie, heb ik tenminste één inspiratiebeeld klaar liggen. Deze gebruik ik voor het kleurenpalet, de compositie, positie van de karakters of simpelweg omdat het mij op eigen ideeën brengt. Hiervoor gebruik ik vaak verschillende bronnen zoals Instagram, Pinterest, Google Images, Dribbble of Facebook.

Maar er zijn ook situaties waarin ik al een specifiek idee in mijn hoofd heb, maar waar ik nog referenties voor nodig heb. Oftewel, in een voorbeeld van in dit geval de posities van mijn karakters. Maar dit kan ook een voorbeeld van de natuur, zoals de bladeren of bloemen zijn. Referenties zijn namelijk een verwijzing naar een bron die meer informatie kan verschaffen over een bepaalde situatie. In deze blog neem ik je mee naar verschillende referentie-apps van het menselijk lichaam die ik heb getest voor de iPad (Pro).

Art Model - €4,49

Het mooie aan deze app is dat je het menselijk lichaam onwijs uitgebreid kunt aanpassen. Zo kun je je personage, in deze app 'Morph' genoemd, onder andere ouder, groter, dikker, dunner en breder maken. En dat geldt voor bijna elk lichaamsdeel. Zo kun je het lichaam volledig ombouwen tot jouw perfecte personage. Als volle dame vind ik dat erg prettig en goed dat dit kan, omdat het vaak lastiger is om niet-slanke personages te positioneren en te illustreren.  

Daarnaast kun je de personages ook opslaan en later weer laden zodat je eventueel verder kunt werken of de lichamen opnieuw kunt gebruiken zonder weer alle instellingen toe te passen. In het perfectioneren en bewerken van je 'Morph' kan namelijk nogal veel tijd gaan zitten. Ook zijn er een aantal standaardposities die je kunt inladen.

Toch vind ik het erg jammer dat niet alle functies goed lijken te werken. Zo krijg ik ondanks veel moeite de armen en benen niet bewogen naar de posities die ik zoek. En de opgeslagen lichamen of posities die ik zelf heb gemaakt in de app laden niet altijd goed, waardoor ik alsnog overnieuw moet beginnen.

Voordelen:
Je kunt twee personages tegelijk laden en met elkaar laten samenwerken, verder is het heel goed dat je je personage volledig kunt personaliseren en bewerken (dikker, dunner, ouder en jonger) en je kunt zelfs de vingers bewegen wat alles heel gedetailleerd maakt. Je kunt ook de belichting op je personage(s) wat aanpassen.

Nadelen:
De armen en benen zijn onmogelijk in beweging te krijgen en de 'save & load' functie werkt niet altijd goed. Er is wel een kleine leer-curve om te interface van deze app te leren gebruiken.

Pose Maker Pro - Gratis

Deze app is aardig geschikt voor een gratis app. De functies zijn  wel wat beperkt, maar er is ook een betaalde versie (daarvoor betaal je €4,49) waarin je paarden, honden en katten hebt die je kunt positioneren. Daarnaast kun je in de betaalde app o.a. zelfs kleding en een achtergrond toevoegen. Je kunt op twee manieren de houding van de personages aanpassen, door middel van 3 schuifknoppen, of door middel van 3 cirkels. Beide methodes zijn wat mij betreft onnodig ingewikkeld en niet heel gebruiksvriendelijk. Het in positie brengen van je personage gaat hierdoor namelijk langzaam en vergt wat geduld.

Verder werkt de app wel goed, het heeft geen haperingen voor zover ik heb gemerkt. Je kunt in deze app ook de belichting aanpassen, wat het heel realistisch maakt en je hierdoor goed leert werken met schaduw en highlights. Deze app heeft wel te veel knoppen waardoor ik vaak in het begin even mijn navigatie kwijt was en goed moest zoeken naar een bepaalde functie.

Voordelen:
Deze app werkt vrij goed en foutloos. Je hebt een aantal standaardposities en je kunt je eigen gemaakte posities opslaan en/of laden. De belichtingsmogelijkheden zijn uitgebreid en de betaalde versie biedt vele extra opties.

Nadelen:
De methode voor het positioneren werkt langzaam. De app is gratis, maar laat daardoor af en toe wel wat reclames zien die je moet uitkijken om verder te kunnen werken. De interface is wat mij betreft onnodig druk en daardoor is het in het begin moeilijk om te navigeren.

ArtPose Pro - €6,99

Deze app heeft een erg overzichtelijke interface wat het  gebruiksgemak verhoogt. Daarnaast is dit de enige referentie-app op deze lijst waar je je personage ook in beeld kunt brengen door middel van enkel spieren en botten. Echter lijkt het erop dat je in deze app de posities niet kunt opslaan en later weer kunt laden, ook al is er wel een "save"-knop in beeld. Het is mij in ieder geval niet gelukt ondanks vele pogingen. Dit is ontzettend jammer, omdat je hierdoor na het sluiten of verlaten van de app al je werk verliest.

Het bewerken van je personage is vrij beperkt: je kunt de man en vrouw slechts wat gespierder / slanker of heel iets groter of kleiner maken. De belichtingsmogelijkheden in deze app zijn echter wel het meest uitgebreid, doordat je veel schuifknoppen hebt en ook met verschillende kleuren van licht kunt werken.

Al met al scoort deze app vrij goed, maar er ontbreekt simpelweg ten minste één essentiële functie: het kunnen opslaan en laden van je personages.

Voordelen:
Deze app heeft een zeer fijne interface en bediening van de camera en belichting. Door de duidelijke cirkels op elk knooppunt van het personage kun je deze makkelijk in positie brengen. Pluspunt is de spieren-functie voor je personage wat helpt bij het in kaart brengen van de anatomie.

Nadelen:
Een groot gemis aan een save- en load-functie om je bewerkte posities op te slaan voor later of hergebruik. Er is ook een leer-curve om te interface en deze app te leren gebruiken, soms zijn de details zoals de handen wat lastiger om exact goed te positioneren.

Gal Shir 'Pose' - $39,-

De app van de populaire Instagrammer Gal Shir is onlangs  op 20 april 2020 gelanceerd, dus besloot ik deze nog even last-minute mee te pakken voor de beoordeling. En hier ben ik blij om, want ondanks dat je deze app niet kunt downloaden en enkel kunt gebruiken in je browser (zoals Safari, Google Chrome, Microsoft Edge). Gal Shir weet als geen ander wat je als creatieveling echt nodig hebt en speelt hier goed op in met deze simpele, maar daardoor zeer ideale app.

Er is enkel één figuur beschikbaar in deze app, dus er wordt geen onderscheid in man, vrouw, jong of oud gemaakt. Je kunt de lengte van je figuur aanpassen tussen de 140 en 180 cm en natuurlijk in- en uitzoomen. Maar verrassend genoeg is dit, ondanks de vele opties die alle andere apps aanbieden, voldoende en heb ik nog niet het gevoel gehad dat ik iets mis. De interface is zeer simpel en daardoor heel laagdrempelig en makkelijk voor iedereen om te gebruiken.

Voordelen:
Erg makkelijk en snel in gebruik, dit maakt het laagdrempelig om daadwerkelijk in te zetten voor je werk. De standaard voorgeprogrammeerde posities zijn erg nuttig.

Nadelen:
Geen onderscheid in man, vrouw of jong en oud. Je kunt het personage en je posities alleen van voren of van de zijkant bekijken.

Eindbeoordeling

Nadat ik alle apps heb gebruikt en getest is het voor mij vrij duidelijk geworden welke app het beste werkt. Eigenlijk had ik het liefst een combinatie van allemaal: de 'morph' editor van Art Model, het gebruiksgemak van Pose en de lay-out van ArtPose Pro. Dát zou echt een perfecte app zijn! Helaas is dit niet het geval en vind ik dat de Pose app van Gal Shir tot nu toe toch echt zijn prijs waard is. Simpelweg omdat deze browser-app foutloos, makkelijk en soepeltjes werkt. En het heeft alles wat je het meest nodig hebt wanneer je makkelijk en snel je concept wilt vormgeven.

Mijn tweede keus zou vallen op de Pose maker pro, ook al is het soms erg frustrerend om de personages in positie te brengen met de methodes die deze app je biedt. Het heeft de meest uitgebreide opties, werkt foutloos en ondanks de te drukke interface kun je na wat oefenen er prima mee werken, zeker als je ook bereid bent om €4,49 neer te leggen voor de betaalde versie. Mijn derde keus is de ArtPose Pro, omdat hij heel prettig werkt. Het is simpelweg heel jammer dat de save- en load-functie niet werkt, anders was deze wellicht wel mijn favoriet! Als laatste zou ik je de Art Model app aanbevelen, ondanks de prachtige mogelijkheden die het heeft met het bewerken van het menselijk lichaam. Het feit dat je het lichaam bijna niet kunt positioneren (daar waar de app voor bedoeld is) maakt het teleurstellend slecht.

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan mijn reviews van al deze apps. Welke app ga jij testen en gebruiken?

Wil je meer lezen over (digitaal) tekenen en/of Procreate? Ga dan naar mijn blogpagina en bekijk ook alle andere blogs.

< Vorige blog Volgende blog >
Lees ook deze populaire blogs!
Apple iPad kopen - Welke heb ik nodig voor Procreate?
Wat is Procreate?
Wat kun je doen met 't resultaat van jouw creatieve werk?

Plaats een reactie

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd