Hoe kies je je kleurenpalet en je kleuren?

Kleurenpaletten Procreate tekenen blog

Deze blog draait om kleur: het samenstellen van je kleurenpalet en het kiezen van de juiste kleuren voor je creatieve werk. Ik leg je uit hoe je dit op een leuke en makkelijke manier aan kunt pakken en ik geef je tips over kleurgebruik, voor zowel digitaal als analoog tekenen en schilderen!

Hoe doe je inspiratie op voor kleuren?
Er zijn natuurlijk ontelbare manieren om kleuren uit te kiezen. Ik heb over de basisbeginselen van het werken met kleur een handige blog geschreven: het is handig om vanuit deze kennis aan de slag te gaan met kleuren. Online zijn er verschillende tools te vinden die je helpen bij het (automatisch) genereren van kleurpaletten. Een voorbeeld daarvan is Coolors: deze tool creëert gelijk een kleurpalet als je de pagina laadt. Ben je tevreden over één of meerdere kleuren, dan kun je deze vastzetten en verder gaan met het genereren van de rest van het palet. Ook kun je handmatig kleuren instellen en bijstellen. Superhandig!

Ik gebruik vaak foto’s om inspiratie op te doen voor kleuren, composities en onderwerpen. Als je graag foto’s als referentie gebruikt, kan het handig zijn om de precieze kleuren uit die foto te kunnen overnemen, zeker als je het lastig vindt om de juiste kleuren uit het beeld te halen. Gebruik je Procreate, dan kun je heel eenvoudig kleuren uit foto’s halen. Een handige tutorial vind je op mijn YouTubekanaal. Heb je geen Procreate of wil je op een andere manier kleuren uit foto’s halen, dan kun je ook de tool van Adobe gebruiken.

Handig: wil je inspiratie opdoen voor kleurgebruik en ben je op zoek naar mooie, rechtenvrije, foto’s? Dan is de website Unsplash echt iets voor jou. Je kunt er gratis prachtige foto’s downloaden die rechtenvrij worden aangeboden.

Hoe stel je een kleurenpalet samen?
Om inspiratie te krijgen voor het samenstellen van een kleurenpalet, kun je eens een kijkje nemen bij het ‘Color Wheel’ van Adobe. Je kunt hier per kleurprofiel (dus RGB of CMYK voor drukwerk) kleurenpaletten samenstellen. Je kunt per kleur alles instellen en je krijgt er de HEX-code bij, zodat je die kunt invullen in Procreate. In de teken-app Procreate kun je kleurenpaletten samenstellen en opslaan, zodat je deze later nog eens kunt gebruiken of verder uit kunt breiden.

Let bij het samenstellen van een kleurenpalet op de verschillende typen kleur die er zijn en wat ze uitstralen. Complementaire kleuren zien er altijd strak uit als je ze naast elkaar zet. Gebruik je kleuren die dichter bij elkaar liggen, dan wordt je tekening eentoniger. Maak ook onderscheid tussen warme en koude kleuren: een mix van deze twee kan voor onrust in je canvas zorgen. Begin in elk geval met één kleur die je mooi vindt. Vanuit daar kun je je palet gaan opbouwen en is het makkelijker om harmonie te krijgen tussen de kleuren die je wilt gaan gebruiken. Je kiest na je eerste kleur steeds weer kleuren uit die bij die eerste kleur passen.

Handig: maak in Procreate verschillende paletten aan met kleuren die je veel gebruikt. Zo heb ik zelf een palet met huidskleuren en haarkleuren. Door deze paletten aan te maken, kun je deze eindeloos hergebruiken. Dit kan natuurlijk ook als je ‘analoog’ werkt, door verfpaletten samen te stellen met veel gebruikte kleuren (of door op te schrijven welke kleuren je met elkaar mengt om kleur X te krijgen). In Procreate kun je nu zelfs de camera of galerij van je iPad gebruiken om kleuren vast te leggen in paletten.

Gebruik verschillende tonen van een kleur
Door verschillende tonen van een kleur te gebruiken, creëer je meer diepte in je tekening of schilderij. Gebruik bij het aanzetten van schaduw daarom nooit volledig zwart, en bij highlights nooit volledig wit, gezien dat de donkerste en lichtste kleuren zijn die er bestaan en je dan dus nooit donkerder of lichter kunt gaan schilderen. Kies daarom altijd een lichte(re) of donkere toon van je kleur. Je kunt voor het aanbrengen van schaduw ook kiezen voor contrasterende kleuren. Op deze manier voeg je meer saturatie en kleur toe aan je werk. Wil je meer lezen over werken met licht en schaduw? Lees dan deze blog! 😊

Over smaak (en stijl) valt niet te twisten
Er is (online) veel te lezen over ‘colour design’ en kleurentrends. Kleurgebruik heeft uiteindelijk echt met smaak te maken. Alleen als je graag realistisch werkt, kun je spreken over ‘de juiste kleuren’. Het staat je verder vrij om te kleuren te gebruiken die jij wilt: er is geen goed of fout! Bovenstaande tips zijn er vooral om je te helpen met het kiezen van de kleuren die voor jou juist zijn. Het is natuurlijk helemaal goed als je iemand een paarse huidskleur geeft of een groene hond schildert: het is immers jouw stijl. 😉 Wil je hier meer over weten? Over het creëren van een eigen stijl heb ik ook een blog geschreven.

Het is vooral veel oefenen en spelen met kleuren, dus geef jezelf de tijd om beter te worden en de technieken onder de knie te krijgen. Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief voor meer tips, of word lid van mijn community op Discord. Daar kun je al je vragen stellen over digitaal tekenen en heel veel inspiratie opdoen!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *