Wat als ik mijn canvas uit Procreate wil laten printen?

Je hebt fantastisch werk gemaakt in Procreate, of bent het in ieder geval van plan, en je wilt jouw werk laten printen voor jezelf of om te verkopen. Hoe kun je dit het beste aanpakken en welke instellingen zijn hiervoor nodig? In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten.

DPI-instellingen
Het is allereerst belangrijk om te onthouden dat je altijd 300 DPI moet gebruiken bij de instellingen van je canvas, of je het wilt laten printen of niet. DPI betekent 'dots per inch': dit is de algemene te hanteren instelling voor maximale kwaliteit. Wanneer je een lagere DPI instelt loop je het risico om dus kwaliteit te verliezen en dat is zonde van je werk. Daarom raad ik altijd 300 DPI aan, ook al weet je nu nog niet of je je canvas wilt gebruiken voor print. Het is zonde om opnieuw te moeten beginnen als je later spontaan besluit je werk toch te willen gebruiken op drukwerk.

Kleurenprofiel
Naast de essentiële DPI-instellingen, maakt het ook veel verschil welk kleurenprofiel je gebruikt. Dit heeft namelijk invloed op hoe de kleuren worden weergegeven. De regel die je moet onthouden is dat je CMYK altijd gebruikt voor print en RGB voor online uitingen. In mijn blog Kleurenprofielen in Procreate: CMYK versus RGB leg ik je hier meer over uit. 

Afloop 
Er wordt (bijna) altijd om 3 mm afloop gevraagd wanneer je je werk laat drukken. Dit is bedoeld om een marge aan te houden voor het snijproces. De drukker heeft dus eigenlijk wat extra ruimte nodig om te voorkomen dat hij een deel van jouw werk wegsnijdt. Daarom vraagt hij om een marge van 3 millimeter afloop, ook wel 'bleed' genoemd. Dit betekent dat je ontwerp 3 millimeter verder over de 'rand' doorloopt waardoor je geen lelijke witte randen krijgt en zodat er ook geen belangrijke stukken worden weggesneden.

Extra belangrijke tip!
Naast de afloop is het erg belangrijk om je werk nooit te dicht op de rand van je canvas te zetten. Afhankelijk van het formaat van je canvas raad ik aan om minimaal 10 millimeter afstand te houden vanaf je teksten / vormgeving tot aan rand van de afloop.

Vergroot NOOIT je canvas achteraf
Procreate is op een pixels gebaseerd programma, (meer over pixels versus vector lees je in deze blog) en dat betekent dat je je werk niet risicoloos kunt vergroten. Houd er daarom rekening mee van te voren en denk goed na over welk formaat canvas je nodig hebt. Mijn strenge advies is namelijk om je canvas NOOIT achteraf te vergroten, verkleinen kun je wel gerust toepassen. Dat heeft geen effect op de kwaliteit. Weet je van te voren nog niet welk formaat je nodig hebt? Kies dan voor bijvoorbeeld een groot canvas formaat zoals een A3 (420 x 297mm) of minimaal 1500x1500 pixels.

Welk bestand kun je het beste gebruiken voor drukwerk?
Het meest gebruikelijke bestandsformaat is PDF, maar soms is JPG of zelfs TIFF ook acceptabel. Twijfel je? Vraag het even na bij jouw drukkerij.

Alles nog een keer voor je op een rijtje:

 • Gebruik altijd 300 DPI bij je instellingen voor een nieuw canvas;
 • Stel je kleurenprofiel in op CMYK, de 'Generic CMYK Profile' is vaak de juiste. Maar controleer desnoods even bij jouw drukkerij welke voorkeur zij hebben;
 • Voeg voor de zekerheid altijd 3 mm afloop rondom toe; dat is dus + 6 mm in zowel de breedte als de hoogte;
 • Houd altijd 10 mm afstand met je ontwerp tot aan de rand van je afloop;
 • Vergroot nooit je canvas achteraf, daarmee wordt je ontwerp wazig en dat is zonde;
 • Gebruik bij voorkeur PDF als bestandsformaat om je drukwerk aan te leveren of vraag even na bij jouw gekozen drukkerij welke voorkeur zij hebben.

Nu weet je welke instellingen je nodig hebt wanneer je jouw werk in Procreate wilt omzetten naar drukwerk. Heb je nog vragen? Laat het dan hieronder in een reactie weten of reageer in de Procreate Community op Facebook! In deze community kun je ook je creaties met anderen delen, inspiratie opdoen en andere vragen stellen – zie ik je daar binnenkort? 😊

Wil je meer lezen over (digitaal) tekenen en/of Procreate? Ga dan naar mijn blogpagina en bekijk ook alle andere blogs.

< Vorige blog Volgende blog >
Lees ook deze populaire blogs!
Kleurenprofielen in Procreate: CMYK versus RGB
Pixels versus Vector
Is Procreate goed voor beginners?

8 reacties

 • @Luca, bedankt voor je complimenten! Wat betreft goede drukkerijen – ik werk zelf veel samen met Peterprint, Drukwerkdeal en Printenbind. Ze hebben allemaal een eigen prijs/kwaliteit verhouding dus kijk even op de websites.

  Lianneh
 • Hoi Lianneh,
  Bedankt voor je duidelijke instructies! Kan je een tip geven voor een goede drukker?

  Luca
 • @Monique, Bedankt voor je complimenten! Fijn dat je zoveel aan mijn website hebt als beginnend illustrator, want daar doe ik het ook voor! Wat betreft de afloop en marge; je moet inderdaad je canvas groter maken voor de afloop van 3 mm. Dat betekent zowel 6 mm in de breedte als de hoogte bij je canvas formaat op tellen. Daarnaast heb je nog de marge om niet te dicht op de randen te tekenen, hiervoor kun je het 2D grid gebruiken binnen Procreate. Deze vind je in het Actionsmenu > Canvas > Drawing Guide. Het formaat van het grid stel je dus in op 10 mm zodat je weet hoeveel hokjes afstand je moet bewaren tot de rand.

  Dit leer je ook allemaal in mijn nieuwe cursus kerstkaarten maken, wat om veel meer gaat dan alleen kaarten maken. Je leert er hoe je drukwerk geschikt werk kunt opbouwen in Procreate. Wellicht is dat ook interessant voor je :)

  Lianneh
 • Hoi Lianneh, wat heb je n super informatieve site! Heel fijn als beginnend illustrator😊

  Ik heb alleen nog n vraag over de afloop en die 10 mm afstand. Hoe doe ik dat en zie ik dat in Procreate?
  Begrijp ik het goed dat ik dan dus eigenlijk n soort extra getekende ‘rand’ maak om hetgeen wat ik er sowieso op wil hebben?

  Bedankt alvast voor je antwoord!

  Groetjes Monique

  Monique
 • Hallo Anke, wat fijn dat je precies hebt gevonden waar je naar op zoek was! Bedankt voor je reactie op deze blog.

  Lianneh

Plaats een reactie

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd