Waarom Procreate niet gratis is

iPad Procreate app prijs blog

Wat kost Procreate? Waarom is Procreate niet gratis? Is Procreate het geld waard? Naast inhoudelijke en creatieve vragen over Procreate worden deze vragen ook vaak gesteld. In deze blog vertel ik je waarom Procreate niet gratis is, het wél de investering waard is en waarom Procreate dan eigenlijk bijna gratis is… Nieuwsgierig? Lees dan verder 😉

Wat is Procreate?
Procreate is een zeer uitgebreide tekenapp die speciaal is gemaakt voor de iPad. Digitaal tekenen wordt hierbij gecombineerd met het gevoel van analoog tekenen, helemaal als je de Apple Pencil hierbij gebruikt. Met Procreate kun je niet alleen tekenen, maar ook schilderen, aquarelleren, schetsen en handletteren (en nog veel meer!). Procreate is alleen te gebruiken op de iPad. Je kunt de app aanschaffen door eenmalig €9,99 te betalen. Je gaat dus geen abonnement aan!

Wat kost Procreate? Waarom kost Procreate geld?
Voor het gebruiken van de tekenapp betaal je eenmalig €9,99. Je hebt dan volledig toegang tot de gehele tekenapp met al haar functies en mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit bijna 200 verschillende brushes die je ook weer zelf kunt aanpassen. Heb je hier toch niet genoeg aan, dan kun je via verschillende aanbieders ‘speciale’ brushes kopen of zelfs gratis downloaden.

Veel mensen twijfelen of ze Procreate wel moeten aanschaffen en gaan vervolgens op zoek naar goedkopere of gratis alternatieven. Deze zijn er wel, maar bieden niet de functionaliteiten en mogelijkheden die Procreate wel heeft. Daarnaast is Procreate echt speciaal gemaakt voor de iPad, waardoor de app optimaal functioneert en zonder bugs en problemen werkt met bijv. de Apple Pencil.

Als je kijkt naar de kosten voor de app en wat je er allemaal voor terugkrijgt, is de app niet duur – en zeker niet duurder dan de beste alternatieven voor Procreate. Het voordeel van Procreate is dat je niet aan een abonnement vast zit – het is echt alleen maar die eenmalige €9,99. Voor dit bedrag heb je niet alleen de app, maar maak je ook echt deel uit van een hechte community die bij Procreate hoort: zowel in Nederland en België als in het buitenland – en dat is eigenlijk onbetaalbaar!

Sta er daarnaast bij stil dat je de app voor een langere tijd (járen!) kunt gebruiken: ook als je overstapt op een nieuwe iPad (maar je AppleID behoudt), kun je de app blijven gebruiken. Het bedrag dat je dan voor de app moet betalen is verwaarloosbaar: stel je gebruikt de app maar 6 jaar (zolang gaat je iPad zeker wel mee), dan nog kost de app minder dan €2 per jaar (en dat zijn 2 Kinder Bueno’s of 1 pak hagelslag #gekopchocolade)! En zelfs bij de Action ben je meer geld kwijt als je voor alle mogelijkheden binnen Procreate analoge materialen (verf, kwasten, canvassen, kleurpotloden, stiften etc.) zou moeten aanschaffen. 😉

Met het geld dat Procreate verdient aan de mensen die de app aanschaffen, wordt de app steeds verder verbeterd en worden er nieuwe functies toegevoegd (hiervoor betaal je niets extra!). Elk jaar is er meestal wel een grote update. Procreate is in 2011 ontwikkeld door een echtpaar uit Tasmanië (Australië). Inmiddels hebben ze een groot team om zich heen verzameld die werken aan de app: creativiteit staat hierbij voorop. Een interessant interview (Engels) met de medeoprichter van Procreate kun je hier lezen, mocht je het leuk vinden om wat meer achtergrondinformatie te hebben.

Waarom ik kies voor Procreate
Als illustrator zweer ik bij Procreate, omdat deze app niet alleen intuïtief is, maar omdat ik er ook snel en effectief mee kan werken. Andere apps bieden lang niet de vele functionaliteiten die Procreate te bieden heeft, of werken voor mij minder prettig. Lees ook mijn blog over alternatieven voor de app Procreate.

Waar kun je allemaal informatie vinden over Procreate? Waar moet je beginnen?
Als je hebt besloten om Procreate aan te schaffen en te installeren, dan kan de app nogal overweldigend zijn: er zijn zoveel mogelijkheden, knoppen, kleuren, functies… Gelukkig ben je niet de enige die dit ervaart! 😉 Via Google zijn al veel tips, uitlegvideo’s en cursussen te vinden. Hieronder heb ik alvast een handig lijstje voor je gemaakt:

  • De website van Procreate zelf met hun eigen handboek: deze Engelse handleiding neemt je mee in de basisbeginselen van de app. Handig: je kunt ook makkelijk naar bepaalde onderwerpen zoeken in deze handleiding, zodat je niet alles hoeft door te nemen.
  • Mijn blogs 😉. Ik heb al behoorlijk wat blogs geschreven over Procreate en hoe ermee aan de slag te gaan: van kleurenprofielen tot het instellen van je canvas: je leest het terug bij mij!
  • Op het Instagramaccount van Procreate (Engels) vind je allerlei voorbeelden, tips en Q&A’s. Wil je liever tips in het Nederlands zien en lezen, dan kun je ook mij volgen op Instagram.
  • Word lid van mijn community op Discord. In deze Nederlandstalige community kom je in contact met andere creatievelingen die werken met Procreate: je kunt ook je vragen stellen, anderen helpen, creaties delen en inspiratie op doen! Wees van harte welkom 😊
  • Er is ook een grote Engelstalige community van Procreate. Hierin kun je niet alleen vragen stellen, maar ook je verhaal delen, inspiratie opdoen en de makers van de app tips en adviezen geven.
  • Wil je het echt goed aanpakken en alles leren over Procreate? Volg dan een online cursus waarin je de app beter leert kennen. Er zijn verschillende cursussen te vinden. Zelf heb ik ook een online cursus voor Procreate gemaakt. In mijn cursus leer je binnen 3 uur echt alles over de app en ik neem je mee in alle mogelijkheden en functies.
  • Als je wilt zien hoeveel mogelijkheden Procreate biedt en wat je er allemaal mee kunt, dan is het een aanrader om eens de showcase (Folio) van Procreate te bekijken. Je vindt op deze pagina allerlei voorbeelden van creatievelingen die in Procreate iets gemaakt hebben, in heel veel verschillende stijlen! Het is ook een mooie plek om inspiratie op te doen 😉

Kortom, Procreate is een geweldige tekenapp die het geld dubbel en dwars waard is: niet alleen vanwege de eindeloze mogelijkheden, maar ook vanwege de gebruiksvriendelijkheid, de hechte Engelse en Nederlandse community’s en het feit dat je met het eenmalige bedrag een leven lang plezier hebt en digitaal creatief kunt zijn!

Heb ik je kunnen overtuigen? 😉 Laat mij weten of jij Procreate gaat aanschaffen (of dat misschien al gedaan hebt). Ik ben benieuwd naar al je creaties! Deze kun je delen via #tekenenmetlianneh of in mijn community op Discord, je bent van harte welkom!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *