Procreate bestanden back-uppen

Je kunt je Procreate bestanden eenvoudig back-uppen op Google Drive / Dropbox of iCloud, of natuurlijk op je computer. Helaas ondersteund Procreate nog geen automatisch back-up systeem dus dit zul je handmatig moeten uitvoeren. Misschien is je geheugen van je iPad bijna vol, of ga je een nieuwe iPad kopen of wil je simpelweg je bestanden veilig bewaren. Backuppen is in ieder geval zeer aan te raden zodat je geen waardevolle bestanden kwijt kunt raken.

Canvassen back-uppen
Het belangrijkste van allemaal zijn wel je bestanden, oftewel canvassen, in Procreate. Op een gegeven moment heb je zoveel canvassen in je Gallery staan dat je het overzicht misschien wel verliest of simpelweg je geheugen vol raakt waardoor je iPad trager gaat presteren. In ieder geval is het slim om je canvassen ook op een andere locatie op te slaan, oftewel back-uppen. Je zou hiervoor een wekker kunnen instellen zodat je het eens in de zoveel tijd niet kan vergeten. Maar hoe moet je de canvassen in Procreate back-uppen?

Stap 1. Canvas(sen) exporteren
Het is eerst belangrijk dat je je canvassen gaat exporteren. Ik raad je aan om hiervoor de .Procreate extensie te gebruiken, dan bewaar je namelijk ook alle lagen van je canvas. Zo kun je een Procreate bestand ook weer makkelijk openen in, uiteraard, Procreate waarna je er weer in verder kunt werken alsof het nooit is weggeweest. Wanneer je kiest voor JPG of PNG dan sla je enkel een platte afbeelding op. Als je meer wilt leren over de verschillende bestandstypes dan raad ik je aan om deze blog even te lezen.

Je exporteert je canvas door over het canvas in de Gallery naar links te swipen/vegen. Dit kun je ook bij een stack/groep doen maar dan kost het wel meer tijd om ze allemaal tegelijk te exporteren. Na het swipen/vegen verschijnen er drie knoppen: Share, Duplicate en Delete. Kies voor Share en kies daarna voor Procreate (aanbevolen). Dit is de snelste methode, maar je kunt ook een gewenst canvas openen, daarna naar het Actionsmenu gaan (moersleutel icoon linksboven) en kiezen voor Share en daarna voor Procreate.

Stap 2. Bewaar je bestand
Nu verschijnt er een pop-up en kun je voor vele opties kiezen om je bestand op te slaan. Zo kun je hem delen via de mail, Airdrop (werkt alleen tussen 2 Apple apparaten) of je kunt het bestand bewaren in de app 'Files' die standaard geïnstalleerd is op je iPad. Daarnaast kun je ook cloudservices zoals Dropbox of Google drive gebruiken. Als je van deze aanbieders ook de app installeert op je iPad dan kun je na het exporteren ook eenvoudig voor die app kiezen doordat deze als optie verschijnt na het exporteren. De Files app is te openen op je Apple computer of via je webbrowser onder de naam iCloud drive.

Nadat je een keuze hebt gemaakt waar je je bestand wilt back-uppen, volg je de stappen om het bestand op te slaan in de juiste map. Voor deze drie cloudservices heb je wel bepaalde opslagruimte nodig, bij alle drie krijg je standaard wat opslag gratis. iCloud is daarna overigens wel de goedkoopste per maand voor wanneer je meer nodig hebt. Zo betaal je voor 50GB slechts €0,99 per maand.

Brushes back-uppen
Misschien heb je brushes gekocht of zelf ontworpen en wil je deze ook veilig back-uppen zodat je ze niet kan kwijtraken. Het back-uppen van brushes werkt iets anders dan de canvassen, hiervoor moet je even een canvas openen zodat je naar de Brush Library kunt gaan. Nu kun je er voor kiezen om je brushes één voor één te exporteren of als brush set. Ik zal ze beide even voor je toelichten;

Brush set exporteren
Klik één van gewenste mappen aan in de Brush Library. Nadat je deze geselecteerd hebt klik je nog een keer op de naam van de map en nu kies je voor Share. De standaard brushes van Procreate kun je niet als volledige set exporteren. Volg nadat je op Share hebt geklikt Stap 2. Bewaar je bestand welke hierboven staat omschreven.

Brushes los exporteren
Ga in de Brush Library naar de gewenste brush en swipe/veeg deze naar links. Nu verschijnen er drie knoppen: Share, Duplicate en Delete. Bij de standaard brushes van Procreate staat er Reset in plaats van Delete omdat je deze niet kunt verwijderen maar wel resetten naar de originele instellingen. Nu kies je voor Share en volg daarna Stap 2. Bewaar je bestand welke hierboven staat omschreven.

Kleurenpaletten back-uppen
Ook de kleurenpaletten kun je back-uppen. Ga hiervoor eerst naar een willekeurig canvas en klik daarna rechtsboven op het kleurenbolletje om bij de kleurenpaletten te komen. Nu kun je je kleuren niet één voor één back-uppen. Als je dit wil, dan kun je het beste de kleurcode noteren in een tekstbestand. De kleurcode vind je onderaan onder het tabblad 'Value'. Daar kun je de RGB overnemen, noteer deze bijvoorbeeld zo: R: 0 G: 129 B: 162. Dan kun je altijd nog goed teruglezen welke waarde bij welke 'letter' hoort. Je kunt ook de Hexadecimal overnemen, deze noteer je meestal zo: #0081a2.

Wanneer je een volledig kleurenpalet wil back-uppen, ga je eerst naar het tabblad 'Palettes' rechtsonder. Nu swipe/veeg je het gewenste kleurenpalet naar links. Ook hier verschijnen nu de knoppen Share en Delete. Kies voor Share en volg daarna Stap 2. Bewaar je bestand welke hierboven staat omschreven.