Veelgestelde Vragen Procreate

Op deze pagina verzamel ik alle veelgestelde vragen die ik veel ontvang over Procreate. Staat je vraag er niet bij? Stuur dan gerust even een e-mail naar shop@lianneh.nl

 

Wat kost de Procreate app?

Voor Procreate betaal je eenmalig slechts €10,99 en daarna heb je oneindig veel plezier en gratis updates! Wil je weten waarom Procreate niet gratis is? Lees dan deze uitgebreide blog waarin ik dit aan je uitleg.

Kan ik op mijn iPad met Procreate werken? (Overzicht)

Momenteel ondersteund Procreate de volgende iPads:

 • 12.9-inch iPad Pro (all models)
 • 9.7, 11 en 10.5-inch iPad Pro (all models)
 • iPad (7th generation/2019 model)
 • iPad (6th generation/2018 model)
 • iPad (5th generation/2017 model)
 • iPad Air, 2 en 3
 • iPad mini 2, 3, 4 en 5

 • Moet ik een Apple Pencil aanschaffen om te tekenen in Procreate?

  Nee, dit is niet verplicht om te kunnen tekenen in Procreate. Je kunt ook met andere stylussen of met je vingers tekenen. Wel raad ik de Apple Pencil aan omdat de techniek die in deze stylus zit erg nauwkeurig samenwerkt met o.a. de drukgevoeligheid in Procreate en op dit moment ook nog steeds als beste scoort. Bekijk mijn blog over de Apple Pencil, om meer te lezen over wat er zo speciaal is aan deze stylus.

  Waarom zie ik geen 'history balk' in de kleurenpaletten op mijn iPad?

  Dit heeft te maken met de iPad Pro's versus de andere iPads. Helaas word deze history balk alleen weergegeven op de iPad Pro's in verband met de grootte van de schermen waardoor er meer ruimte is voor deze layout.


  Instellingen

  Waar wijzig ik de handgebaren die ik gebruik in Procreate?

  Wil je de standaard ingestelde handgebaren wijzigen dan kun je via de 'Gesture Controls' instellen. Deze vind je via het Actions menu (moersleutel icoon) > Prefs > Gesture Controls.

  Help ik kan alleen maar rechte lijnen tekenen!

  Dit betekend waarschijnlijk dat je de Drawing Guide hebt gebruikt, bijvoorbeeld het 2D grid. Kijk bij de vraag hieronder hoe je dit uit zet.

  Hoe zet je de Drawing Guide weer uit? Het lukt mij niet!

  Je tikt één keer op de laag / lagen waar in het klein “Assisted” staat aangegeven, daar verschijnt nu een klein pop-up menu met o.a. ook de opties zoals Rename / Copy / Fill Layer / Alpha Lock .. etc. Daar zie je dan als het goed is een vinkje staan bij de term “Drawing Assist” .. door deze aan te klikken zet je de drawing assist uit. Nu kun je weer normaal tekenen!

  Wat is het verschil tussen RGB en CMYK?

  RGB en CMYK zijn kleurenprofielen die je instelt wanneer je een nieuw canvas template aanmaakt. Kies voor RGB wanneer je je werk online wilt gebruiken en voor CMYK wanneer je deze wilt laten afdrukken. Lees ook even mijn blog hierover waarin ik je meer uitleg over RGB vs CMYK

  Is JPG hetzelfde als JPEG?

  JPEG staat voor de afkorting van Joint Photographic Experts Group. Op een gegeven moment konden de computers niet overweg met bestands benamingen van 4 letters. JPEG werd daarom JPG. Uiteindelijk maakt het dus niet uit. JPG en JPEG zijn dus eigenlijk hetzelfde!

  Mijn animatie (GIF) wil maar niet uploaden op Instagram of Facebook. Wat gaat er mis?

  Helaas ondersteund Facebook (en Instagram) geen GIF bestanden. Wat je dus het beste kunt doen is jouw animatie exporteren als 'Animated MP4' zodat je er een video van maakt. Kies nu voor 'web ready' om zeker te zijn dat je deze kunt opslaan op je telefoon. Dupliceer eventueel jouw lagen/frames als de animatie te kort is, je video moet minimaal 3 seconden lang zijn namelijk.

  Is het mogelijk om op schaal te tekenen in Procreate?

  Ja, door middel van de Drawing Guide - 2D grid kun je instellen hoe groot elk 'vakje' is. Zo weet je hoeveel vakjes je moet aanhouden voor een bepaalde grootte. Ga naar het Actions menu wanneer je in een canvas zit (linksboven, moersleutel icoon) > Canvas > Drawing Guide > zet deze aan. Kies nu voor Edit Drawing Guide. Selecteer 2D Grid onderaan en stel bij Grid size de gewenste grootte in voor één vakje in millimeters, centimeters, inches of pixels.


  Canvas

  Kun je de grootte van je canvas achteraf nog aanpassen?

  Ja, dit kun je doen via het Actions menu (moersleutel icoon linksboven) > Canvas > Crop and Resize. Let er wel op dat je, wanneer je je canvas groter maakt, kwaliteit verliest en je werk er onscherp uit kan komen te zien.

  Wat raad je aan als minimale canvas grootte?
   Je kunt beter een te groot canvas instellen van te voren, omdat verkleinen in Procreate geen problemen oplevert. Een canvas achteraf vergroten zorgt ervoor dat je werk wat wazig kan worden en dat is zonde.
  • Zelf gebruik ik een A3 formaat (420 x 297mm) voor drukwerk wanneer ik het exacte formaat nog niet weet of een hoge resolutie nodig acht.
  • En 4000x4000 pixels voor digitaal werk.
  • Lees mijn blog over het canvas in Procreate om hier meer over te leren.
  Wat als ik mijn canvas uit Procreate wil laten printen?
  • Gebruik altijd 300dpi bij je instellingen voor een nieuw canvas
  • Stel je kleurenprofiel in op CMYK, de 'Generic CMYK Profile' is vaak de juiste. Maar controleer desnoods even bij jouw drukkerij welke voorkeur zij hebben.
  • Voeg 3 mm afloop rondom toe; dat is dus +6mm in zowel de breedte als de hoogte
  • Vergroot nooit je canvas achteraf, daarmee word je ontwerp wazig en dat is zonde. Weet je van te voren nog niet welk formaat je nodig hebt? Kies dan voor bijvoorbeeld een groot canvas formaat zoals een A3 (420 x 297mm)
  Hoe verwijder ik een canvas uit een groep (stack)?

  Wanneer je in de Gallery een groep (stack) hebt gecreëerd en je wilt één of meerdere canvassen uit de groep verwijderen. Dan kun je dit doen door deze te selecteren, kies rechtsboven voor 'Select' en selecteer de gewenste canvassen. Houd nu deze canvassen 1 á 2 seconden vast en sleep ze naar de naam van je groep, linksboven. Nu kun je ze loslaten in de gallery of slepen naar een andere groep.

  Het hele canvas kleurt wanneer ik het kleurenbolletje sleep. Hoe voorkom ik dit?

  Dat betekend dat je de vorm waar je het kleurenbolletje naar toe sleept niet volledig gesloten is. Zet desnoods je achtergrond even op een contrasterende kleur (of volledig uit) zodat je goed kunt zoeken naar de plek waar jouw vorm nog open is.

  Hoe voeg ik een foto toe aan mijn canvas die ik met mijn telefoon heb gemaakt?

  Deel de foto met je iPad via Airdrop, een cloud service zoals Google Drive of via e-mail. Zorg ervoor dat de foto op je iPad staat en importeer deze vervolgens via het Actions menu (moersleutel icoon linksboven) door middel van het tabblad +Add en dan 'Insert a Photo' of 'Insert a file'.


  Lagen

  Hoe voeg je meerdere lagen samen?
  • Optie 1: Je swiped alle lagen naar rechts (ze worden blauw, wat betekend dat ze zijn geselecteerd) en klikt daarna rechtsboven in je lagen op Group. Je sluit je groep met het pijltje > en tikt 1 keer op de groepsnaam. Kies nu voor ‘Flatten’.
  • Optie 2: Met je duim en wijsvinger kun je de lagen samenknijpen, en zo makkelijk en snel samenvoegen. Dit vergt wat handigheid en is iets risicovoller dat je teveel / te weinig lagen samenvoegt, maar wel sneller.
  Hoe kopieer je een laag van het ene canvas naar het andere?

  Dit heb ik ook uitgelegd in deze video. Sleep een laag vanuit het lagen menu met je vinger/stylus naar linksboven 'Gallery'. Daarna houd je deze laag nog steeds vast en open je een ander canvas. In dat canvas open je het lagen-menu en hier laat je deze laag of lagen pas los.

  Kun je een laag uit een groep verwijderen, zonder de groep te wissen?

  Je kunt een laag selecteren, een geselecteerde laag wordt dan blauw. Of selecteer meerdere lagen door ze naar rechts te swipen. Nu kun je ze uit de groep slepen, naar boven of naar beneden. Afhankelijk van waar je ze in het lagen-menu wilt plaatsen.

  Wat bepaald het maximum aantal lagen?

  Het RAM geheugen van je iPad bepaald het maximum aantal lagen.