Tekenen met... Lianneh!

Regelmatig zal ik in het topic "Tekenen met..." (creatieve) collega's en bekenden interviewen zodat we een kijkje krijgen in hun leven. Wat zijn de tips die ze jou willen meegeven? Hoe ziet hun gemiddelde dag eruit? Wat zijn hun favoriete tools? En nog veel meer... Deze allereerste keer ben ik zelf aan het woord.


Omschrijf jezelf in maximaal 5 woorden... 
Enthousiast, denker, spontaan, liefdevol en gevoelig. 

Waar kunnen we jou van kennen?
Van mijn Facebook Community en cursussen over Procreate, de portretworkshops die ik geef op evenementen of mijn Instagramaccount waar ik o.a. mijn avonturen deel in mijn stories.

Hoe en wanneer ben je begonnen met tekenen?
Als kind was ik erg verlegen en deed ik niets liever dan nieuwe dingen creëren, of dat nou was met een potlood, klei, karton, verf of houtskool. Ik was helemaal in mijn element wanneer ik de hobbykast thuis weer kon inzetten voor een nieuw project. Later op de basisschool hield ik zelfs een lijst bij waarin mijn klasgenootjes hadden aangegeven wat ze wilden laten natekenen door mij. Daar ontstond achteraf gezien mijn eerste mini-onderneming waar ik vol trots creaties maakte voor anderen.

Werk je liever analoog of digitaal?
Ik werk zelf liever digitaal, omdat het mij helpt met mijn perfectionisme en veel mogelijkheden biedt in het delen van mijn werk op bijvoorbeeld sociale media of met klanten.

Met welke materialen werk je?
Ik werk meestal met Procreate op de iPad met Apple Pencil. Analoog werk ik veel met de prachtige heldere kleuren van Ecoline en de aquarelset van Winsor & Newton.

Wat is in jouw ogen het voordeel van deze materialen?
Procreate is wat mij betreft momenteel dé beste tool op de markt als je digitale kunst wilt creëren, of het nu gaat om handletteren, illustraties, fotobewerking of kalligrafie: alles is mogelijk. Procreate biedt veel opties met unieke en briljante technieken in samenwerking met de Apple Pencil waardoor je vele waanzinnige effecten kunt realiseren in een mum van tijd. Die Apple Pencil is wat mij betreft ook echt goud waard en onmisbaar. Er is geen andere stylus op de markt die enigszins in de buurt komt van de techniek die deze Pencil rijk is. Meer hierover lezen? Lees dan eens mijn anders blogs.

Ecoline is een prachtig en laagdrempelig medium vanwege haar pigmentrijke kleuren en het gemak waarmee je alle kleuren eenvoudig kunt mengen en verzachten. Door water toe te voegen maak je je kleur transparanter: heel simpel!

Het aquarelpalet van Winsor & Newton is wat mij betreft een ideaal palet om mee te nemen en te gebruiken. De kleuren zijn ideaal samengesteld, waardoor je deze voor vele projecten kunt inzetten. De inklapbare kwast die erbij zit is stiekem ook een van de fijnste: kortom, een ideale kit waar alles in zit! Je hebt enkel nog wat water nodig.

Werk je in Procreate?
Jazeker, al vanaf 2013! Ik ben echt een fan van dit programma en ik heb het dan ook enorm zien ontwikkelen de afgelopen jaren met veel nieuwe functies en verbeteringen. Wat ik naast de app zelf ook zo fantastisch vind aan Procreate is dat het bedrijf erachter (
Savage Interactive) ook zo nauw betrokken is. Ze zijn oprecht geïnteresseerd in feedback en hechten waarde aan elke gebruiker. Ik heb dit jaar persoonlijk de liefde- en passievolle mensen mogen ontmoeten die deze app mogelijk maken!

Wat is jouw favoriete functie in Procreate?
Ik kan eigenlijk niet kiezen! Zoveel om op te noemen, maar de brushes en de Time-Lapse functie zijn nu mijn favoriet.

Wat is jouw ultieme tip voor Procreate gebruikers?
Doen! Verdiep je in alle instellingen en functionaliteiten en ga vooral aan de slag en ontwikkel jezelf door veel te oefenen.

Hoe is het om van illustreren je werk te kunnen maken?
Het is hard werken met veel vallen en opstaan, maar ik zou het voor geen goud willen missen! Al vanaf mijn studie ben ik bezig met mijn bedrijf en het is een keiharde wereld die ik met bloed, zweet en tranen heb doorstaan. Maar alle liefde en vrijheid die ik krijg door mijn werk is onbetaalbaar. Ik mag doen wat ik het liefste doe en werken met de mooiste mensen, ik krijg allerlei projecten op mijn pad waardoor ik mijzelf en mijn talent steeds meer kan ontwikkelen. Het is het harde werken 100% waard.

Welke tip zou jij aan jonge illustratoren / creatievelingen willen geven?
Ik heb in alle jaren nog nooit een creatieveling ontmoet die niet bescheiden, verlegen, onzeker of perfectionist was. Het hoort bij jou en bij dit vak en dat mag je echt omarmen. Zelf heb ik geleerd door altijd maar te streven naar dat onrealistische en perfecte, dat ik vergeet hoe ver ik al wél ben en waar ik trots op mag zijn. Ik zeg vaak tegen mijzelf; "Niet perfect is ook goed!" :)

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Ooh! Heb je even? Uit vanalles! Herinneringen, gekke dromen, de natuur of een andere omgeving, het mensen kijken, Instagram, mijn lieve kat, gesprekken, hersenspinsels, boeken - veel boeken, haha! - tijdens het douchen en vooral ook tijdens het reizen.

Hoe ga je om met perfectionisme tijdens het tekenen? Heb je tips?
Even afstand nemen, letterlijk! Ik kan mijzelf enorm verliezen in mijn werk en doordat je het zelf maakt zie je het niet meer. Even afstand nemen, totaal wat anders gaan doen en weer verder gaan zorgt vaak voor een nieuw perspectief. Als dit niet kan, bijvoorbeeld i.v.m een deadline, dan heb ik een trucje in Procreate waarmee ik het canvas volledig 'flip' en dus alles gespiegeld is, zodat ik letterlijk mijn creatie van de andere kant kan bekijken. Met een frisse blik dus!

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?
Ik begin met een ochtendritueel tussen mij en mijn lieve kat - we knuffelen en kroelen uitgebreid en ik krijg vele kopjes. Daarna maak ik mijn ontbijt en ga ik vaak direct, op mijn kantoor aan huis, aan de slag met alle mails. Na een korte douchebeurt kleed ik mij aan en loop ik terug naar mijn kantoor om mijn takenlijst te bekijken en begin ik met werken. Onder de douche ontstaan er vaak nog ideeën voor nieuwe taken en projecten die ik dan in mijn hoofd herhaal zodat ik ze niet vergeet, haha.

Mijn werk bestaat uit heel veel verschillende taken: administratie, schetsen, illustraties bewerken, ontwerpen, mails beantwoorden, cursisten helpen, Instagram beheren, evenementen voorbereiden, de webshop beheren, kortingsacties bedenken en inplannen, nieuwsbrieven voorbereiden en nog veel meer! Aan het einde van de dag sluit ik mijn laptop, en neem ik soms mijn iPad nog mee naar de woonkamer om wat te tekenen.

Liever:
Thuis werken
/ Onderweg werken
Schetsen / In één keer perfect
Pastel / Neon
Digitaal / Analoog
Live streams / Workshops
Procreate / Adobe PSD

Waar kunnen we jouw werk vinden?
Instagram @Liannehnl
Facebook Procreate community NL & BE
Facebook pagina @Liannehnl
Nieuwsbrief voor extra tips en unieke kortingen


Geschreven door Lianneh, in samenwerking met Emily Bakema van Taalinzicht.

Plaats een reactie

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd