Waarom is de Apple Pencil zo speciaal?

Apple Pencil blog Procreate stylus

Als je digitaal wilt tekenen, ontkom je er eigenlijk niet aan: een stylus (of: digitaal potlood/pen) om mee te schetsen en te tekenen. De ultieme stylus voor digitaal tekenen en het gebruik van de tekenapp Procreate is de Apple Pencil. In deze blog leg ik je uit wat de Apple Pencil is, welke types er zijn en waarom de Apple Pencil zo speciaal is. Ook noem ik een aantal alternatieve styli, mocht je een andere stylus willen gebruiken of proberen.

Wat is de Apple Pencil en wat maakt de Apple Pencil nu zo bijzonder?
De Apple Pencil is een stylus of digitaal potlood/pen waarmee je op de iPad kunt schrijven en tekenen, maar deze ook kunt bedienen zoals je dat normaal gesproken met je vingers doet. Je gebruikt de Apple Pencil net zo als een gewoon potlood of een pen.

Apple Pencil specs

De voornaamste reden om voor de Apple Pencil te kiezen is omdat deze stylus drukgevoelig is: door harder te drukken, zet je vettere lijnen, maar je kunt ook heel licht schetsen. Ook bij het inkleuren van tekeningen of kleurplaten kun je de drukgevoeligheid gebruiken: door harder te drukken wordt, net als met een echt potlood, de kleur en dichtheid intenser. Daarnaast kun je ook met de zijkant van de stylus lijnen opzetten en grafiet op het canvas leggen: net zoals met een echt potlood! De Apple Pencil is ook net zo dun en licht als een echt potlood: hierdoor voelt het werken met de stylus al heel snel natuurlijk aan. Al deze eigenschappen van de Apple Pencil maken het werken in combinatie met de tekenapp Procreate erg intuïtief en laagdrempelig. Wil je meer weten over Procreate? Lees dan bijvoorbeeld deze blog.

De Apple Pencil vertoont daarnaast weinig tot geen fouten, haperingen of ‘bugs’ en is daarmee erg betrouwbaar en prettig in gebruik. Je koppelt de stylus slechts één keer aan je iPad door het laadpunt in je iPad te stoppen (eerste generatie) of door deze via het magneetpunt aan je iPad te klikken (tweede generatie) – ideaal! 😊

Welke types zijn er?
Er zijn op dit moment twee verschillende Apple Pencils op de markt, de eerste en de tweede generatie Apple Pencil. Voor deze iPads zijn de Apple Pencils geschikt:

Apple Pencil generaties

Apple Pencil 2nd generation (op de foto hierboven, bovenaan afgebeeld) vanaf €135,- geschikt voor;

  • iPad mini (6e generatie)
  • iPad Air (4e generatie)
  • iPad Pro 12.9-inch (3de generatie) en nieuwer
  • iPad Pro 11-inch (1ste generatie) en nieuwer

Apple Pencil 1st generation (op de foto hierboven, onderaan afgebeeld) vanaf €99,- geschikt voor;

  • iPad (6de t/m 9e generatie)
  • iPad mini (5de generatie)
  • iPad Air (3de generatie)
  • iPad Pro 12.9-inch (1ste of 2de generatie)
  • iPad Pro 10.5-inch
  • iPad Pro 9.7-inch

Weet je niet zeker welk type iPad je hebt? Hier kun je via de website van Apple gemakkelijk achter komen. Voor informatie over de verschillende iPads en welke je kunt gebruiken met Procreate, verwijs ik je graag naar mijn blog hierover.

Apple iPad Procreate pencil blog

Het grote verschil tussen de twee generaties Apple Pencils is dat de eerste generatie een dop heeft met daaronder een lightning-aansluiting: hiermee verbind je de Pencil met je iPad en zo laad je hem ook op (of via een speciaal koppelstukje voor op je usb-snoer). Het nadeel van deze eerste generatie is het aantal losse onderdelen dat je bij je stylus krijgt voor het opladen. Als je makkelijk dingen kwijtraakt, is het aan te raden om bijvoorbeeld rubberen opzetstukjes erbij aan te schaffen. 😉

De tweede generatie van de Apple Pencil heeft geen lightning-aansluiting en kan alleen draadloos worden opgeladen via een magneet aan de iPad Pro’s (je ‘klikt’ de stylus dus aan de iPad om ‘m op te laden). Je kunt de tweede generatie van de Apple Pencil niet verbinden met andere iPads dan hierboven beschreven. Daarnaast heeft de tweede generatie geen dop of losse onderdelen, maar bestaat uit één geheel met aan de zijkant twee verborgen touch-knoppen. Deze raak je soms wel per ongeluk aan, maar dat kun je eventueel uitzetten. Deze knoppen zijn trouwens wel een pré als je deze stylus gebruikt: je kunt de knoppen op de stylus instellen met diverse shortcuts voor bijvoorbeeld Procreate (‘undo’, ‘redo’, laatst gebruikte brush en de gum).
Het verschil tussen beide Apple Pencils zit ‘m vooral in het uiterlijk, het opladen en de compatibiliteit. Beide styli leveren wel gewoon de goede kwaliteit die je verwacht bij Appleproducten.

Alternatieven: het verschil tussen Apple Pencil en andere styli
Naast de Apple Pencil zijn er ook nog andere styli op de markt. Hieronder vind je een lijstje met een aantal styli die ook geschikt zijn voor het werken op een iPad. Ik probeer aan te geven wat de verschillen zijn tussen de Apple Pencil en de andere styli, al is dit natuurlijk (naast de technische specificaties) ook een kwestie van gevoel en wat ik zelf als illustrator fijn vindt om mee te werken 😊

De Logitech Crayon*: deze stylus is wat goedkoper dan de Apple Pencil, maar is ook ontwikkeld door Apple. Het grote verschil is dat de Logitech Crayon niet drukgevoelig is. Een ander verschil tussen de twee styli is de gebruiksduur: de Apple Pencil gaat zo’n 12 uur mee voordat je ‘m moet opladen, de Logitech Crayon gaat ongeveer 7 uur mee. Je zou de Logitech Crayon als goedkoper alternatief voor de Apple Pencil kunnen gebruiken als je de stylus alleen gebruikt om mee te schrijven op je iPad.
TenOneDesign – Pogo Connect, Pogo Connect 2: deze styli hebben geen punt, maar een rond uiteinde, waardoor deze alleen te gebruiken zijn om dingen op de iPad of op een trackpad aan te tikken. Echt schetsen en precies tekenen is met deze styli lastiger.

Adonit – Jot Touch 4, Jot Touch Pixelpoint, Jot Script, Jot Script 2, Pixel: deze styli zijn goedkoper dan de Apple Pencil en dat merk je bijvoorbeeld aan de lichte vertraging die kan optreden als je een lijn zet. Ook zijn deze styli wat zwaarder dan de Apple Pencil.

Wil je meer weten over de verschillende styli buiten de Apple Pencil om? Lees dan deze review uit 2020 (Engels).

Let bij het aanschaffen van een stylus altijd goed op de compatibiliteit! Zoek dus van tevoren goed uit of de stylus van jouw keuze ook te gebruiken is op de iPad die je hebt (of wilt aanschaffen).

Ik hoop dat ik je met deze blog wat meer informatie heb kunnen geven over de Apple Pencil en hoe speciaal deze stylus eigenlijk is. Gebruik je de Apple Pencil al of heb je een andere stylus? Deel je ervaringen en creaties op social media met de hashtag #tekenenmetlianneh. Heb je een vraag? Stel deze dan in de reacties onder de blog.

*Deze links zijn affiliate links. Dit betekent dat ik een klein percentage krijg als je iets via die link koopt. Voor jou verandert er niets: jij betaalt er hetzelfde bedrag voor als altijd.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *