Module 1 – Introductie

Module 1.2 – Canvassen

Dit is een voorbeeldles
Koop deze cursus of log in als je al bent aangemeld bij deze cursus om deze les te volgen.

In deze video leer ik je alles over de canvassen binnen Procreate!

Ik leer je hoe de bestands-structuur van Procreate in elkaar steekt en ik laat je zien hoe je een eigen formaat canvas kunt aanmaken. Daarbij is het belangrijk om op een paar instellingen te letten om zo de kwaliteit van je werk goed te waarborgen. Weet jij bijvoorbeeld welke DPI instellingen je moet gebruiken? En wist je dat Procreate een maximum aantal lagen toestaat? In de video van Gallery (Module 1.3) geef ik je een tip over hoe je dit kunt omzeilen.

Belangrijk om te weten: De naam die je geeft aan een nieuw canvas-formaat is enkel de naam van dit canvas-type welke straks verschijnt in je lijst in de Gallery. Deze lijst zorgt ervoor dat je snel & makkelijk kan kiezen tussen verschillende formaten. Bijvoorbeeld: “A3 formaat Poster”. De naam van je individuele canvassen, zoals bijvoorbeeld “Portret voor Karin” geef je in de Gallery aan elk canvas. Bij het exporteren heeft het bestand dan ook deze naam.

Opdracht 1: Nieuwe canvassen

Maak 3 nieuwe canvassen aan via het plusje (+) in Procreate die je dus vaker wilt gaan gebruiken. Ik heb hier een rijtje opgesteld met de meest voorkomende formaten hier in Nederland voor drukwerk en online.

 • A3: 420 x 297 mm
 • A4: 210 x 297 mm
 • A5: 148 x 210 mm
 • A6: 148 x 105 mm
 • Social media vierkant: 4000×4000 pixels
 • Instagram story: 1080 x 1920 pixels
 • Facebook omslag: 820 x 312 pixels

Belangrijke info ivm update Procreate:

In de video laat ik je het pop-up scherm zien wanneer je een nieuw canvas-type aanmaakt in Procreate. Met de update naar Procreate v5.0.1 is dit enigszins veranderd. Zo zijn er 3 extra tabbladen toegevoegd;

 • Dimensions > Vul hier net als in de video je breedte en hoogte in op milimeters, centimeters, inches of pixels en vul het gewenste DPI in. (Advies: stel je DPI altijd in op 300 om kwaliteitsverlies te voorkomen!)
 • Colour profile > Nieuw in Procreate v5.0.1 is de keuze tussen een RGB of CMYK kleurenprofiel. Waarin RGB staat voor digitale uitingen, en CMYK altijd wordt gebruikt voor drukwerk. Welk profiel je moet kiezen hangt bij CMYK af van de gewenste instellingen van je drukkerij. In de meeste gevallen zijn ‘Display P3’ voor RGB en ‘Generic CMYK Profile’ voor CMYK de juiste optie.
 • Time-lapse settings > Kies hier de kwaliteit voor je timelapse video’s. In de meeste gevallen kun je de instellingen zo laten staan, gezien de (te) hoge kwaliteit vaak (nog) niet wordt ondersteund op de apparaten waarop je video wordt bekeken.
 • Canvas properties > Stel hier de gewenste achtergrond kleur in voor dit type canvas of stel in dat je achtergrond automatisch uit staat.