It’s the most wonderful time of the year!Voor veel mensen is de periode rond Kerst en Oud & Nieuw een moment van gezelligheid, (verplicht) samenzijn, lichtjes, stress (laten we wel wezen, in supermarkten en winkels word je ook niet echt blij) en bezinning. Ook al houd je zelf niet van Kerst, je kunt er wel iets gezelligs maken van deze tijd. Doe het dit jaar letterlijk, door je vrije dagen creatief te besteden!

De periode tussen Kerst en Driekoningen (6 januari) wordt ook wel de ’12 Heilige Nachtenperiode’ genoemd. Het is tijdens deze dagen ongeveer even lang licht, alsof de zon een rustmoment pakt en ook wat vakantiedagen op neemt. Vanaf 6 of 7 januari zul je zelf ook merken dat het weer langer licht is buiten (eindelijk!). De ’12 Heilige Nachtenperiode’ leent zich ervoor om tijd vrij te maken om na te denken over je dromen en plannen voor het nieuwe jaar. Vanuit de antroposofie wordt gesteld dat de 12 dromen die je in deze 12 nachten hebt je inzicht geven in het voorbijgaande en in het nieuwe jaar. Een mooie gedachte, of niet? Wil je hier meer over lezen? Lees dan dit artikel.

Creativiteit, licht en ruimte spelen tijdens de ’12 Heilige Nachten’ een grote rol, of je je nu wel of niet je nachtdromen herinnert. Het is een mooie kans om de kerstvakantie of je vrije dagen creatief te benutten en vooruit te kijken naar 2020 en in 2019 achter te laten wat je achter wilt laten en om hierover een gesprek te voeren.

Ga fijn aan de slag met bijvoorbeeld een kleurplaat, mandala (of maak er zelf één in Procreate) of eigen illustratie, zodat je even een moment kunt nemen voor jezelf of voor elkaar. Neem bewust de tijd om hiermee bezig te zijn, zet wat goede kersthits op (of niet) en maak er iets moois van. Je kunt deze tijd ook benutten om met de ander in gesprek te gaan (of met jezelf). Kies bijvoorbeeld een thema waar je zelf over wilt nadenken, op wilt focussen of met anderen over wilt hebben. Denk aan thema’s als vriendschap, samen zijn, dingen van vroeger, een te plannen vakantie, de meest bijzondere gebeurtenissen/gesprekken/mensen die je meegemaakt hebt, etcetera. Je kunt het zo diep en filosofisch maken als je zelf wilt! Je kunt er ook voor kiezen om jouw werk te maken voor iemand die het wel kan gebruiken in deze tijd of voor iemand die je (te) lang niet hebt gesproken.

Ik sta zelf de komende periode ook even stil bij het afgelopen jaar: beslissingen die ik heb genomen, dingen die ik heb meegemaakt. Het is voor mij belangrijk om af en toe terug te kijken naar waar ik vandaan kom. Ik kijk ook naar de toekomst: wat zijn mijn doelen in 2020? Wat wil ik meer of juist minder gaan doen? Wat geef ik meer en juist minder aandacht? Misschien is het ook wel iets voor jou om over na te denken.

Dankbaar voor mijn gezin, familie, vrienden en werk vier ik de komende periode van donker naar licht. Op naar een nieuw jaar!

In samenwerking met en geschreven door Emily Bakema van Taalinzicht.


Plaats een reactie

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd