
In deze blog ga ik in op het verschil tussen pixels en vector, en hoe je van deze kennis gebruik kunt maken in de tekenapp Procreate. Kun je vectorafbeeldingen maken in Procreate? En hoe herken je een pixel- of vectorafbeelding? Deze en andere vragen komen in deze blog aan bod!
Er zijn twee soorten bestanden die afbeeldingen kunnen vormen: pixelbestanden en vectorbestanden. Hieronder vind je wat basisuitleg over deze twee bestanden, daarna licht ik hun relatie tot Procreate toe.
Pixels
Een pixel is een blokje dat in een raster staat. Een pixelafbeelding bestaat uit heel veel van deze kleine blokjes: hoe meer blokjes, des te scherper en gedetailleerder je afbeelding is. Dit kun je ook weergeven in dpi (dots per inch) = het aantal puntjes/blokjes per inch. Zoom je heel ver in bij een pixelafbeelding, dan wordt de afbeelding van mindere kwaliteit en zie je minder details.
Pixelafbeeldingen hebben meestal een bepaald bestandsformaat: jpeg, gif, png, bmp, tiff, psd of pdf.
Vector
Vectorafbeeldingen zijn afbeeldingen die gevormd worden door verschillende vormen (punten, lijnen, veelhoeken) die aan elkaar verbonden zijn. Het is eigenlijk een (ingewikkelde!) wiskundige berekening waarbij de randen van de vormen in kaart worden gebracht ten opzichte van elkaar. Een vectorafbeelding blijft daarom altijd haar vorm behouden, hoe groot of klein je de afbeelding ook maakt. Deze afbeelding beschikt dus altijd over de juiste resolutie en blijft scherp. Lettertypes zijn ook vectorafbeeldingen (de letters blijven hoe klein of hoe groot ze ook zijn altijd even scherp!).
Vectorafbeeldingen hebben meestal deze bestandsformaten: ai, cdr, svg, eps en pdf.
Pixels of vector?
Als je je creaties wilt laten drukken, dan kan het handig zijn om deze als vectorafbeelding te hebben. Een vector kun je namelijk oneindig vergroten zonder kwaliteitsverlies. En dat kan je nodig hebben als je je afbeelding groot wil laten drukken. Je bent op deze manier dus verzekerd van een scherpe drukkwaliteit! Een pixelbestand moet je echt vooraf op de gewenste grootte instellen, maar kan dan ook prima gebruikt worden als (drukwerk)bestand. Houd er dus alleen rekening mee dat je je bestand achteraf niet groter maakt, omdat er bij het vergroten van de afbeelding details en scherpte verloren gaan.
Let op: als je je creatie wilt laten drukken, let dan ook goed op het kleurenprofiel dat je gebruikt (in bijvoorbeeld Procreate). Lees daar deze blog over CMYK en RGB over!
Procreate: pixels en vector
De tekenapp Procreate is een programma dat op pixels is gebaseerd. Procreate werkt dus met een (onzichtbaar) raster waarin alle blokjes staan. Hoe verder je inzoomt bij een afbeelding in Procreate, des te meer blokjes je kunt onderscheiden en des te onscherper je afbeelding wordt. Het voordeel van een pixelgebaseerd programma zoals Procreate, is dat je echt schilderachtige effecten kunt gebruiken in je werk. Je hebt oneindig veel mogelijkheden wat betreft het toevoegen van effecten en het gebruik van verschillende brushes, zodat je op heel veel verschillende manieren kunt tekenen en schilderen. Dit is ook de reden waarom Procreate op pixels is gebaseerd.
Let op: een onscherpe afbeelding kan ontstaan als je een te klein canvas in Procreate hebt gekozen. Hoe je dit kunt voorkomen, lees je in mijn blog over het gebruik en de werking van het canvas in Procreate.
Hoe gebruik je een vectorafbeelding in Procreate?
Je kunt een vectorafbeelding opslaan als een transparante png. Dit kan je doen in Adobe Illustrator of Photoshop, maar er zijn ook gratis online converters die dit kunnen (bijvoorbeeld deze Cloud Converter). Je kunt de png dan gewoon opslaan op je iPad en deze inladen in Procreate.
Hoe maak je van een creatie in Procreate een vectorbestand?
Dit kan op verschillende manieren. Als je Adobe Illustrator hebt, dan kun je dit uitvoeren als volgt. Open je afbeelding in Illustrator, kies in het menu voor ‘object’ daarna kies je voor ‘Image Trace’ en ‘Expand’ zodat je de onderdelen kunt bewerken. Er is ook een andere manier als je gebruik wil maken van Procreate.
Exporteer je afbeelding in Procreate als een png-bestand. Open je afbeelding daarna in het gratis conversietool Adobe Capture. Kies voor ‘Shapes’ en klik linksboven het bovenste icoontje om het kleurenpalet icoontje te selecteren zodat je afbeelding in kleur staat. Kies nu rechts voor het vinkje. Daarna kun je eventueel je afbeelding nog bewerken als je dit wil. Nu is je ontwerp omgezet in vector. Kies rechtsboven voor ‘Save’. Het ontwerp is nu omgezet in een SVG bestand welke je direct kunt openen in Adobe Illustrator of Photoshop (zie hieronder).
Ik wil direct een vector tekenen. Hoe doe ik dat?
Er zijn diverse programma’s waarmee je direct vectorafbeeldingen kun tekenen.
Op de iPad:
- Adobe Illustrator Draw. Deze app is gratis.
- Vectornator X. De app is gratis.
- Adobe Fresco. Deze app is gratis.
- Affinity Designer. Voor deze app moet je een eenmalig bedrag betalen. In Affinity Designer kun je overigens zowel in vector als met pixels werken.
Op de computer:
- Inkscape. Gratis programma. Voor Windows, macOS en Linux.
- Adobe Illustrator. Voor dit programma moet je betalen. Voor Windows, macOS en Linux.
Let op: gebruik altijd een zo groot mogelijk canvas in Procreate, zodat je afbeelding(en) van goede en scherpe kwaliteit blijven!
Tip: wil je weten of je een vector- of pixelafbeelding voor je hebt? Zoom dan zover mogelijk in. Een vectorafbeelding blijft altijd scherp – een pixelafbeelding zal steeds ‘blokkeriger’ en onscherper worden.
Ik hoop dat ik je goed het verschil tussen pixels en vector heb kunnen uitleggen. Heb je nog vragen? Laat het dan hieronder in een reactie weten.
0 reacties