
Deze vraag wordt heel vaak gesteld: er is zelfs een WikiHow-pagina van! Ik worstel zelf wel eens met het feit dat ik wat ik in mijn hoofd heb niet altijd mooi op papier krijg. Je herkent het misschien zelf ook wel. We willen onszelf elke keer weer verbeteren. In deze blog geef ik je een aantal tips waar je zeker iets aan zult hebben als je beter wilt leren tekenen of schilderen! We beginnen met een inkoppertje 😉
Oefenen, oefenen en nog eens oefenen
Tja, het is echt zo. Door vaker iets te doen, word je er beter in. Je leert niet alleen je motoriek verbeteren, maar je gaat ook steeds meer een eigen stijl ontwikkelen. Door veel te oefenen, werk je aan je hand-oogcoördinatie, wat erg belangrijk is als je beter wilt leren tekenen.
Tekenen is eigenlijk voor iedereen te leren. Het zit hem in het leren ‘omdenken’ tot de 3 basisvormen: cirkel, rechthoek en driehoek. Want alles is uiteindelijk op te bouwen als een soort Lego met deze 3 basisvormen. Goed kunnen tekenen heeft heel veel te maken met inzicht, om anders te leren kijken naar wat je om je heen ziet. Zo helpt het om je onderwerp terug te schalen naar deze basisvormen die iedereen kan tekenen, in plaats van het te zien als een ingewikkeld object met allerlei ingewikkelde details.
- Wel wil ik je deze tip mee geven: werk aan één ding tegelijk, oefen steeds één aspect zodat je vooruitgang kunt zien en heel gericht aan je eigen ontwikkeling kunt werken. Verdeel je onderwerp in meerdere kleine stukjes, als een soort puzzel. En focus je op één stukje tegelijk.
- Nog een tip als je op papier werkt: schets met een licht potlood en met een lichte hand. Zo kun je je vormen beter corrigeren, uitgummen en je kunt oefenen met het maken van vormen.
Gebruik je omgeving
Tekenen is goed (leren) kijken. Kijk dus goed naar dat wat je wilt tekenen. Welke vormen zie je? Hoe verhouden deze vormen zich tot elkaar? Je denkt vaak precies te weten hoe iets er werkelijk uit ziet (een boom bijvoorbeeld), maar als je echt goed en bewust gaat kijken, zul je merken dat een boom er heel anders uit ziet dan je had gedacht!
Gebruik daarom referenties als je gaat tekenen: foto’s of andere afbeeldingen van dat wat je op papier wilt krijgen. Let op lichtval, schaduwen, kleuren, verhoudingen, de grootte en de textuur. Hoe lopen de lijnen, wat zie je wel en wat is schaduw/lichtval? Doe niet alles tegelijk, maar oefen, zoals hierboven beschreven, steeds één element, zodat je je eigen ontwikkeling bewust meemaakt.
Daarnaast is het goed om voorwerpen of mensen ook op andere manieren te tekenen, bijvoorbeeld in contrast of zonder naar het papier te kijken. Draai je canvas of je papier eens om. Bekijk je tekening letterlijk eens vanaf een andere kant! Zo zie je waarschijnlijk details die je eerder niet waren opgevallen. Op deze manieren leer je op een redelijk makkelijke manier hoe de dingen die jij wilt tekenen gevormd zijn.
Ga op cursus!
Je kunt er ook voor kiezen om hulp van buitenaf te krijgen. Er zijn door heel Nederland en België verschillende teken- en schildercursussen te vinden. Via Google zijn veel tekenleraren te vinden die ook cursussen (en zelfs coachingstrajecten) voor (jong)volwassen aanbieden. Het is fijn om op iemand terug te kunnen vallen als je even niet weet hoe je verder moet met je tekening. Je kunt altijd een proefles proberen. Ik bied zelf ook privé lessen aan waarbij ik je kan helpen met het tekenen in het algemeen en/of het tekenen in Procreate.
Ook zijn er verschillende boeken op de markt die je kunnen helpen bij het aanleren van bepaalde technieken en het leren van tekenen van bijvoorbeeld mensen en dieren. Bij BoekenVoordeel liggen altijd verschillende teken- en schilderboeken die niet al te duur zijn, maar ik durf te wedden dat op Marktplaats ook veel te vinden is (na een zoekopdracht vind ik al meer dan 1700 tweedehands tekenboeken!).
Voor het leren werken met Procreate is er natuurlijk mijn online cursus, waarin je stapsgewijs leert tekenen. Er zijn ook andere online tekencursussen te vinden, op verschillende niveaus, gratis of betaald, en in verschillende talen. Daarnaast zijn er online talloze filmpjes te vinden die uitleg geven over hoe je iets kunt tekenen. YouTube is je beste vriend. Typ ‘how to draw …’ en je kunt naar hartenlust inspiratie op doen en oefenen!
Kijk ook eens naar een ander
Doe inspiratie op bij andere kunstenaars. Niet alleen op YouTube kun je van alles vinden, maar ook op Instagram en Pinterest kun je veel inspiratie op doen van mensen die (ongeveer) hetzelfde tekenen als jij. Kopieer niet zomaar hun stijl van manier van tekenen i.v.m. copyright. Wel kun je je altijd laten inspireren door anderen: hoe gaan zij om met kleur, schaduw, vormen etc. Je kunt er altijd iets van leren.
Doe het eens op een andere manier
Eén van mijn tips is: wees op een andere manier creatief. Doe eens gek, doe het eens anders! Begin bijvoorbeeld met een onderdeel dat je normaal gesproken als laatste doet. Het verandert misschien wel je perspectief, waardoor je op een andere manier naar je eigen creatieve proces kunt kijken en er dus van kunt leren. Experimenteer ook eens met verschillende materialen (verf, potlood, andere brushes, krijt). Misschien past een ander soort materiaal veel beter bij jouw stijl dan je tot nu toe hebt gedacht!
Extra tip: vind je het moeilijk om met een groot, leeg, wit vel te beginnen? Begin dan eerst met een ondergrond. Laat kleuren in elkaar overvloeien, of begin met één kleur. Op deze manier heb je al een begin gemaakt!
Accepteer je eigen stijl
Je vindt misschien dat er veel te verbeteren valt aan je creatieve werk. Vergelijk jezelf niet teveel met anderen (doe ‘slechts’ inspiratie op!), en probeer je perfectionisme los te laten. Durf ‘fouten’ te maken (= niet erg, maar slechts ‘iets wat je niet zo wilde hebben’ 😉), want daar leer je van. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar ook dit vergt oefening. Teken de dingen die je leuk vindt om te tekenen: het is makkelijker om iets te tekenen dat je aanspreekt en wat dicht bij je staat. Bewaar ook altijd je werk en je schetsen, het proces. Ook al ben je er nu niet tevreden mee, wanneer je er later op terugkijkt kun je zien hoe je gegroeid bent en wat voor ontwikkeling je hebt doorgemaakt.
En last but not least: neem je tijd om beter te worden in tekenen. Heb geduld. Het hoeft niet gelijk perfect te zijn. Geef je eigen ontwikkeling de ruimte en wil niet te snel vooruit. Ze zeggen niet voor niets: oefenen baart kunst.
Bedankt voor het lezen van deze blog! Ik hoop dat je er iets aan hebt. Misschien heb je zelf nog tips of ideeën. Laat het me weten door een reactie te sturen onderaan deze pagina.
0 reacties