Zo deel je je canvas, lagen en brushes in Procreate + uitleg over bestandstypes

Vanuit je iPad en in Procreate kun je makkelijk op meerdere manieren je bestanden delen. In deze blog leg je uit hoe dit moet en laat ik je ook zien wat de verschillende bestandstypes zijn zodat je altijd de slimste keuze kunt maken. 

Canvassen delen
Kies of selecteer de gewenste canvassen om te delen. Delen doe je vanuit de Gallery of vanuit het canvas zelf via het Actionsmenu en het tabblad 'Share'.

 • Swipe met je vinger of stylus over een enkelvoudig canvas naar links in de Gallery en kies voor 'Share'.
 • Kies in de Gallery rechtsboven voor 'Select' en selecteer meerdere canvassen en kies daarna voor 'Share'.
 • Sleep canvassen naar een andere app om deze direct te delen. Vaak worden deze geëxporteerd als PNG / Procreatebestand, afhankelijk van de app waar je ze in sleept.

Lagen delen
Je kunt eventueel ook je lagen als losse bestanden delen en opslaan. Dit doe je door in een gewenst canvas linksboven te klikken op het moersleutelicoontje waarmee je naar het Actionsmenu gaat. Daarna ga je naar het tabblad 'Share' en kies je onder het subkopje 'Share' 'Layers' voor bijvoorbeeld 'PNG Files' waarmee je je lagen exporteert als PNG-bestanden. 

Brushes delen
Alle brushes die je in Procreate hebt staan of zelf hebt gecreëerd kun je delen met andere Procreategebruikers. Wanneer je zelf een map hebt aangemaakt met bijvoorbeeld je favoriete brushes, kun je deze ook delen. Dit doe je door op een map te tikken, tik daarna nog een keer op de naam van de map waardoor er een klein pop-upmenu verschijnt. Nu kun je kiezen voor de 'Share'-knop om je brush-map te delen. Een individuele brush kun je delen door deze naar links te swipen en te kiezen voor 'Share'.

Deel opties binnen Procreate
Nadat je de 'Share'-functie gekozen hebt voor je canvas, lagen of brushes kun je kiezen voor verschillende methodes om je bestand te delen. Hieronder heb ik enkele voor je toegelicht.

 • Airdrop (alleen Apple)
  Mijn persoonlijke favoriet, maar dit werkt alleen als je naast je iPad ook een telefoon of een laptop van Apple hebt. Met Airdrop kun je draadloos en snel bestanden delen tussen Apple apparaten. 
 • E-mail
  Natuurlijk kun je bestanden - mits ze niet te groot zijn - ook delen via e-mail. Zorg er wel voor dat je jouw e-mail hebt ingesteld en bent ingelogd op de Apple mailapp op je iPad. Houd er wel rekening mee dat wanneer je afbeeldingen mailt, je een klein beetje kwaliteit verliest.
 • iCloud
  Je kunt ook je bestanden eenvoudig bewaren en delen op de iCloud, dit wordt dan ook automatisch gesynchroniseerd met je andere Apple-apparaten. Standaard krijg je gratis 5 GB ruimte bij je Apple-account, maar je kunt eventueel meer ruimte kopen door per maand hiervoor een klein bedrag te betalen.
 • Social media - Facebook / Messenger / Pinterest
  Wanneer je je werk rechtstreeks wilt delen op social media kun je dit ook vanuit Procreate selecteren. Dit werkt tot nu toe voornamelijk op Facebook, Messenger en Pinterest. Daarvoor moet je deze apps eerst geïnstalleerd hebben op je iPad en zijn ingelogd op het betreffende sociale media-account.
 • Cloudservices > bijv. Drive / Dropbox
  Wanneer je gebruik maakt van een cloudservice zoals Google Drive of Dropbox dan kun je eventueel je bestanden vanuit Procreate hier direct opslaan. Voordat je daar gebruik van kunt maken moet je eerst de app installeren op je iPad en inloggen.

Nadat je je gewenste canvas, lagen of brushes hebt gekozen om te delen, kun je kiezen uit vele verschillende bestandstypes. Hieronder heb ik per bestandstype voor je uitgelegd wat het inhoudt en wanneer je deze het beste kunt gebruiken.

JPG
Dit is het standaard bestandsformaat voor een afbeelding. De kwaliteit is prima en vooral handig wanneer je een klein bestandsformaat wilt gebruiken zodat je makkelijk en snel jouw werk kunt delen. Je hebt altijd een klein verlies aan kwaliteit wanneer je exporteert naar een JPG-bestand.

Wanneer gebruik je JPG?
Ideaal voor wanneer je jouw werk online wilt delen op bijvoorbeeld social media, of met vrienden / familie als een preview van wat je gemaakt hebt.

PNG
Dit bestandstype is aan te raden als je iets betere kwaliteit wilt, want je hebt geen kwaliteitsverlies. Ook niet na het verkleinen van je werk. Het zorgt er wel voor dat je bestand, zwaarder/groter wordt. Een PNG is ook de enige optie wanneer je een afbeelding wil creëren met een transparante achtergrond. Tip: Zorg er dan wel voor dat je achtergrond laag uit staat!

Wanneer gebruik je PNG?
Ideaal voor wanneer je je illustratie wilt plaatsen als hoge kwaliteitsafbeelding op websites, als logo, of in andere belangrijke uitingen.

PDF
Ideaal wanneer je jouw bestand wilt versturen naar jezelf of een ander. Of als je bijvoorbeeld de afbeelding wilt plaatsen op een website of in een nieuwsbrief. Kies dan voor de optie 'best'. PDF’s zijn erg betrouwbaar als het gaat om kleurweergave en bieden hoge kwaliteit. Je PDF wordt wel opgeslagen als enkele laag en is dus niet bewerkbaar in bijvoorbeeld Adobe Illustrator.

Wanneer gebruik je PDF?
Ideaal wanneer je je werk online wilt delen en opslaan omdat PDF’s makkelijk en overal als download te implementeren is.

PSD
Handig wanneer je in Photoshop verder wilt werken om bijvoorbeeld de kleurmodus om te zetten naar CMYK voor drukwerk.

Wanneer gebruik je PSD?
Deze optie kies je vaak als je je werk nog wilt aanpassen in Photoshop.

PROCREATE
Dit bestandstype kan soms handig zijn om op te slaan in de cloud als back-up of als je je bestanden wilt delen met een mede Procreategebruikers. Wanneer je jouw Procreatebestand deelt, dan slaat hij naast alle instellingen en lagen, ook de timelapse op (als je dit aan hebt staan).

Wanneer gebruik je Procreate?
Voor het maken van een back-up of het delen met andere Procreategebruiker(s).

TIFF
Dit bestandstype levert een hoge resolutie afbeelding op. Hierdoor wordt het bestandsformaat wel groter.

Wanneer gebruik je TIFF?
Wanneer je een hoge kwaliteit wilt bewaren voor later, als je de afbeelding nog gaat bewerken.

Animated GIF / PNG / MP4
Deze optie gebruik je alleen wanneer je met de app een animatie hebt ontwikkeld en deze wilt exporteren als video. Dit kan op 3 verschillende manieren. De GIF is een optie om je animatie als een gifje te exporteren: je kent het vast wel van de gifjes van bijvoorbeeld Whatsapp. De PNG-functie is ook een manier om je animatie te exporteren maar wordt in sommige browsers getoond als een stilstaande afbeelding. De MP4 is de meeste veilige keuze, omdat je hiermee jouw animatie als een korte video exporteert.

Wanneer gebruik je Animated GIF / PNG / MP4?
Kies voor MP4 als je zeker wilt weten dat je jouw animatie bijvoorbeeld kan uploaden op social media of in nieuwsbrieven. Een GIF is handig wanneer je deze bijvoorbeeld in Whatsapp wilt delen. Gebruik alleen de Animated PNG-functie als je deze expliciet nodig hebt.

< Vorige blog Volgende blog >
Lees ook deze populaire blogs!
Welke professionals en bedrijven gebruiken Procreate? Hier krijg je inspiratie van!
Wat als ik mijn canvas uit Procreate wil laten printen?
Kleurenprofielen in Procreate: CMYK versus RGB

Plaats een reactie

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd