Wat als ik mijn canvas uit Procreate wil laten printen?

Printen canvas Procreate drukwerk blog

Je hebt fantastisch werk gemaakt in Procreate en je wil jouw werk laten printen voor jezelf of om te verkopen. Hoe kun je dit het beste aanpakken en welke instellingen zijn hiervoor nodig? In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten.

DPI-instellingen
Het is allereerst belangrijk om te onthouden dat je altijd 300 DPI moet gebruiken bij de instellingen van je canvas, of je het wilt laten printen of niet. DPI betekent ‘dots per inch’: dit is de algemene te hanteren instelling voor maximale kwaliteit. Wanneer je een lagere DPI instelt loop je het risico om kwaliteit te verliezen en dat is zonde! Daarom raad ik altijd minimaal 300 DPI aan, ook al weet je nu nog niet of je je canvas wilt gebruiken voor print. Het is zonde om opnieuw te moeten beginnen als je later spontaan besluit je werk toch te willen gebruiken op drukwerk.

Kleurenprofiel
Naast de essentiële DPI-instellingen, maakt het ook veel verschil welk kleurenprofiel je gebruikt. Dit heeft namelijk invloed op hoe de kleuren worden weergegeven. De regel die je moet onthouden is dat je CMYK altijd gebruikt voor print en RGB voor online uitingen. In mijn blog Kleurenprofielen in Procreate: CMYK versus RGB leg ik je hier meer over uit. Maar let op: Wil je je werk zowel digitaal gebruiken als (eenmalig) laten printen? Dan raad ik je aan om op RGB te beginnen en je canvas later om te zetten naar CMYK.

Hoe zet ik mijn canvas om van RGB naar CMYK?
Dit kun je doen met een programma zoals Adobe Photoshop. Maar niet iedereen beschikt over deze software. Daarom kun je dit ook in Procreate zelf op een andere manier aanpakken. Eerst is het belangrijk dat je je canvas gaat dupliceren, een kopie maken dus. Dit doen we zodat we straks zowel een versie in RGB als in CMYK hebben. Open de kopie en voeg alle lagen samen tot één laag. Volg deze stappen zodra je helemaal klaar bent met je ontwerp. Het samenvoegen tot één laag kun je doen door ze allemaal samen te knijpen met je vingers. Of door ze allemaal te selecteren en in een groep te zetten. Klik daarna op de groep en kies voor ‘flatten’.

Zodra je dit gedaan hebt ga je deze laag die je hebt gecreëerd kopiëren. Tik in het lagenmenu op de laag en kies voor ‘copy’. Maak een nieuw canvas aan met dezelfde specificaties, alleen dit keer kies je voor het kleurenprofiel CMYK. Plak de laag in het CMYK canvas. Of sleep de laag van het RGB canvas naar het nieuwe lege CMYK canvas. Hiermee is je werk omgezet naar CMYK.

Afloop blog drukwerk printen canvas procreate tekenapp

Afloop
Er wordt (bijna) altijd om 3 mm afloop gevraagd wanneer je je werk laat drukken. Dit is bedoeld om een marge aan te houden voor het snijproces. De drukker heeft dus eigenlijk wat extra ruimte nodig om te voorkomen dat hij een deel van jouw werk wegsnijdt. Daarom vraagt hij om een marge van 3 millimeter afloop, ook wel ‘bleed’ genoemd. Dit betekent dat je ontwerp 3 millimeter verder over de ‘rand’ doorloopt waardoor je geen lelijke witte randen krijgt en zodat er ook geen belangrijke stukken worden weggesneden.

Extra belangrijke tip!
Naast de afloop is het erg belangrijk om je werk nooit te dicht op de rand van je canvas te zetten. Afhankelijk van het formaat van je canvas raad ik aan om minimaal 10 millimeter afstand te houden vanaf je teksten / vormgeving tot aan rand van de afloop.

Vergroot NOOIT je canvas achteraf
Procreate is op een pixels gebaseerd programma, (meer over pixels versus vector lees je in deze blog) en dat betekent dat je je werk niet risicoloos kunt vergroten. Houd hier rekening mee van te voren en denk goed na over welk formaat canvas je nodig hebt. Mijn dringend advies is namelijk om je canvas NOOIT achteraf te vergroten, verkleinen kun je wel gerust toepassen. Want dat heeft geen effect op de kwaliteit. Weet je van te voren nog niet welk formaat je nodig hebt? Kies dan voor bijvoorbeeld een groot canvas formaat zoals een A3 (420 x 297mm) of minimaal 1500×1500 pixels.

Welk bestand kun je het beste gebruiken voor drukwerk?
Het meest gebruikelijke bestandsformaat is PDF, maar soms is JPG of zelfs TIFF ook acceptabel. Twijfel je? Vraag het even na bij jouw drukkerij.

Alles nog een keer voor je op een rijtje:

  • Gebruik altijd 300 DPI bij je instellingen voor een nieuw canvas;
  • Stel je kleurenprofiel in op CMYK, de ‘Generic CMYK Profile’ is vaak de juiste. Maar controleer desnoods even bij jouw drukkerij welke voorkeur zij hebben;
  • Voeg voor de zekerheid altijd 3 mm afloop rondom toe; dat is dus + 6 mm in zowel de breedte als de hoogte;
  • Houd altijd 10 mm afstand met je ontwerp tot aan de rand van je afloop;
  • Vergroot nooit je canvas achteraf, daarmee wordt je ontwerp wazig en dat is zonde;
  • Gebruik bij voorkeur PDF als bestandsformaat om je drukwerk aan te leveren of vraag even na bij jouw gekozen drukkerij welke voorkeur zij hebben.

Nu weet je welke instellingen je nodig hebt wanneer je jouw werk in Procreate wilt omzetten naar drukwerk. Heb je nog vragen? Laat het dan hieronder in een reactie weten.

Wil je alles leren over Procreate binnen 3 uur? Dan raad ik mijn uitgebreide Procreate cursus aan. Lees hier meer en meld je onderaan de pagina evt. aan om de eerste module GRATIS te volgen!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *