Hoe maak je een stempel brush in Procreate?

Brush Studio Procreate brush maken blog

In Procreate kun je niet alleen gebruik maken van maar liefst bijna 200 standaard brushes, je kunt ze ook zelf maken! In mijn online cursus Procreate leer ik je ook hoe je je eigen brushes kunt bewerken. Om je te leren hoe jij jouw eigen stempel brush kunt maken ga ik je in deze blog stap voor stap uitleggen hoe dit moet.

Wat kun je met een stempel brush?
Een stempel brush kun je gebruiken om bijvoorbeeld je handtekening toe te voegen aan je werk of om makkelijk en snel elementen toe te passen in je werk. Denk aan bomen die je op de achtergrond van je landschap stempelt, of aan een auto die je stempelt op de weg in de verte, een silhouet van een personage of de omlijning van een boot die je daarna keer op keer makkelijk kunt inkleuren. Het zijn wat willekeurige voorbeelden die je hopelijk een idee geven wat er allemaal mogelijk is. Een stempel brush in Procreate kan volledig zelf ontworpen worden en dat maakt het ook aantrekkelijk en leuk om te gebruiken.

Hoe maak je een stempel brush?
Stap 1. Allereerst maak je een vierkant canvas aan. Ik gebruik zelf altijd het formaat 4000×4000 pixels voor extra kwaliteit en een mooi resultaat. Maar een ander formaat is ook prima, zolang het canvas maar vierkant is. Dit heeft te maken met de vorm van je brush (de stempel) die altijd in vierkant wordt ingeladen in Procreate. Wanneer je dus een rechthoekig canvas gaat gebruiken wordt deze ‘gepropt’ in het vierkante kader, en dat zorgt voor vervormingen. Hartstikke zonde van je ontwerp dus; vierkant canvas is echt een pré.

Brush Studio Procreate brush maken blog

Stap 2. Teken jouw eigen ontwerp op het vierkante canvas. Belangrijk hierbij is dat je je ontwerp volledig in het wit of zwart ontwerpt en dat dit ook 100% wit of 100% zwart is. Als je namelijk antraciet gaat gebruiken krijg je altijd een beetje transparantie in je stempel. En gebruik geen kleuren! Wanneer je namelijk jouw ontwerp als vorm gaat inladen voor je brush, vallen alle kleuren weg. Kijk maar naar een fysieke stempel, deze bevat zelf geen kleur en zijn vaak van zwart rubber gemaakt. Pas wanneer je de stempel in inkt gaat drukken, voeg je kleur toe aan je stempel. Bij Procreate werkt dit precies hetzelfde, je ontwerpt je stempel kleurloos en gaat pas bij het gebruik van je brush een kleur toepassen via het kleurenmenu.

Stap 3. Nu heb je twee opties;

  • Exporteer je ontwerp als een transparante PNG. Een transparante PNG is een afbeelding waarbij geen achtergrond aanwezig is. Belangrijk om dit te realiseren is dat je in het lagenmenu de “background color” laag uit zet. Daarna ga je naar het Actionsmenu > Share > PNG. Sla jouw PNG op in de photo app op je iPad.
  • Kopieer je ontwerp door middel van het kopiëren van je canvas. Ga naar het Actionsmenu > +Add > Copy canvas.

Stap 4. Ga nu naar het brushes menu in een willekeurig canvas (penseel icoontje) en klik daarna op het plusje rechtsboven om een nieuwe brush aan te maken.

Brush Studio Procreate brush maken blog

Stap 5. Nu kom je terecht in de Brush Studio. Een menu vol met toetsen en knoppen waarmee je je nieuwe brush kunt gaan bouwen. Dit kan er wat overweldigend uitzien, maar ik ga je helpen. Klik nu links op ‘Shape’.

Brush Studio Procreate brush maken blog

Stap 6. Je gaat nu de vorm van de brush veranderen naar jouw ontwerp. Standaard zie je bij ‘Shape’ een witte cirkel staan. Klik boven deze vorm op ‘Edit’ om deze te bewerken.

Brush Studio Procreate brush maken blog

Stap 7. Nu zie je boven in beeld ‘Shape Editor’ staan. Klik nu rechtsboven op het woord ‘Import’ om jouw ontwerp te gaan selecteren als nieuwe vorm voor deze brush. Afhankelijk van welke handeling je bij stap 3 hebt uitgevoerd kies je de bijpassende optie;

  • Als je jouw PNG hebt opgeslagen in de photo app, kies je daarna voor ‘Import a photo’. Kies nu de meest recente foto (jouw ontwerp). Het kan zijn dat je enkel een compleet witte afbeelding ziet staan, dit komt omdat de photo app (soms) geen transparante foto’s kan weergeven. En wanneer je met wit hebt getekend + een witte achtergrond = maakt het compleet wit. Deze kun je ondanks deze weergave gewoon selecteren.
  • Als je jouw ontwerp hebt gekopieerd door middel van de ‘copy canvas’ methode. Dan kun je nu kiezen voor ‘Paste’ (plakken).

Stap 8. Nu zie je jouw ontwerp verschijnen in de ‘Shape Editor’. Wanneer je met zwart hebt getekend, kun je met 2 vingers tikken om het ontwerp om te draaien. Wanneer je tevreden bent, kies je rechtsboven op de oranje knop ‘Done’.

Brush Studio Procreate brush maken blog

Stap 9. Nu zijn we terug in de Brush Studio en kies je links voor ‘Grain’. Dit is de textuur die je kunt toepassen op je brush. In dit voorbeeld gaan we geen textuur toepassen maar ik je laat wel even zien hoe je een textuur kunt kiezen uit de bibliotheek van Procreate. Kies boven het witte vierkante vlak naast ‘Grain Source’ voor de knop ‘Edit’.

Brush Studio Procreate brush maken blog

Stap 10. Nu kies je opnieuw voor het woord ‘Import’ rechtsboven. Je hebt de optie om zelf een textuur toe te passen door weer te klikken op ‘Import a photo’. Wij  kiezen nu voor de ‘Source Library’ optie.

Brush Studio Procreate brush maken blog

Stap 11. Je komt nu terecht in de bibliotheek van Procreate met allemaal leuke opties voor texturen. Deze bied Procreate jou aan om zelf brushes mee te maken en sommige zul je wellicht ook herkennen aan brushes die je al gebruikt hebt. Om geen textuur toe te voegen aan je stempel brush, kies je nu voor het witte vlak linksboven; ‘Blank’. Vergeet daarna niet opnieuw te kiezen voor de oranje knop ‘Done’ nadat je terug bent in de ‘Grain Editor’ om deze keuze te bevestigen.

Brush Studio Procreate brush maken blog

Stap 12. Nu heb je de brush ontworpen en zijn nog een paar stappen nodig om je brush geschikt te maken als stempel. Hiervoor ga je linksboven in de Brush Studio naar ‘Stroke Path’. Zet nu de schuifknop van de optie ‘Spacing’ helemaal op 100% (max). Je ziet rechts op de Drawing Pad direct het resultaat van deze actie, omdat je vorm nu in plaats van achter elkaar geregen nu uit elkaar wordt getrokken. Het begint al meer te lijken op een stempel.

Brush Studio Procreate brush maken blog

Stap 13. Kies nu links voor de optie ‘Properties’. Vink de optie ‘Use stamp preview’ bovenaan aan. Zo krijg je in het brushes menu straks waar je de brush kunt selecteren een beter beeld van je brush te zien. Met de ‘Preview’ schuifknop kun je de grootte bepalen. Helaas kun je dat niet van te voren zien dus zul je eerst rechtsboven op de oranje knop ‘Done’ moeten klikken om te kijken in je brushes menu of de preview groot / klein genoeg wordt weergegeven.

Stap 14. Ga nog even terug als je al op ‘Done’ had geklikt (Klik in het brushes menu op de brush om de Brush Studio en instellingen van jouw nieuwe brush te openen). Ga weer naar ‘Properties’ en zet eventueel de ‘Maximum Size’ groter met de schuifknop en de ‘Minimum Size’ kleiner. Hiermee kun je de brush groter en kleiner gebruiken.

Brush Studio Procreate brush maken blog

Stap 15. Als laatste; klik links als laatste nog op ‘About this brush’. Geef je nieuwe brush een naam door bovenin op ‘Untitled Brush’ te klikken. Vul je naam in achter ‘Made by’ en eventueel een foto door op het figuurtje te tikken. En je kunt een handtekening toevoegen op de stippellijnen. Daarnaast is het handig om een ‘reset point’ toe te voegen. Hiermee sla je alle instellingen op van dat moment. Als je ooit (per ongeluk) wat instellingen aanpast van deze brush, dan kun je met een ‘reset point’ altijd nog terug naar die instellingen van dat moment.

Stap 16. Je brush is klaar voor gebruik! Je kunt je brush nu selecteren in het brushes menu en hem gaan gebruiken op je canvas(sen).

EXTRA TIPS:

  • Gebruik je een Apple Pencil en wil je dat jouw brush altijd voor 100% gevuld is? Oftewel, je wil geen transparantie in je stempel / brush wanneer je minder hard drukt met je pencil. Ga dan in de Brush Studio naar > Apple Pencil > En zet de tweede schuifknop genaamd ‘Opacity’ op None.
  • Zorg ervoor dat je met 100% zwart of 100% wit tekent. Anders zal je stempel namelijk altijd een beetje transparantie houden, ondanks de instellingen. Je kunt makkelijk 100% zwart / wit selecteren in het kleuren menu door in de buurt van deze tintent twee keer te tikken met je vinger / stylus.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *