Wat social media met mij doet...

Ook al ben ik nog maar sinds enkele maanden echt op de social-radars verschenen, de hoeveelheid aan berichten en liefdevolle reacties die ik al jarenlang mag ontvangen is waanzinnig. In deze blog wil ik je meenemen in mijn reis naar social media en vertel ik je ook wat meer over mijn ervaring op Paper Passion afgelopen maand.

In mijn eerste jaren als ondernemer ben ik tijdens mijn studie met mijn bedrijf aan de slag gegaan als grafisch ontwerper en heb ik allerlei huisstijlen ontworpen, waaronder vele logo's, posters, websites, autoreclames, advertenties, brochures en visitekaartjes. Ontzettend leuk om te doen, maar ik kreeg van mijn klanten en netwerk regelmatig de feedback dat ik "te creatief" was voor een grafisch ontwerper. "Huh?!" hoor ik je nu denken.

"Ik kreeg regelmatig te horen dat ik 'te creatief' was"


Haha, tja.. het vak grafisch ontwerper is in die zin gemiddeld gezien tot een bepaalde hoogte creatief. Vaak bedenk je wel hele nieuwe huisstijlen maar regelmatig puzzel je ook met bestaande vormen, kleuren en typografie om weer een nieuw ontwerp voor een bestaand merk te bouwen.

Hoe het allemaal begon
Doordat ik dit steeds vaker te horen kreeg, zette dit mij aan het denken. Ik was wel blij met mijn bedrijf en mijn werk, maar het kon nóg beter en ik wist direct wat er voor nodig was om nog meer geluk te creëren voor mijzelf. Al van kinds af aan droomde ik ervan om illustrator te worden, maar ik voelde nooit de vrijheid of de zekerheid om er echt werk van te maken. Vooral mijn presentatie aan de voorkant bleef achter, want het werk als illustrator voerde ik achter de schermen al jarenlang uit. Ik maakte naast alle ontwerpen namelijk ook regelmatig portretten, iconen, infographics, geboortekaarten en nog veel meer. Mijn illustratieve hand was stiekem dus al de rode draad binnen mijn bedrijf. Maar ik presenteerde mijzelf nog niet als een creatieveling. Daarmee bleef die droom dus altijd op de achtergrond.

Totdat ik eind 2017 besloot dat ik er klaar voor was. Ik veranderde mijn bedrijfsnaam na exact 5 jaar ondernemen van Illies (nee, niet van die koffie) naar Lianneh. Mijn persoonlijke aanpak en karakter werd letterlijk en figuurlijk het nieuwe gezicht van mijn bedrijf. Vanaf dat moment presenteerde ik mijzelf - eindelijk - officieel als creatieveling en illustrator en ben ik ook actief aan de slag gegaan op social media.

De allereerste livestreams
De eerste keren dat ik een livestream hield op Facebook was ik bloednerveus. Het streamen was destijds (in 2016) nieuw en werd nog niet veel gebruikt, maar de nerd in mij wilde hier natuurlijk als eerste in duiken. Dus besloot ik het als een van de eersten in te zetten voor mijn bedrijf. Geïnspireerd door een grote Amerikaanse illustrator die ik al jaren bewonder en ken via Periscope (eerste streaming platform; 2015), ging ik als mijn jolige zelf ook eerst even oefenen op Periscope. Dit platform was namelijk nog vrij onbekend in Nederland en zou dan toch niet veel bekeken worden. Na wat oefenen (en veel lachen) op Periscope volgde al snel elke week een Facebook livesessie.

Dit bleek een groot succes, want de eerste reacties stroomden al gauw binnen. "Dit is zo waardevol en gezellig. Volgende week weer?" - was een van de reacties. Ik moest echt even wennen aan deze aandacht, maar straalde van geluk dat ik iets kon betekenen voor mijn volgers.

Instagram
Niet veel later maakte ik ook een Instagramaccount aan en begon ik stapje voor stapje steeds meer volgers te krijgen. Ik deelde mijn werk en ook hier zette ik livestreams met veel enthousiasme in. Mensen konden meekijken terwijl ik live ging tekenen. Een soort 'kampvuursessie' waarin je met een lekkere kop thee kan kijken hoe ik weer een creatie tot stand bracht. Ook de Insta-stories hielpen mij om iedereen een kijkje te kunnen geven in mijn leven, vragen te stellen en allerlei vormen van interactie te genereren met de personen aan de andere kant van het scherm. Ik durfde steeds meer van mijzelf te delen, want zowel de livestreams als de stories stonden toch niet langer dan 1 dag online.

Meer en meer mensen begonnen mij te volgen en regelmatig ontving ik berichten met allerlei vragen van "Welke papier gebruik je?" tot "Hoe ga jij om met de angst om fouten te maken?" of "Hoe teken je een neus?" en elke keer weer voelde ik dankbaarheid dat ik iets kon betekenen en écht een connectie aan het opbouwen was met mijn volgers.

"Elke keer weer voelde ik dankbaarheid dat ik iets kon betekenen en écht een connectie aan het opbouwen was met mijn volgers."

Betekenis
Het contact met mijn volgers, en ook de cursisten, is voor mij ontzettend waardevol. Voor mij is social media meer dan alleen een manier om mijzelf te laten zien en mijn werk te delen. De mogelijkheid om elkaar berichten te sturen en via livestreams écht te kunnen connecten is echt fantastisch. Het geeft mij de kans om mijn kennis niet alleen plat te delen maar echt te kunnen uitwisselen. Dat is ook wat ik merk tijdens mijn workshops waarin ik iedere individu probeer te stimuleren en helpen bij wat hij/zij nodig heeft. Dat diegene vervolgens aan het einde trots is op het resultaat geeft mij ook een goed gevoel. Daar doe ik het voor!

Paper Passion
Afgelopen 18,19 en 20 oktober mocht ik op de beurs 'Paper Passion' staan, waar ik mijn workshop portrettekenen gaf. Het was voor het eerst sinds het voorjaar van 2019 dat ik weer op een beurs stond. In de tussentijd zijn zowel mijn bedrijf als ikzelf ontzettend ontwikkeld, waaronder ook in bekendheid.

Zo heb ik tijdens de beurs prachtige gesprekken gehad met mede-illustratoren, volgers, cursisten en andere creatievelingen die naar mij toekwamen om een praatje te maken. Het feit dat mensen mij wilde ontmoeten was nieuw voor mij en het ontroerde mij ook om te merken dat ik door écht mezelf te zijn al zoveel heb weten te bereiken. De interactie tussen mij en jou is voor mij het meest waardevolle van mijn werk. De berichten die ik regelmatig krijg via Instagram, de mails of de reacties onder mijn berichten op Instagram zijn voor mij echt de brandstof voor het werk dat ik mag uitvoeren. Dankzij alle vragen, complimenten en interesse weet ik dat ik goed bezig ben en dat mijn content waardevol is.

En ik geef het toe, het is een gek gevoel dat je herkend en geroepen wordt door iemand die je eigenlijk niet kent. Maar het is zo ontzettend liefdevol en dankbaar dat mensen je waarderen om wie je bent en wat je doet. Mijn hart was overgoten met complimenten en cadeautjes tijdens de beurs. Het gaf mij echt een inzicht in waar ik op dit moment sta en met hoeveel lieve volgers ik dit avontuur mag delen.

Dankjewel!
Nu je de moeite hebt genomen om deze blog helemaal tot het einde uit te lezen wil ik ook even mijn moment pakken om je te bedanken. Wanneer ik het met concullega's heb over social media en de bijzondere band die je kunt creëren met je volgers, zeg ik altijd vol trots wat voor een lieve achterban aan volgers ik heb en daar ben ik ook echt trots op! Dankzij jou kan ik doen wat ik het liefste doe. Dankjewel! :)

Liefs, Lianneh


Plaats een reactie

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd