Kan de iPad de professionele tekentablet vervangen?

Tekentablet wacom cintiq tablet iPad Apple Procreate

In deze blog vertel ik je meer over het verschil tussen de iPad en verschillende soorten tekentablets. Hoewel de keuze voor óf een iPad óf een tekentablet natuurlijk erg persoonlijk is, probeer ik in deze blog je een vergelijking te bieden tussen de verschillende apparaten. Hopelijk maak ik daardoor de keuze wat makkelijker voor je! 😊

iPads en tekentablets zijn twee heel verschillende apparaten. Waar je een iPad ‘los’ kunt gebruiken, koppel je een tekentablet namelijk, vaak met een USB-kabel, aan je laptop/pc. Je kunt er mee tekenen in programma’s als Adobe, Affinity of andere ontwerp- en tekenprogramma’s. Er zijn heel veel verschillende soorten tekentablets. De prijzen van deze tablets lopen enorm uiteen.

Tekentablets zijn onder te verdelen in twee soorten: tablets waarbij dat wat je tekent op het scherm van je laptop/pc verschijnt en tablets waarbij je ook op het scherm van de tablet zelf kunt zien wat je tekent.

Tekentablet wacom cintiq tablet iPad Apple Procreate

Tekentablets zonder scherm

Als je tekent op de tablet, kijk je naar het scherm van je laptop/pc. Dit vergt enige hand-oogcoördinatie en is voor veel mensen, vooral in het begin, erg onwennig en lastig. Als je dit eenmaal onder de knie hebt, dan is het heel prettig om mee te werken. De tekentablet vervangt als het ware je muis en de bijbehorende pen zorgt voor een betere houding voor je pols en maakt het daarnaast natuurlijk ook veel makkelijker om te tekenen. Deze tablets zijn in sommige gevallen veel goedkoper dan een tekentablet met scherm of de iPad.

Voorbeelden van dit soort tekentablets: de Wacom Intuos (verschillende varianten).

Tekentablet wacom cintiq tablet iPad Apple Procreate

Tekentablets met scherm
Je hebt grotere tekentablets waarmee je tekent op de tablet terwijl het scherm van je laptop/pc zich spiegelt op je tablet. Deze tablets hebben dus net als een iPad een scherm waarop je kunt zien wat je tekent. Deze tekentablets zijn vaak wel de duurdere. Wel voelt het tekenen op zo’n tablet natuurlijker aan dan wanneer je een tekentablet zonder scherm hebt. De prijzen van deze tekentablets kunnen flink oplopen: ze zijn in een aantal gevallen vele malen duurder dan de duurste iPad Pro.

Voorbeelden van dergelijke tekentablets: de Wacom Cintiq (meerdere varianten) of de Wacom Pro.

Tekentablet wacom cintiq tablet iPad Apple Procreate

iPads
De iPad in combinatie met Procreate is vooral goed te vergelijken met de laatste categorie tekentablets, al is de grootste iPad wel kleiner dan de grotere tekentablets met schermen. Deze zijn soms wel 3x zo groot als een iPad, denk aan de grootte van een gemiddelde televisie. Op de tekentablets die je koppelt aan je laptop of computer kun je niet werken met Procreate. De app Procreate werkt echt alleen maar op iPads en dus niet op laptops/pc’s. Vind je Procreate dus een fijne en belangrijke app om mee te kunnen werken? Dan is een iPad je enige optie! 😉

Op de iPad kun je naast Procreate ook werken met andere programma’s, waaronder Adobe en Affinity. Deze programma’s hebben app-varianten op de markt gebracht die geschikt zijn voor de iPad. Ik heb ook een blog geschreven over alternatieve tekenprogramma’s (naast Procreate). Hierdoor is de iPad breder inzetbaar, mocht je daarin geïnteresseerd zijn. Ook kun je een iPad koppelen en spiegelen aan je laptop/pc, waardoor je deze kunt gebruiken met andere programma’s of kunt gebruiken als tweede scherm.

Het antwoord op de vraag “Kan de iPad een professionele tekentablet vervangen?” is dus niet zo simpel. Dit ligt echt aan jouw persoonlijke wensen. Welk tekenprogramma wil je voornamelijk gebruiken? Welke programma’s ken je al en ben je dus gewend? Ben je bereid om iets nieuws te leren? Vind je drukgevoeligheid belangrijk? Wil je direct op het scherm tekenen of misschien juist niet?

Zet alle specificaties en mogelijkheden op een rij en stel jezelf de nodige vragen om erachter te komen wat je wilt en vooral waarvoor je het gaat gebruiken. Werk je voornamelijk veel in Adobe Photoshop, dan is een tekentablet met scherm wellicht interessanter voor je dan een iPad. Hieronder vind je nog een korte samenvatting van de iPad versus de verschillende tekentablets:

Met de iPad kun je:

 • …direct tekenen op het scherm
 • …werken met drukgevoeligheid
 • …werken met Procreate
 • …werken met Adobe- en Affinityprogramma’s (de app-varianten)
 • …een tweede scherm creëren, samen met je laptop/pc
 • …meer dan alleen tekenen. Gebruik je iPad ook voor andere apps (van games tot streamingsdiensten) en sociale media of het beheren van je mail inbox.

Met een tekentablet zonder scherm kun je:

 • niet direct tekenen op het scherm
 • wel drukgevoeligheid toepassen, al is de kwaliteit afhankelijk van het type tekentablet en de stylus die je gebruikt
 • niet werken met Procreate
 • wel werken met programma’s als Adobe en Affinity
 • niet gebruiken voor iets anders dan tekenen

Met een tekentablet met scherm kun je:

 • …direct tekenen op het scherm
 • wel drukgevoeligheid toepassen, al is de kwaliteit afhankelijk van het type tekentablet en de stylus die je gebruikt
 • niet werken met Procreate
 • wel werken met programma’s als Adobe en Affinity
 • …een tweede scherm creëren, samen met je laptop/pc

Met deze blog hoop ik dat ik wat meer duidelijkheid heb kunnen geven wat betreft tekentablets en de iPad. Of de iPad een professionele tekentablet kan vervangen is wat mij betreft zeker mogelijk. De iPad wordt in combinatie met Procreate door veel verschillende kunstenaars, illustratoren en bedrijven gebruikt. Lees daar ook mijn blog over, je krijgt er zeker weten inspiratie van!

Heb je nog vragen, stel deze dan gerust hieronder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *