Hoe creëer je je eigen stijl / voorkom je dat je kopieert?

Eigen stijl illustratie tekenen blog

Wanneer je aan de slag gaat met een illustratie, handlettering, kalligrafie of elke andere vorm van creativiteit is het in het begin vrij veel oefenen en de kunst onder de knie krijgen. Maar na een tijdje ga je je afvragen: wie ben ik eigenlijk? Wat is mijn handtekening? Hoe herkennen mensen dat dit werk van mij is? In deze blog wil ik je meenemen in het proces van het ontwikkelen van je eigen stijl en geef ik je wat tips…

Allereerst is het belangrijk dat je niet te veel en obsessief bezig bent met het ontwikkelen van een eigen stijl. Dit klinkt raar misschien, want je wilt er tenslotte mee aan de slag. Maar het ontwikkelen van een eigen stijl is net zoiets als het aantrekken van kleding. Wat kies je? Wat koop je? Waarom vind je dat mooi? Je vindt iets mooi omdat het bij je past, het zegt iets over wie je bent en het vertegenwoordigt jouw persoonlijkheid. Soms duurt het even voordat je weet wat nou precies bij jou past. Dit geldt ook voor je eigen stijl in creativiteit.

Hoe voorkom ik dat ik kopieer van anderen?
In het begin gebruik je veel inspiratie van andere creatievelingen en kunstenaars, dit is ook absoluut niet verkeerd. Sterker nog, het bestuderen van je omgeving en collega’s is een slimme manier om te leren begrijpen hoe je beter kunt worden.

Je leert ervan. We praten over kopiëren op het moment dat je het 1 op 1 gaat namaken en voornamelijk wanneer je het presenteert als eigen werk, als jouw concept. Voel je dus niet bezwaard om te leren van anderen. Wil je je werk delen? Benoem dan altijd de originele creator die jou geïnspireerd heeft.

Wat is stijl eigenlijk?
Wellicht ken je de bekende challenges wel, zoals “Draw this in your style”. Daarbij is ‘t het concept dat je bijvoorbeeld een beer met een honingpot in zijn handen natekent, maar de wijze waarop je het uitvoert, de stijl, is voor iedereen weer eigen en anders. Iedere keer wordt opnieuw weer die beer uitgebeeld, maar op een totaal andere wijze. Het concept is dus de inhoud, de uitvoering is de stijl. Dat is belangrijk om te begrijpen, omdat het concept ook de originaliteit bepaalt, in hoeverre je dus ook kopieert. Meer over auteursrechten, kopiegedrag en licenties vind je op de blog van Charlotte Meindersma.

Hoe bepaal ik mijn eigen stijl?
Nu je weet wat het verschil is tussen concept en stijl, kun je gaan kijken op welke manier jij je werk vaak uitvoert. Iedereen is uniek en daarmee hebben we ook allemaal een eigen werkwijze. Dat verschilt in grote en kleine dingen, zoals de materialen die je kiest, de volgorde waarin je werkt, de kleuren die je gebruikt en de vormen die je pakt. Dit alles bij elkaar bepaalt jouw eigen stijl. Ik heb zelf ook jarenlang gedaan over het ontdekken van mijn eigen stijl, en dit is overigens ook een proces dat nooit stil staat. Je eigen ontwikkeling staat namelijk ook niet stil. Draag jij vandaag nog steeds dezelfde kleren als 10 jaar geleden? Die kans is vrij klein. Je smaak verandert en je bent hoogstwaarschijnlijk andere stijlen leuk gaan vinden, je wordt tenslotte ook volwassener. Dit geldt ook voor je creatieve stijl. Omarm dit proces ook en laat het gebeuren. Zelf vond ik het extra lastig, omdat ik mij vele stijlen eigen kan maken voor mijn werk voor klanten. Wanneer een klant een voorkeur heeft voor een bepaalde stijl dan kan ik die stijl meestal vrij eenvoudig overnemen in mijn werk en eigen maken voor het betreffende project. Daardoor heeft het voor mij vrij lang geduurd voordat ik het gevoel had dat ik een eigen stijl kreeg.

Totdat ik elke dag ging tekenen voor Instagram. Hierdoor zag ik mijn eigen stijl ontwikkelen en kreeg ik steeds vaker ook reacties en complimenten. Ik merkte dat ik snel terugviel op een bepaalde manier van werken die goed bij mij past. Naarmate de tijd vorderde, leerde ik door veel te kijken, inspiratie te gebruiken en mijzelf te observeren, wat mijn stijl is. Om je op weg te helpen, heb ik 3 tips voor je hoe je dit ook kunt bereiken.

Tip 1: Wat inspireert je het meeste?
Iedereen laat zich inspireren: ook de beste kunstenaars hebben een inspiratiebron. Dit bepaalt ook voor een deel hoe we zelf werken en welke stijl we hanteren. Bekijk dus eerst, mocht je dit nog niet hebben gedaan, wie jouw inspiratiebronnen zijn. Vergelijk ze met elkaar en noteer voor jezelf wat de elementen zijn die je het meest inspireren. Is dit het kleurgebruik? Felle lijnen of juist geen lijnwerk? Overdreven elementen of heel realistisch? Probeer op te schrijven wat de stijl zo uniek maakt.

Actie: Zoek inspiratiebronnen en noteer wat jou het meeste inspireert.

Tip 2: Probeer meerdere stijlen uit
Bedenk een eigen concept, zoals hierboven uitgelegd met de beer en zijn honingpot. Herhaal dit concept en voer het in meerdere stijlen uit, 3 tot 5 keer is voldoende. Probeer elke keer iets anders met verschillende materialen, werkwijze en bijvoorbeeld kleur. Observeer ook wat het met je doet. Welke stijl vond je het meest uitdagend, het leukste, waar word je het meest blij van? Jouw stijl hoeft niet perse de stijl te zijn die je het makkelijkste af gaat, daar kun je naartoe groeien. Het gaat erom dat het goed voelt en dat je er blij van wordt.

Actie: Bedenk een concept en voer dit uit in meerdere stijlen (3 tot 5 per keer).

Tip 3: Voelen of het klopt
De meest moeilijke fase van het ontwikkelen van je eigen stijl is het aanvoelen of het klopt. Dit is iets waar veel tijd overheen gaat: weken, maanden en soms zelfs jaren. Geef het dus de tijd en geef jezelf ook de kans om te experimenteren. Voer tip 1 en 2 steeds opnieuw uit, totdat je voelt dat het goed zit, omdat je het past bij je hand. Dit is iets wat ik moeilijk kan omschrijven in woorden, maar zodra je je eigen stijl ontdekt hebt, merk je vanzelf dat je keer op keer op die stijl terugvalt.

Actie: Observeer jezelf en probeer te voelen wat goed voelt.

Ik hoop dat je wat aan mijn tips en inzichten hebt over het vinden van je eigen stijl. Onthoud vooral dat het een proces is van oefenen, proberen en observeren. Geef jezelf de tijd om je stijl te ontwikkelen. Wil je jouw creaties met mij delen, doe dat dan met de hashtag #tekenenmetlianneh. Vind ik leuk!

Wat vind je van deze blog? Laat hieronder je reactie achter.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *