Hoe werkt het canvas in Procreate?

Canvas Procreate tekenapp blog

Er worden veel vragen gesteld over het gebruik van het canvas in Procreate. In deze blog lees je het antwoord op veel van deze vragen, geef ik je wat tips en hoop ik je wat uit te leggen over de werking van het canvas in Procreate.

Wat is een canvas?
In de app Procreate maak je je werk op een canvas, je digitale papier of schilderdoek. Dit is het bestand wat je later kunt gebruiken om te delen of printen. Via het + symbool in de rechterhoek van de Gallery kun je een nieuw canvas maken. Je kunt vervolgens kiezen uit een aantal voorgeselecteerde canvassen, zodat je direct kunt beginnen. Je kunt ook zelf een canvas samenstellen via datzelfde menu. Dit doe je door te tikken op het kleine zwarte icoontje met een +je erin; ‘Custom Canvas’. Je kunt het canvas vervolgens een naam geven, het kleurenprofiel bepalen, de dimensies/afmetingen instellen en instellingen voor de Time-lapsefunctie aanpassen.

Hoe weet ik welk formaat canvas ik moet kiezen?
De beste tip die ik je kan geven is dat je het canvas zo groot mogelijk moet opzetten. Kies bijvoorbeeld voor een A3-formaat of groter, dan zit je altijd goed. Je kunt altijd nog veilig en zonder kwaliteitsverlies je werk verkleinen of bijsnijden, maar nooit vergroten!

Ik gebruik persoonlijk altijd een A3-formaat voor drukwerk en 4000×4000 pixels voor digitaal werk en ik stel mijn canvas altijd in op minimaal 300 dpi voor de beste kwaliteit. Ook handig, voor als ik later mijn werk wil laten printen.

Let op: hoe groter je canvas, des te minder lagen je kwijt kunt in je werk. Maar: hieronder deel ik een tip, hoe je dit kunt omzeilen.

Kan ik mijn canvas achteraf nog vergroten of verkleinen in Procreate?
Ja, het is mogelijk om de grootte van je canvas aan te passen, maar pas nooit de grootte van je werk aan! Je kunt je canvas vergroten via het Actionsmenu > Canvas > Crop and Resize.

Het zit namelijk zo: Procreate is opgebouwd uit pixels. Als je je werk (dat dus ook uit pixels bestaat) vergroot, dan blaas je het als het ware op. Hierdoor wordt je werk korrelig, wazig en onscherp – en dat wil je niet! Om dit te voorkomen, kun je je canvas het best direct zo groot mogelijk opzetten: verkleinen kan namelijk wel zonder risico’s! Lees hier meer over pixels en Procreate.

Als je veel pixels ziet tijdens het tekenen, dan betekent dit waarschijnlijk dat je of heel ver bent ingezoomd of dat je een te klein canvas hebt gekozen. Kies daarom altijd voor een (te) groot canvas!

Tip! Hoe groter je canvas, des te minder lagen je kunt gebruiken in Procreate. Maar daar is een trucje voor. Als je het maximum aantal lagen hebt bereikt, maak dan een kopie van je canvas als je geen lagen wilt verliezen. In de kopie voeg je (een deel van) de lagen samen. En zo bouw je weer verder aan je werk!

Welk formaat canvas heb ik nodig om mijn werk te delen via Instagram?
Als je je werk graag wilt delen op Instagram, dan kun je het beste werken met een canvas van minimaal 1080 pixels bij 1080 pixels als je een vierkante post wilt. Voor een liggende post gebruik je 1350 pixels bij 1080 pixels, en voor een staande foto draai je deze getallen om. Vergeet daarnaast ook niet die 300 dpi instellingen!

Op deze manier wordt je werk niet verkeerd geschaald als je het plaatst in de app. Vergeet je niet om je werk te delen met de hashtag #tekenenmetlianneh? Zo kan ik zien (mits je account niet privé is) wat jullie maken met Procreate, dat vind ik leuk!

Extra tip! Bekijk je werk eens van een andere kant! Als je via ‘actions > canvas > flip canvas horizontally/vertically’ kiest, dan draai je je werk om. Het kan je namelijk helpen in je creatieve proces om je werk eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Probeer het eens!

Kortom;

  • Gebruik een zo groot mogelijk canvas als je begint met tekenen en stel altijd 300 dpi in.
  • Vergroot je werk nooit achteraf, want dat zorgt voor kwaliteitsverlies – en dat is zonde!
  • Gebruik voor je canvas daarnaast het juiste kleurenprofiel voor de tekening die je maakt. Je gebruikt RGB voor de mooiste kleurweergave van je online werk. CMYK gebruik je voor drukwerk. Kies daarbij het standaard geselecteerd profiel of kies diegene die eventueel door jouw drukkerij is opgegeven. Voor meer informatie en tips over kleurprofielen (in Procreate), lees dan deze blog.

Is Procreate helemaal nieuw voor je en kan je wel wat hulp gebruiken? Bekijk dan eens mijn uitgebreide online cursus Procreate. Hier leer je binnen 3 uur alles over deze teken-app. De cursus heeft geen start- of einddatum en je kunt er zo lang over doen als je wil.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *