Veelgestelde vragen

Lianneh.nl

Waarom moet ik een account aanmaken?

Dit is nodig omdat je, voor het volgen van mijn online cursussen, moet inloggen op mijn website met jouw eigen account. Zo kan het systeem zien wie welke cursus heeft gekocht en wie niet. Omdat ik voornamelijk online cursussen verkoop heb ik dit verplicht tijdens het afrekenen.

Hoe kan ik betalen?

Je kiest jouw betaalwijze en bank vervolgens word je vanzelf geleid naar de web-omgeving van jouw bank waar je de betaling kunt voltooien. Alle betalingen verlopen via een beveiligde verbinding. Je kunt dus veilig en snel betalen via mijn webshop. Je kunt in mijn webshop betalen via

 • iDeal
 • Paypal
 • Bancontact
 • Visa
 • Mastercard
 • Maestro
Er is iets fout gegaan tijdens het bestellen

Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Goed dat je even bij de Veelgestelde Vragen kijkt. Zou je mij een mail willen sturen met wat er precies is gebeurd? Probeer zo goed mogelijk te omschrijven wat je gedaan hebt en wat er is misgegaan. Mail naar cursus@lianneh.nl

Mijn bestelling klopt niet!

Dit kan natuurlijk gebeuren, maar het is wel ontzettend vervelend. Wil je de details van je bestelling en een foto van wat er niet klopt naar mij mailen? Dat mag naar cursus@lianneh.nl - dan los ik het zo snel mogelijk voor je op.

Ik wil een fout melden (bug rapport)

Ha! Oplettend oog ;-) Alle fouten in welke vorm dan ook mag je mailen naar vragen@lianneh.nl , ik zal proberen de fout zo snel mogelijk te corrigeren. Probeer wel de opgemerkte fout zo goed mogelijk te omschrijven en als het lukt wil ik je vragen om ook een screenshot mee te sturen.

Cursussen

Zijn alle lessen in één keer beschikbaar?

Ja, zodra je de online cursus gekocht hebt en inlogt kun je direct alle modules, video's, downloads en inhoud bekijken. Als je een cursus als pre-order hebt gekocht staat er in de productomschrijving wanneer je kunt verwachten dat de modules en videos beschikbaar zijn.

Zit er een limiet op de cursussen?

Nee, vanaf 1 maart 2020 zit er in de nieuwe online leeromgeving geen limiet meer op alle cursussen. Dat betekent oneindig veel leer-plezier!

Waarom moet ik een account aanmaken?

Dit is nodig omdat je voor het volgen van de online cursus moet inloggen op mijn website met jouw eigen account. Zo kan het systeem zien wie de cursus heeft gekocht en wie niet. Om te zorgen dat iedereen een account aanmaakt en direct van de cursus kan genieten, heb ik dit verplicht tijdens het afrekenen.

Wat moet ik doen als ik niet kan inloggen?

Waarschijnlijk heb je nog geen account op mijn website. Dit is eerst nodig om te kunnen inloggen. Heb je geen account aangemaakt tijdens het bestellen? Maak dan via deze link alsnog een account aan. Let wel op dat je hetzelfde e-mailadres gebruikt als waarmee je de cursus gekocht hebt.

Kan je alle video’s terugkijken?

Ja natuurlijk, de hele inhoud van de online cursus blijft voor jou beschikbaar. Dat betekend eindeloos opnieuw afspelen, lezen en luisteren! ;)

Wat is het verschil tussen de online cursus en het e-book Procreate?

Online cursus Procreate:

 • Volg alle content door middel van korte video’s en voorbeelden
 • Login op de online leeromgeving en volg de cursus waar en wanneer je wilt. Je hebt direct na aankoop onbeperkt toegang.

E-book cursus Procreate:

 • Uitgebreide tekstuele uitleg door middel van tekst en screenshots. Soms zelfs iets uitgebreider dan in de online cursus.
 • Download direct na aankoop het e-book en installeer deze bijvoorbeeld op je iPad of print deze zelf uit als ideaal naslagwerk of handleiding voor Procreate.

Beide vormen hebben in principe dezelfde inhoud maar het is maar net welke vorm jij prettig vind om alles te leren over Procreate. Je ontvangt bij beide ook alle downloads zoals de kleurplaten, werkbestanden en brushes.

Procreate tekenapp

Wat kost de Procreate app?

Voor Procreate betaal je eenmalig slechts €10,99 en daarna heb je oneindig veel plezier en gratis updates! Wil je weten waarom Procreate niet gratis is? Lees dan deze uitgebreide blog waarin ik dit aan je uitleg.

Op welke iPads kan je Procreate installeren? (Overzicht type iPads)

Momenteel ondersteund Procreate de volgende iPads:

 • 12.9-inch iPad Pro (1-5e generatie)
 • 11-inch iPad Pro (1-3e generatie)
 • 10.5 inch iPad Pro
 • 9.7 inch iPad Pro
 • iPad 9e generatie
 • iPad 8ste generatie
 • iPad 7e generatie
 • iPad 6e generatie
 • iPad 5e generatie
 • iPad mini 6e generatie
 • iPad mini 5e generatie
 • iPad mini 4
 • iPad Air 4e generatie
 • iPad Air 3e generatie
 • iPad Air 2
Moet ik een Apple Pencil aanschaffen om te tekenen in Procreate?

Nee, dit is niet verplicht om te kunnen tekenen in Procreate. Je kunt ook met andere stylussen of met je vingers tekenen. Wel raad ik de Apple Pencil aan omdat de techniek die in deze stylus zit erg nauwkeurig samenwerkt met o.a. de drukgevoeligheid in Procreate en op dit moment ook nog steeds als beste scoort. Bekijk mijn blog over de Apple Pencil om meer te lezen over wat er zo speciaal is aan deze stylus.

Waarom zie ik geen ‘history balk’ in het kleurenmenu op mijn iPad?

Dit heeft te maken met de iPad Pro's versus de andere iPads. Helaas word deze history balk alleen weergegeven op de iPad Pro's in verband met de grootte van de schermen waardoor er meer ruimte is voor deze layout.

Waar wijzig ik de handgebaren die ik gebruik in Procreate?

Wil je de standaard ingestelde handgebaren wijzigen dan kun je via de 'Gesture Controls' instellen. Deze vind je via het Actions menu (moersleutel icoon) > Prefs > Gesture Controls.

Help ik kan alleen maar rechte lijnen tekenen!

Dit betekend waarschijnlijk dat je de Drawing Guide hebt gebruikt, bijvoorbeeld het 2D grid. Kijk bij de vraag hieronder hoe je dit uit zet.

Hoe zet je de Drawing Guide weer uit?

Je tikt één keer op de laag / lagen waar in het klein “Assisted” staat aangegeven, daar verschijnt nu een klein pop-up menu met o.a. ook de opties zoals Rename / Copy / Fill Layer / Alpha Lock .. etc. Daar zie je dan als het goed is een vinkje staan bij de term “Drawing Assist” .. door deze aan te klikken zet je de drawing assist uit. Nu kun je weer normaal tekenen!

Wat is het verschil tussen RGB en CMYK?

RGB en CMYK zijn kleurenprofielen die je instelt wanneer je een nieuw canvas template aanmaakt. Kies voor RGB wanneer je je werk online wilt gebruiken en voor CMYK wanneer je deze wilt laten afdrukken. Lees ook even mijn blog hierover waarin ik je meer uitleg over RGB vs CMYK

Is JPG hetzelfde als JPEG?

JPEG staat voor de afkorting van Joint Photographic Experts Group. Op een gegeven moment konden de computers niet overweg met bestands benamingen van 4 letters. JPEG werd daarom JPG. Uiteindelijk maakt het dus niet uit. JPG en JPEG zijn dus eigenlijk hetzelfde!

Mijn animatie (GIF) wil maar niet uploaden op Instagram of Facebook.

Helaas ondersteund Facebook (en Instagram) geen GIF bestanden. Wat je dus het beste kunt doen is jouw animatie exporteren als 'Animated MP4' zodat je er een video van maakt. Kies nu voor 'web ready' om zeker te zijn dat je deze kunt opslaan op je telefoon. Dupliceer eventueel jouw lagen/frames als de animatie te kort is, je video moet minimaal 3 seconden lang zijn namelijk.

Is het mogelijk om op schaal te tekenen in Procreate?

Ja, door middel van de Drawing Guide - 2D grid kun je instellen hoe groot elk 'vakje' is. Zo weet je hoeveel vakjes je moet aanhouden voor een bepaalde grootte. Ga naar het Actions menu wanneer je in een canvas zit (linksboven, moersleutel icoon) > Canvas > Drawing Guide > zet deze aan. Kies nu voor Edit Drawing Guide. Selecteer 2D Grid onderaan en stel bij Grid size de gewenste grootte in voor één vakje in millimeters, centimeters, inches of pixels.

Kun je de grootte van je canvas achteraf nog aanpassen?

Ja, dit kun je doen via het Actions menu (moersleutel icoon linksboven) > Canvas > Crop and Resize. Let er wel op dat je, wanneer je je canvas groter maakt, kwaliteit verliest en je werk er onscherp uit kan komen te zien.

Wat raad je aan als minimale canvas grootte?

Je kunt beter een te groot canvas instellen van te voren, omdat verkleinen in Procreate geen problemen oplevert. Een canvas achteraf vergroten zorgt ervoor dat je werk wat wazig kan worden en dat is zonde. Zelf gebruik ik een A3 formaat (420 x 297mm) voor drukwerk wanneer ik het exacte formaat nog niet weet of een hoge resolutie nodig acht. En 4000x4000 pixels voor digitaal werk. Lees mijn blog over het canvas in Procreate om hier meer over te leren.

Wat als ik mijn canvas uit Procreate wil laten printen?
 • Gebruik altijd 300dpi bij je instellingen voor een nieuw canvas
 • Stel je kleurenprofiel in op CMYK, de 'Generic CMYK Profile' is vaak de juiste. Maar controleer desnoods even bij jouw drukkerij welke voorkeur zij hebben.
 • Voeg 3 mm afloop rondom toe; dat is dus +6mm in zowel de breedte als de hoogte
 • Vergroot nooit je canvas achteraf, daarmee word je ontwerp wazig en dat is zonde. Weet je van te voren nog niet welk formaat je nodig hebt? Kies dan voor bijvoorbeeld een groot canvas formaat zoals een A3 (420 x 297mm)
 • Lees ook deze blog met uitgebreide tips
Hoe verwijder ik een canvas uit een groep (stack)?

Wanneer je in de Gallery een groep (stack) hebt gecreëerd en je wilt één of meerdere canvassen uit de groep verwijderen. Dan kun je dit doen door deze te selecteren, kies rechtsboven voor 'Select' en selecteer de gewenste canvassen. Houd nu deze canvassen 1 á 2 seconden vast en sleep ze naar de naam van je groep, linksboven. Nu kun je ze loslaten in de gallery of slepen naar een andere groep.

Het hele canvas kleurt wanneer ik het kleurenbolletje sleep. Hoe voorkom ik dit?

Dat betekent dat je de vorm waar je het kleurenbolletje naar toe sleept niet volledig gesloten is. Zet desnoods je achtergrond even op een contrasterende kleur (of volledig uit) zodat je goed kunt zoeken naar de plek waar jouw vorm nog open is.

Hoe voeg ik een foto toe aan mijn canvas die ik met mijn telefoon heb gemaakt?

Deel de foto met je iPad via Airdrop, een cloud service zoals Google Drive of via e-mail. Zorg ervoor dat de foto op je iPad staat en importeer deze vervolgens via het Actions menu (moersleutel icoon linksboven) door middel van het tabblad +Add en dan 'Insert a Photo' of 'Insert a file'.

Hoe voeg je meerdere lagen samen?
 • Optie 1: Je swiped alle lagen naar rechts (ze worden blauw, wat betekend dat ze zijn geselecteerd) en klikt daarna rechtsboven in je lagen op Group. Je sluit je groep met het pijltje > en tikt 1 keer op de groepsnaam. Kies nu voor ‘Flatten’.
 • Optie 2: Met je duim en wijsvinger kun je de lagen samenknijpen, en zo makkelijk en snel samenvoegen. Dit vergt wat handigheid en is iets risicovoller dat je teveel / te weinig lagen samenvoegt, maar wel sneller.
Hoe kopieer je een laag van het ene canvas naar het andere?

Dit leg ik ook uit in deze video. Sleep een laag vanuit het lagen menu met je vinger/stylus naar linksboven 'Gallery'. Daarna houd je deze laag nog steeds vast en open je een ander canvas. In dat canvas open je het lagen-menu en hier laat je deze laag of lagen pas los.

Kun je een laag uit een groep verwijderen, zonder de groep te wissen?

Je kunt een laag selecteren, een geselecteerde laag wordt dan blauw. Of selecteer meerdere lagen door ze naar rechts te swipen. Nu kun je ze uit de groep slepen, naar boven of naar beneden. Afhankelijk van waar je ze in het lagen-menu wilt plaatsen.

Wat bepaald het maximum aantal lagen?

Het RAM geheugen van je iPad en de grootte van je canvas bepalen samen het maximum aantal lagen.