Hoe voorkom je dat je werk gekopieerd / gestolen wordt?

Kopiëren en stelen inspiratie auteursrecht blog

Het delen van je werk is altijd spannend: je hebt er veel tijd, emotie en werk in zitten en je wilt niet dat een ander ermee vandoor gaat. Je kunt helaas nooit volledig voorkomen dat mensen jouw werk zonder toestemming delen of kopiëren, gebruiken of stelen, maar weet wel dat je rechten hebt! Dit noem je het intellectuele eigendom of in het specifieke geval van bijvoorbeeld illustraties, foto’s, handwerk et cetera: auteursrecht.

Wat is het auteursrecht?
Wanneer je iets nieuws maakt, ontstaat er automatisch auteursrecht op dat werk voor de maker, hiervoor is geen formaliteit nodig. Je hoeft het dus niet aan te vragen of te registreren. Pas wanneer het auteursrecht wordt verkocht, zal het worden overgedragen aan de koper. Tot die tijd is het auteursrecht altijd van de maker. Dit houdt in dat derden je werk niet zonder toestemming mogen gebruiken of kopiëren.

Hoe voorkom je stelen van jouw auteursrecht?
Helemaal voorkomen is helaas onmogelijk. Het is namelijk makkelijk om even een screenshot van jouw werk op social media te maken en op Facebook kun je zelfs een foto gewoon opslaan. Er zijn gelukkig wel een aantal methodes die je kunt toepassen om stelen wat moeilijker te maken.

  1. Gebruik je handtekening
    Zet je handtekening, tag of naam in je werk, en dan bedoel ik écht verwerkt in je illustraties (dus niet in een hoekje) zodat deze er moeilijk af te knippen is of te Photoshoppen valt. Hoe meer moeite de dief moet doen, hoe minder aantrekkelijk het zal zijn om jouw werk te stelen.
  2. Laat je niet tegenhouden
    Is het je waard om je zichtbaarheid te beperken omdat je bang bent dat er van je gestolen wordt? Die vraag heb ik mijzelf een aantal jaar geleden gesteld, want eerlijk, ik was ook wel bang om mijn persoonlijke werk te delen. Maar uiteindelijk vind ik het niet waard om mijzelf tegen te houden puur omdat er mogelijk, misschien, eventueel iemand mijn werk wil gaan kopiëren. Die risico’s wegen lang niet af tegen de liefdevolle community en fanbase die ik heb inmiddels heb opgebouwd door wél zichtbaar te zijn.
  3. Vermeld je naam en datum
    Laat weten dat jij de maker bent en geef in je beschrijving aan dat er geen gebruik kan worden gemaakt zonder toestemming of bronvermelding. Hierbij kun je ook het copyright teken, ©, gebruiken. Dit teken heeft geen juridische basis in Nederland, maar het schrikt wel af.
  4. Wees actief
    Laat iedereen weten of jouw werk mag worden gedeeld of niet. Zorg ervoor dat je een duidelijk beleid hebt over het kopiëren en delen van jouw werk. Vermeld het bijvoorbeeld ook op je website.
  5. Instagram helpt ook mee
    Mocht je erachter komen dat iemand met jouw werk knoeit, dan kun je daarop actie ondernemen. Instagram heeft daarvoor een optie om dit te melden. Lees anders deze blog even over auteursrecht en Instagram.

Help! Er is van mij gestolen
Het is ontzettend vervelend als er toch van je gestolen wordt. Je kunt daar juridische stappen voor ondernemen. De eerste stap is om de andere partij te wijzen op zijn/haar schending van jouw auteursrecht. Je kunt hiervoor hulp inschakelen van een jurist die jou kan helpen om een sommatiebrief te sturen.

Wat is een sommatiebrief?
In een sommatiebrief stel je een redelijke termijn voor waarbinnen de andere partij zijn acties ongedaan moet maken. Ook stel je consequenties op wanneer deze niet worden nageleefd, dat kan bijvoorbeeld een dwangsom of schadevergoeding zijn. Deze consequenties moeten worden afgedwongen in een juridische procedure, waarin je moet bewijzen dat jij de originele maker van het werk bent. Zorg er dus voor dat je altijd bewijs verzamelt van de inbreuk op jouw auteursrecht. Soms wist de tegenpartij namelijk zijn sporen uit en dan heb je geen poot meer om op te staan.

Ik hoop natuurlijk dat je nooit zult hoeven meemaken dat er van je gestolen wordt of dat je werk wordt gekopieerd, maar nu weet je in ieder geval welke stappen je kunt zetten om dit zoveel mogelijk te voorkomen en op te lossen.

Hier nog wat handige links:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *