
Wist je dat creatief werken gemakkelijker gaat als je je beter kunt concentreren? Als je leert om je beter te concentreren, kun je niet alleen sneller problemen oplossen, maar word je ook creatiever. In deze blog geef ik je een aantal tips waarmee je je concentratie kunt verbeteren.
Maak je hoofd leeg door in het hier en nu te zijn
Het klinkt misschien best wel zweverig, maar deze tip werkt echt! Door je hoofd leeg te maken zul je merken dat er meer ruimte is voor creativiteit – en dan bedoel ik niet alleen (digitaal) tekenen of schilderen, maar ook het oplossen van problemen. Vind je het moeilijk om je hoofd leeg te maken? Bij mij helpt het altijd als ik let op mijn ademhaling: door daar bewust mee bezig te zijn, wordt automatisch mijn hoofd leger en rustiger – alsof de wind gaat liggen. Helpt dat niet? Denk dan het volgende: ‘wat wordt mijn volgende gedachte?’ Je zult merken dat het ineens stil wordt in je hoofd, heerlijk! 😉 Door dit regelmatig te oefenen, zul je merken dat je rustiger wordt en je beter kunt focussen op de dingen die je moet of wilt doen.
“Je kunt geen grote dingen doen zolang je afgeleid bent door kleine dingen”- Omdenken
Laat je niet afleiden!
Zet je telefoon en/of internet uit en zorg voor een rustige (werk)omgeving. Door even niet bereikbaar te zijn, creëer je meer rust voor jezelf. En zo beperk je de afleidingen waar je aan blootgesteld wordt (denk aan piepjes/trillen van meldingen die binnenkomen). Maak het jezelf makkelijk door rigoureus alles (tijdelijk) uit te zetten. Je zult zien dat je achteraf niet heel veel gemist hebt 😉
Zorg daarnaast dus voor een werkomgeving die je ook niet kan afleiden. Ruim kleine rommeltjes op (of zet ze uit het zicht). Een leeg bureaublad (ook op mijn laptop/tablet) vind ik zelf heel fijn. Doordat je zoveel mogelijk afleidingen probeert te voorkomen, kun je je volledig focussen op de dingen waar je mee bezig wilt of moet zijn.
Maak een planning
Maak een planning zodat je weet waar je aan toe bent en je je makkelijker op één taak tegelijk kunt concentreren. Zorg ervoor dat je planning zo realistisch mogelijk is: wat kun je écht allemaal doen op dit moment? Hoeveel tijd ben je kwijt aan een taak? Plan dit ruim in – je hebt liever tijd over dan tijd tekort! En ‘hak’ grote projecten in kleine stukjes, doe alles stap voor stap. Op deze manieren worden je doelen makkelijker haalbaar. Rome is ook niet in één dag gebouwd 😉. Kijk ook wat voor jou het prettigste werkt: werk je liever met een online planner of schrijf je alles op papier? Ik vind het zelf altijd fijn om dingen op de computer bij te houden zodat ik het altijd in beeld heb staan, maar het is maar net wat jij persoonlijk fijn en handig vindt – misschien ben jij wel iemand die graag alles op papier ‘afvinkt’!
Extra tip: doe die akelige rotklus altijd als eerste. Dan ben je er snel(ler) vanaf en begin je met een goed gevoel aan de rest van je taken.
Zorg voor een prettige (werk)omgeving
Naast dat het goed is om een rustige (werk)omgeving te hebben, is het ook van belang deze zo goed als mogelijk naar jouw wensen in te vullen. Werk je liever samen of alleen? Speel je wel of geen muziek? Veel mensen hebben baat bij enige vorm van achtergrondgeluid tijdens het werken/creatief zijn. Zeker in deze bijzondere tijd van veel thuiswerken of alleen zijn is het wel eens fijn om wat achtergrondgeluid te hebben. Een website die ik heb gevonden is Coffitivity. Op deze website kun je, zo luid of zacht als je wilt, achtergrondgeluiden van een café, lounge of universiteit opzetten. Het is wetenschappelijk bewezen dat dit soort achtergrondgeluiden je helpen bij je focus en creativiteit.
Wil je echt een keer iets bijzonders ervaren, luister dan eens naar ‘binaural beats/sounds’. Dit zijn geluidsfragmenten die twee tonen met een iets verschillende frequentie afspelen, één toon per oor. Het verschil tussen deze frequenties vullen je hersenen zelf op: ze passen zich aan aan deze geluidsgolven. Op deze manier trillen je hersengolven en roepen ze een bepaalde gemoedstoestand op, en dit kan op verschillende niveaus: van ontspanning en diepe slaap tot creatviteit, focus en stressverlagend. Probeer het eens uit: op Spotify zijn verschillende afspeellijsten te vinden, ook om je focus en creativiteit met binaural beats te verbeteren.
Wanneer werk jij optimaal?
Voor een goede focus en concentratie is het ook belangrijk om voor jezelf na te gaan wanneer je het beste functioneert. Ben je ochtend- of avondmens? Presteer je beter onder druk of heb je behoefte aan een strakke planning? Probeer hier je werkomgeving en werkplek op in te richten. Forceer jezelf niet om in de ochtend veel te presteren als je een avondmens bent. Ook als je voor een baas werkt, kun je misschien bepaalde taken verdelen over de dag zodat het jou beter uit komt.
Extra tip: maak een lijst van taken die je energie geven en die je energie kosten: probeer elke dag een goede balans hierin te krijgen. Zodat je niet alleen maar vervelende taken op één dag plant, of andersom.
Zorg goed voor jezelf
Deze laatste tip is heel belangrijk om op te volgen. Door goed voor jezelf te zorgen en op tijd op- en af te schakelen van je werk, kun je voor jezelf een goede (werk)sfeer creëren waarin je creativiteit en focus goed tot uiting kunnen komen. Drink voldoende op een dag. Zorg voor structuur door elke dag op ongeveer dezelfde tijd te slapen en op te staan, ook in het weekend. Blijf ook niet te lang aan je bureau zitten (Dat is echt een grote valkuil bij mij. Maar sinds we onze hond Tommie hebben vind ik het heerlijk om tussendoor te gaan wandelen). Door in beweging te komen, stimuleer je ook je hersenen wat je concentratie en creativiteit uiteindelijk alleen maar ten goede zullen komen. Sporten, wandelen, dansen: maak het leuk voor jezelf – daar worden ook je hersenen blij van! 😊
Kortom, er zijn veel verschillende manieren om je concentratie te verbeteren. Veel hebben te maken met het creëren van de juiste omstandigheden zodat je alle ruimte hebt/krijgt om rustig aan het werk te gaan. Een laatste tip: ga niet gelijk met alle tips aan de slag, maar doe dit stap voor stap. Zo is het makkelijk vol te houden en kunnen ook je hersenen wennen aan de nieuwe situatie 😉. Heb jij nog aanvullende tips om je concentratie te verbeteren? Laat het achter in een reactie hieronder!
0 reacties