Cursus Procreate – voor beginners & gevorderden

0 van 27 lessen afgerond (0%)

Module 1 – Introductie

Module 1.4 – Bestandstypen

Dit is een voorbeeldles
Koop deze cursus of log in als je al bent aangemeld bij deze cursus om deze les te volgen.

Hieronder heb ik per bestandstype voor je uitgelegd wat het inhoud en wanneer je deze het beste kunt gebruiken.

  • JPG
    Standaard bestandsformaat voor een afbeelding. Kwaliteit is prima en vooral handig wanneer je een klein bestandsformaat wil gebruiken. Bijvoorbeeld als je makkelijk en snel jouw werk wil delen. Je hebt altijd een klein verlies aan kwaliteit wanneer je exporteert als JPG.
    Wanneer JPG?
    Ideaal voor wanneer je jouw werk online wilt delen op bijvoorbeeld social media, of met vrienden / familie als een preview van wat je gemaakt hebt.
  • PNG
    Aan te raden voor iets betere kwaliteit want je hebt geen kwaliteitsverlies ook niet na het verkleinen van je werk. PNG zorgt wel voor een zwaarder bestandsformaat. Een PNG is ook de enige optie wanneer je een afbeelding wilt creëren met een transparante achtergrond. Tip: Zorg er dan wel voor dat in Procreate je achtergrond laag uit staat!
    Wanneer PNG?
    Ideaal wanneer je je illustratie wilt plaatsen met hoge kwaliteit op websites, als logo, of andere belangrijke uitingen.
  • PDF
    Ideaal wanneer je jouw bestand wilt versturen naar jezelf of een ander. Bijvoorbeeld op een website of nieuwsbrief. Kies dan voor de optie ‘best’. PDF’s zijn erg betrouwbaar als het gaat om kleurweergave en bieden hoge kwaliteit. Je PDF word wel opgeslagen als enkele laag en is dus niet bewerkbaar in bijvoorbeeld illustrator.
    Wanneer PDF?
    Ideaal wanneer je je werk online wilt delen en opslaan omdat PDF’s makkelijk en overal als download te implementeren is.
  • PSD
    Handig wanneer je in photoshop verder wil werken om bijvoorbeeld de kleurmodus om te zetten naar CMYK voor drukwerk.
    Wanneer PSD?
    Deze optie kies je vaak als je je werk nog wil aanpassen in photoshop.
  • PROCREATE
    Kan soms handig zijn om op te slaan in de cloud als backup of als je je bestanden wil delen met een mede Procreate gebruikers. Wanneer je jouw Procreate bestand deelt dan slaat hij naast alle instellingen en lagen, ook de timelapse op ( als je dit aan hebt staan ).
    Wanneer Procreate?
    Voor back-up of delen met andere Procreate gebruiker(s).
  • TIFF
    Hoge resolutie afbeelding. Dit levert echter wel een groot bestandsformaat op.
    Wanneer TIFF?
    Wanneer je een hoge kwaliteit wilt bewaren voor later, wanneer je de afbeelding nog gaat bewerken.
  • Animated GIF / PNG / MP4
    Deze optie gebruik je alleen wanneer je met de app een animatie hebt ontwikkeld en deze wilt exporteren als video. Dit kan op 3 verschillende manieren. De GIF is een optie om je animatie als een gifje te exporteren, je kent het vast wel van de gifjes van bijvoorbeeld whatsapp. De PNG functie is ook een manier om je animatie te exporteren maar wordt in sommige browsers getoond als een stilstaande afbeelding. De MP4 is de meeste veilige keuze omdat je hiermee jouw animatie als een korte video exporteert.
    Wanneer Animated GIF / PNG / MP4?
    Kies voor MP4 als je zeker wil weten dat je jouw animatie bijvoorbeeld kan uploaden op social media of in nieuwsbrieven. Een GIF is handig wanneer je deze op social media of in Whatsapp wilt delen. Gebruik alleen de Animated PNG functie als je deze expliciet nodig hebt.