Doe het eens helemaal anders!

Doe het eens helemaal anders tekenen blog inspiratie idee

Soms heb je gewoon wat inspiratie nodig: ‘Wat moet je tekenen?’, ‘Ik wil eigenlijk eens iets anders tekenen, maar wat en hoe?’ Voor dat soort momenten pak je gewoon deze blog erbij 😉. Hieronder vind je allerlei tips en ideeën om jouw creatieve werk eens helemaal anders aan te pakken.

Verander je perspectief
Door letterlijk op een andere manier naar je werk te kijken, kom je vaak tot nieuwe inzichten!

 • Teken eens op de kop, of draai je tekening/tablet halverwege 90 of 180 graden.
 • Ga creatief aan de slag op een andere plek! Verruil je eettafel, bureau of bank voor een bankje in de stad of in het bos.
 • Probeer een andere houding aan te nemen tijdens het tekenen. Wat gebeurt er als je in plaats van zit eens staand of liggend tekent?
 • Of gebruik je andere hand tijdens het tekenen of schilderen. Waar zit voor jou de uitdaging?
 • Begin ook eens een tekening met je ogen dicht en werk vanuit de lijnen die je hebt gezet verder.

Gebruik andere kleuren
Kies tijdens het schilderen of kleuren eens andere tinten dan je gewend bent te gebruiken. Werk bijvoorbeeld in zwart-wit of gebruik complementaire kleuren. Niet alleen verander je hiermee je perspectief, ook leer je werken met alle verschillende kleuren en kleurcombinaties die er zijn.

Werk eens met ander materiaal
Soms kom je kunstenaars tegen die het ook helemaal anders aanpakken qua materiaal – maar daar kun jij alleen maar van leren!

Wat dacht je bijvoorbeeld van schilderen met koffie? (Schilderen met koffie wordt trouwens al honderden jaren gedaan!) Je kunt hiervoor gewone koffie of oploskoffie gebruiken. Mix de gemalen koffie met een heel klein beetje water (je kunt altijd meer toevoegen). Voor verschillende kleurtinten kun je meer of minder koffiepoeder mengen met water. Ben je geen koffiemens, maar een theeleut? Je kunt ook met thee schilderen 😉. Voor een mooi resultaat gebruik je als ondergrond aquarelpapier, zodat het papier niet gaat rullen als het nat wordt.

Teken je normaal gesproken digitaal? Ga dan eens aan de slag met potlood en papier. Voor wat voor uitdagingen kom je te staan? Als je normaal gesproken met pen tekent, probeer dan eens een penseel uit, of een stift. Werk ook eens met andere schildermaterialen: gebruik je het liefst aquarelverf, pak dan eens acryl of ecoline. Daag jezelf uit!

Gebruik ook eens (schilders)tape als je aan het schilderen of kleuren bent. Door tape te gebruiken kun je allerlei vormen creëren die je kunt opvullen met kleuren, figuren of andere materialen (bijvoorbeeld vilt of papier). Je kunt hiermee heel abstracte creaties maken (of juist niet – doe het op je eigen manier! 😉).

Mix verschillende materialen met elkaar.

 • Combineer bijvoorbeeld verf met potlood, of textiel met markers.
 • Maak een schilderij dat je kunt voelen doordat je bepaalde stoffen en structuren gebruikt.
 • Voeg ook niet-alledaagse voorwerpen toe aan je canvas: denk aan knopen, bladeren, briefjes, doppen etc. Maak om deze voorwerpen jouw creatie. Gebruik bijvoorbeeld een boomblad als paraplu voor een figuur dat je tekent, of gebruik echte knopen voor de kleding in je tekening.

Probeer eens verschillende stijlen
Maak dezelfde tekening, maar steeds in een andere stijl. Denk bijvoorbeeld aan Picasso, van Gogh, manga, Disney, Marvel, the Simpsons en natuurlijk je eigen stijl. Op internet zijn talloze voorbeelden te vinden als je zoekt op ‘style challenge’.

Dingen die je kunt gaan tekenen
Je tekent misschien graag dezelfde dingen, maar hoe leuk is het als je eens totaal iets anders maakt?!

 • Teken eens een voorwerp dat je echt spuuglelijk vindt.
 • Probeer eens een gevoel of een emotie op papier of canvas te krijgen.
 • Teken een voorwerp in spiegelbeeld of op de kop.
 • Teken in plaats van de voorkant de achterkant.
 • Schilder of teken iets wat je nog nooit hebt geprobeerd.
 • Geen inspiratie? Scheur een stuk uit een krant, folder of tijdschrift en teken er vervolgens de andere helft zelf weer bij.

Helemaal anders digitaal tekenen

 • Probeer een nieuwe set brushes, of gebruik eens brushes die je nog nooit hebt gebruikt.
 • Maak voor jezelf een kleurplaat in bijv. Procreate, print deze uit en kleur je kleurplaat vervolgens zelf in met stift, potlood of markers.
 • Als je normaal gesproken een stylus of Apple Pencil gebruikt, gebruik dan (weer) eens je vingers om te tekenen.
 • Ga eens aan de slag in bijvoorbeeld Procreate, maar spreek een aantal regels met jezelf af. Je mag bijvoorbeeld de ‘undo’-knop niet gebruiken, of je mag maar één brush of kleur gebruiken.

Samen tekenen
Als je samen gaat tekenen kom je voor nieuwe uitdagingen te staan. Je kunt op ontzettend veel manieren samen aan de slag en ook echt mét elkaar tekenen.

 • Laat iemand beginnen met een tekening – de ander maakt de tekening af. Dit kan je ook doen met het inkleuren van kleurplaten, of door elkaar een canvas/project door te sturen als je digitaal tekent.
 • Stel voor de ander een kleurenpalet samen waar degene mee moet werken.
 • Geef elkaar tekenopdrachten: teken in een bepaalde stijl, teken bepaalde voorwerpen/dieren/mensen, etc.
 • Maak er een wedstrijdje van: wie tekent de meeste voorwerpen die beginnen met de letter ‘T’?
 • Teken samen op één canvas of blad: de één begint boven, de ander onder – of werk vanuit links en rechts naar elkaar toe. Spreek een thema of onderwerp af en probeer tot één geheel te komen. Hoe mixen jullie tekenstijlen? Wat kun je van elkaar leren?

Volg een cursus!
Er zijn online en fysiek veel verschillende teken- en schildercursussen te vinden, waarin je begeleid wordt in die dingen die je graag wilt leren tekenen of schilderen. Denk bijvoorbeeld aan het leren werken met vormen, licht, perspectief en kleuren. Ook zijn er online vaak cursussen die je helpen om bepaalde onderwerpen onder de knie te krijgen.

Hopelijk heb je wat aan al deze tips en ideeën! Mocht je een stok achter de deur nodig hebben en wat meer input willen voor wat je moet gaan tekenen, doe dan eens mee aan een tekenchallenge op Instagram of Pinterest. Via Google kun je trouwens ook veel challenges vinden, zoek bijvoorbeeld op ‘art challenge’ of ‘things to draw’.

Ik schreef trouwens al eens eerder een blog over het krijgen van inspiratie en de angst voor een leeg vel, mocht je nog meer willen lezen.

Ik ben benieuwd naar je creaties. Als je ze deelt via #tekenenmetlianneh dan kan ik zien wat je hebt gemaakt, dat vind ik leuk! 😊

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *