Voor wie is Procreate geschikt?

iPad-blog-procreate

Veel mensen twijfelen of ze aan de slag moeten gaan met Procreate. Voor wie is Procreate geschikt? Moet je er heel creatief voor zijn? Is het moeilijk om met Procreate te werken? In deze blog probeer ik je zoveel mogelijk informatie te geven die je kan helpen om voor jezelf een antwoord op deze vragen te bedenken.

Voor wie is Procreate geschikt?

Hierin kan ik kort zijn: in principe is Procreate voor iedereen die creatief aan de slag wil en wil profiteren van de voordelen van digitaal tekenen. Werken in Procreate voelt alsof je op echt papier werkt, maar dan met de voordelen van digitaal tekenen en de bijbehorende mogelijkheden.

Je kunt bijvoorbeeld gemakkelijk en heel precies je werk uitgummen zonder hiervan sporen achter te laten. Handig voor als je graag schetsen maakt. Je kunt deze in een nieuwe laag gemakkelijk overtrekken en/of van hardere lijnen voorzien. Je hebt ook een undo- en redoknop, waarmee je acties ongedaan kunt maken of opnieuw kunt toepassen.

Ook kun je je werk herpositioneren en draaien, door gedeelten van je canvas te verplaatsen: je kunt zo bijvoorbeeld posities van armen, benen en hoofden bepalen en aanpassen. En zo zijn er nog veel meer toepassingen en mogelijkheden te bedenken.

Vergeet ook de stijve spieren in je nek en rug: in Procreate kun je namelijk heel gemakkelijk in- en uitzoomen op je werk. Je hoeft dus niet meer met je neus op het papier te zitten (tenzij je dat wilt natuurlijk ).

Als je het nog lastig vindt om te tekenen, kan de hulp van een 2D-grid je erg helpen. Je kunt je werk gemakkelijker opbouwen en rekening houden met verhoudingen en perspectief. Deze hulplijnen zijn erg handig! Daarnaast kun je in Procreate makkelijk (perfecte) vormen en lijnen maken en invoegen, zodat je niet meer hoeft te worstelen met het maken van een mooie cirkel of een rechte lijn bijvoorbeeld.

Een ander leuk voordeel van Procreate is het kunnen maken van stop-motion animaties. Dit is nu nog makkelijker geworden, zo komen je tekeningen echt tot leven!

Moet je creatief zijn om met Procreate te kunnen werken?

Voor Procreate hoef je geen beroepstekenaar of kunstschilder te zijn. Je kunt met Procreate al op een heel laagdrempelige manier aan de slag! Hieronder vind je een aantal ideeën waar je, als je liever niet gelijk begint met tekenen, mee kunt beginnen.

 • Ga kleuren! In Procreate kun je gemakkelijk afbeeldingen inladen. Google bijvoorbeeld naar kleurplaten of mandala’s die je vervolgens opslaat op je iPad en daarna importeert in Procreate. Je kunt deze dan inkleuren met alle kleuren van de wereld, maar ook (leren) werken met verschillende brushes, schaduwwerking en verschillende lagen in Procreate. Je kunt natuurlijk ook zelf kleurplaten of mandala’s proberen te maken.
 • Naast dat je kleurplaten kunt importeren, kun je ook (zelfgemaakte) foto’s overtrekken en opnieuw inkleuren of er voorwerpen/dieren/mensen bij tekenen (mixed art). Vroeger deed ik dit zelf met het inmiddels ouderwetse carbonpapier, maar in Procreate gaat dit veel makkelijker en sneller (en je hebt geen gedoe met tape, verschuiving van het papier, zwarte vingers etc.).
 • Speel met de verschillende mogelijkheden die Procreate te bieden heeft. Er zijn honderden brushes beschikbaar met diverse structuren en formaten. Probeer er eens een aantal uit en maak bijvoorbeeld een abstract kunstwerk.
 • Vind je het moeilijk om te tekenen? Je kunt ook geweldig handletteren in Procreate. Op internet zijn verschillende voorbeelden te vinden. Om te oefenen met handletteren kun je ook voorbeelden van anderen importeren in Procreate en deze vervolgens overtrekken.

Ik zou zeggen, probeer het eens! Maar ga ook aan de slag met het tekenen zelf, want dat is zo leuk.

Wat heb je nodig om aan de slag te kunnen met Procreate?
Je hebt een aantal dingen nodig voordat je aan de slag kunt met Procreate:

 • Je hebt een kleine portie geduld nodig. Procreate is een uitgebreide app met ontzettend veel mogelijkheden. Die heb je niet allemaal gelijk door. Ook zal het misschien even wennen zijn om van analoog naar digitaal tekenen over te stappen als je dit nog niet eerder hebt gedaan. Geduld is dus een schone zaak: je zult zien dat het digitaal tekenen na verloop van tijd steeds makkelijker gaat en dat je steeds meer van de voordelen ervan kunt profiteren. Geen geduld? Je kunt natuurlijk ook mijn uitgebreide cursus over Procreate volgen. Daarin leer ik je binnen 3 uur alles over Procreate.
 • Je hebt een iPad nodig, omdat Procreate vooralsnog alleen voor de Apple iPad is gemaakt. Je hebt niet per se een stylus nodig om aan de slag te kunnen met Procreate, maar het is wel handiger en gebruiksvriendelijker.

En nu? Aan de slag!

Ben je overtuigd? Wat leuk!

Voor het werken met Procreate heb je in elk geval een iPad nodig waarop je de app kunt installeren. Procreate is aan te schaffen door eenmalig €9,99 te betalen in de App Store.

Als je hulp nodig hebt bij het leren werken met Procreate, dan is er online veel aan informatie en tutorials te vinden. Denk bijvoorbeeld aan Pinterest of Youtube (‘Procreate tutorials easy/beginners’).

Behoefte aan meer begeleiding en stap-voor-stap uitleg? Dan raad ik je aan om een (online) cursus te volgen, zodat je niet verdwaalt tussen alle mogelijkheden die de app te bieden heeft. Volg bijvoorbeeld mijn online cursus Procreate, zodat je niet overweldigd wordt, maar vol vertrouwen aan de slag kunt gaan!

Je kunt ook een bezoekje brengen aan een Apple Store (of andere winkel waar ze iPads verkopen), waar je de app, de iPads en styli kunt uitproberen. Op alle iPads in de winkel staat Procreate geïnstalleerd. Op deze manier kan je een beetje een idee krijgen van hoe digitaal tekenen in zijn werk gaat en welk formaat iPad het beste bij jouw wensen past en of je gebruik wilt maken van een stylus. Dit is zeker de moeite waard!

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom Procreate? Maar ook behoefte aan tips over het gebruik van de app, de verschillende brushes en creatieve kortingen? Schrijf je dan in voor Lianneh’s nieuwsbrief, deze verschijnt 1 á 2 keer per maand.

2 Reacties

 1. Beste Lianne, graag heb ik wat advies van jou omdat mijn programma van Procreate opeens gek doet. Er komen gekke vlakken op als ik t scherm aanraak. Bij .cut. Verdwijnen ze weer. Hoe moet ik pro creatie instellen dat weer normaal doet. Kan ik jou dit vragen. Vriendelijke groet, corrie
  Haverkort

  Antwoord
  • Hoi Corrie, bedankt voor je reactie op mijn blog. Ik kan niet zien wat er precies op je scherm komt als “gekke vlakken” dus dit kan meerdere oorzaken hebben. Maar misschien is het simpelweg de palm van je hand die per ongeluk tekent. Dit kun je uitzetten door een willekeurig Canvas te openen. Ga dan naar het Actions menu > Prefs > Gesture controls > en dan bij General zet je de optie ‘Disabe Touch actions’ aan. Mocht dit het niet oplossen dan wil ik je vragen om even een screenshot te mailen naar vragen@lianneh.nl – dan kan ik beter meekijken.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *