Over mij

Hee Hallo! Mijn naam is Lianneh. Ik ben een enthousiaste creatieveling, duizendpoot en ondernemer. Graag deel ik met jou mijn verhaal over hoe ik mijn creativiteit en bijbehorende onzekerheden door de jaren heb ontplooid en hoe mijn bedrijf en missie zijn ontstaan.

Het heeft zo moeten zijn...
Ken je dat? Dat je denkt: "Dit heeft gewoon zo moeten zijn?" Ik kan je zeggen dat ik een lange tijd niet heb durven dromen en denken dat ik fulltime illustrator zou zijn. Ook al liep ik al van kinds af aan dagelijks rond met een potlood en schetsboek, ik was er erg onzeker over. Zo onzeker zelfs dat ik eerst een hele andere opleiding ben gaan volgen na de middelbare school. Totdat ik aan het einde van het jaar een gesprek had met mijn mentor en ze zei "laat mij je schetsboek eens zien waar je altijd mee rondloopt" ... Haar reactie was onvergetelijk: "LIAN! Hier moet je echt meer mee doen. Waarom ga je niet wisselen naar de vormgeversopleiding?!" Die opleiding zat bij toeval op dezelfde school, en zo zat ik na de zomervakantie weer in jaar 1, op de opleiding tot grafisch ontwerper, en begon ik helemaal overnieuw.

Grappig genoeg liep ik het eerste anderhalf jaar, van die opleiding, naast mijn schetsboek ook veel met een videocamera op mijn schouders rond: ik ontdekte daar mijn passie en interesse in videografie. Uiteindelijk, nadat ik een stage moest kiezen, besloot ik toch te kiezen voor een ontwerpbureau waarna ik voor het eerst in aanraking kwam met het ondernemerschap. Vanaf dat moment wist en voelde ik meteen dat ik mijn weg had gevonden.

Onzekerheid
Wat ik hiermee probeer te zeggen, is dat mijn onzekerheid zodanig groot was dat ik een creatieve opleiding altijd links liet liggen. "Dat kan ik niet" dacht ik dan, of "dat is niks voor mij. Ik ben niet goed genoeg". Herkenbaar? Ik weet inmiddels na het lesgeven aan vele workshopdeelnemers en cursisten hoe verweven de onzekerheid vaak is met het creatief bezig zijn. Ik snap dus heel goed hoe hoog de drempel kan zijn om creatief bezig te zijn. Daarom wil ik je graag inspireren en helpen je talent te ontdekken en te ontwikkelen. Wees er trots op!

Mijn eigen ontwerpbureau
Tijdens mijn studie startte ik mijn eigen bedrijf. Met vallen en opstaan leerde ik ontzettend veel van het ZZP'er zijn en het werken voor klanten. Alles zelf moeten doen, van de boekhouding, klantcontact, e-mails, zichtbaarheid, reclame maken, marketing en nog veel meer. Ik vond het soms best wel zwaar en lastig om alles alleen te moeten doen, maar het feit dat ik veel vrijheid en flexibileit kon inbouwen en alles zelf kon opzetten was het meer dan waard voor mij. En niet iedereen begreep waarom ik investeerde in een toekomst als ondernemer, en ik werd ook lang niet altijd gesteund, maar ik voelde heel duidelijk dat ik dat pad moest bewandelen.

De eerste 5 jaar heb ik vele klanten geholpen vanuit mijn grafisch ontwerpbedrijf. Ik ontwikkelde vele logo's, visitekaartjes, websites en complete huisstijlen. Daar heb ik onwijs veel van geleerd en heel veel plezier aan gehad. Het mooiste aan mijn vak vond ik de vele verschillende mensen die ik mocht ontmoeten en de verhalen die daarbij hoorden. Die zorgden voor inspiratie voor mijn ontwerpen en dat was elke keer weer een geweldige uitdaging.

Toch voelde ik na een paar jaar dat de uitdaging weg begon te slippen. De droom om ondernemer te zijn was inmiddels werkelijkheid maar ik wist dat dit nog niet mijn grootste droom was die ik had waargemaakt. Vanaf kinds af aan wilde ik eigenlijk illustrator worden maar dat durfde ik dus niet. Dus zei ik vaak: "Dan word ik tekenjuf!"

Op het moment dat mijn bedrijfsjubileum van 5 jaar naderde, begon ik na te denken waar ik heen wilde, waar ik nog weer 5 jaar later zou willen zijn met mijn bedrijf. En ik realiseerde mij heel goed dat het tijd was om nog meer voor mijn droom te gaan: Ik veranderde mijn bedrijfsnaam naar mijn merknaam: Lianneh en ik verkondigde dat ik vanaf dat moment fulltime illustrator was. Niet veel later bouwde ik mijn eerste online cursus en kwam mijn grote droom uit: ik was nu eindelijk tekenjuf.

Passie voor digitaal tekenen
Ik kan mij nog ontzettend goed herinneren hoe ik de eerste dagen aan het prutsen was op mijn allereerste iPad in 2013. De apps en technieken waren nieuw: ik tekende in het begin veel in de 'Paper' app van 53 (inmiddels overgenomen door WeTransfer). Ik had er zelfs een speciale houten stylus voor aangeschaft. Deze kwam helemaal uit Amerika en was drukgevoelig. De Apple Pencil bestond toen namelijk nog niet. Zo zette ik voorzichtig mijn eerste stappen met het digitaal tekenen.

En het beviel mij direct enorm. Ik merkte namelijk dat mijn perfectionisme en onzekerheden veel minder in de weg zaten. Ik kon tenslotte eindeloos oefenen, schetsen, gummen en aanpassen, zonder dat ik een berg aan verfrommelde papiertjes op de vloer had liggen.

Nuttige nerd
Op het moment dat ik actiever werd op mijn Instagram kanaal ontving ik steeds meer vragen over Procreate: "Wat is die app waarmee je werkt?" en "Ik snap er niets van, kun je mij wat tips geven?" of "Ik kom er niet uit in Procreate, hoe werkt dit?" Steeds meer en meer berichten stapelden zich op. Ik had mijn nerderige kant en kennis over de techniek en tekenapps nooit gezien als iets waardevols voor anderen. Dat is gewoon iets wat bij mij hoort, ik vond techniek en gadgets altijd al interessant en ik lees en leer er graag over waardoor ik al veel kennis heb opgebouwd. Toen ik op een gegeven moment dag in dag uit allerlei vragen aan het beantwoorden was besloot ik om al mijn kennis te bundelen in een cursus en er meer mee te doen.

Ik heb in alle jaren het digitaal tekenen mij helemaal eigen gemaakt en ik zou echt niet meer zonder kunnen. Ik ken de apps als mijn broekzak en het helpt mij enorm met mijn creativiteit. Daarnaast kan ik het ook voor mijn klantwerk slim inzetten. Zo maak ik bijvoorbeeld tijdens een eerste ontmoeting vaak wat schetsen van wat we bespreken, die stuur ik dan nadien op en daar krijg ik vaak hele positieve reacties op. Ook kan ik mijn schetsen veel sneller delen met klanten, zonder ze eerst te hoeven fotograferen of inscannen.

Mijn missie
Het is mijn missie om creatievelingen te inspireren en te helpen hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Dit doe ik door middel van mijn online cursussen, inspiratietips op mijn Instagramaccount, uitlegvideos op mijn Youtubekanaal, creatieve nieuwsbrieven vol tips en gezellige 'teken mee'-livestreams.

Het maakt mij ontzettend trots als ik weer een ontroerend verhaal lees in een van mijn online community's dat iemand eindelijk zijn/haar talent kwijt kan en het helemaal te pakken heeft! Vaak lees ik ook dat als ze eenmaal beginnen met tekenen en het onder de knie beginnen te krijgen, het zo verslavend is dat ze niet meer wíllen stoppen. Geweldig toch?!

Achter de schermen
Ik werk en woon in Zwolle vanuit mijn studio in huis. Daar werk ik aan het bedenken en maken van nieuwe cursussen, maak ik creatieve content voor zowel mijzelf als voor klanten en beantwoord ik natuurlijk alle leuke vragen van mijn cursisten en volgers!

Je kunt mij en mijn avonturen volgen op Instagram of Facebook waar ik laat zien wat het inhoudt om een creatieve ondernemer te zijn. Ook deel ik daar mijn persoonlijke verhalen in mijn illustratieve posts.

Vond je mijn verhaal interessant? Lees dan ook mijn uitgebreide blog over "Hoe ik van mijn hobby mijn beroep heb gemaakt" als je nog meer wilt weten over mijn reis van onzekere creatieveling tot succesvolle ondernemer.