
Als je tekening of schilderij af is, wil je er misschien wel iets mee doen. Maar wat? In deze blog geef ik je wat tips en inspiratie om met je eigen creaties aan de slag te gaan!
Allereerst zou ik je willen meegeven om al je creatieve uitingen te bewaren en niet weg te gooien. Het kan heel verhelderend zijn en inspiratie geven om je creaties van maanden of zelfs jaren terug opnieuw te bekijken. Je wordt je bewust van je eigen ontwikkeling, ook als je in eerste instantie niet tevreden bent over het resultaat.
Je hebt eigenlijk drie mogelijkheden als het gaat om wat je met je tekenresultaten kunt doen: het voor jezelf houden, het online delen met anderen en het offline verspreiden onder vrienden, familie en volgers.
Het is prima en helemaal aan jou als je je tekeningen of schilderijen voor jezelf wilt houden. Ook dan kun je met die resultaten iets moois doen. Je kunt je creaties bewaren in een mooie map, of een digitale plek geven in de galerij van je telefoon of tablet – of aan je eigen muur hangen natuurlijk 😉
Online delen van creaties
Tegenwoordig delen we veel van onszelf via diverse online platforms. Het is een mooie manier om ook je eigen creatieve werk te delen met anderen, inspiratie op te doen en met elkaar in contact te komen.
Digitaal werk kun je op een gemakkelijke manier delen via sociale media. Met bijvoorbeeld de app Procreate op de iPad kun je je werk exporteren tot een afbeelding die je online kunt delen. Wat ook een gave functie in Procreatie is, is de timelapse. Procreate neemt automatisch een video op van jouw tekenproces. Deze video kun je achteraf gemakkelijk delen via diverse sociale media. Superleuk om anderen deelgenoot te maken van jouw creatieve proces! En je kunt er zelf ook van leren 😊
‘Analoog’ werk kun je natuurlijk niet gelijk delen via sociale media, zonder er eerst een foto van te maken bijvoorbeeld. Lees verderop hoe je op een makkelijke manier analoog werk kunt digitaliseren!
Een populaire app om afbeeldingen te delen is natuurlijk Instagram. De app is uitgegroeid tot een gigantisch netwerk van kunstenaars, creatievelingen en mensen die van kunst houden. Het is een platform dat in eerste instantie gemaakt is om afbeeldingen en (korte) video’s met elkaar te delen. Door middel van hashtags (#) kun je je vindbaarheid vergroten of juist andere kunstenaars vinden. Je kunt je account op Instagram openbaar of privé zetten. Zo heb je zelf in de hand wie jouw afbeeldingen mag zien. Ook kun je ervoor kiezen om meerdere accounts te maken, bijvoorbeeld één voor de dingen die je privé wilt delen en één voor het (openbaar) delen van je creatieve werk.
Een andere plek om je creatieve werk te delen is Facebook. Natuurlijk kun je dit op je eigen profiel delen met jouw vrienden op Facebook, maar er zijn ook heel veel verschillende (creatieve) Facebookgroepen waar je afbeeldingen van je creaties kunt plaatsen. Denk aan de Procreate Community waar je je resultaten uit Procreate kunt delen.
Naast de populaire sociale media kun je er ook voor kiezen om een eigen website maken waarop je je creatieve werk deelt, als een soort digitaal portfolio. Er zijn verschillende (gratis) tools en programma’s waarmee je een eigen website of een blog kunt maken.
Het leuke aan het delen op sociale media is de wisselwerking tussen mensen die afbeeldingen plaatsen en anderen die daarop reageren. Er ontstaan vaak fijne gesprekken of interessante discussies. Je krijgt zelf inspiratie, maar je inspireert ook anderen. Op een gegeven moment bouw je een band op met mensen die jou volgen en andersom.
Offline delen van creaties
Je kunt (digitale) creaties ook op heel veel verschillende offline manieren met anderen delen. Voorwaarde hiervoor is vaak wel dat je je tekening moet ‘digitaliseren’, behalve natuurlijk als je jouw creatie inlijst.
Het digitaliseren van een tekening (of schilderij) kan door deze in te scannen. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door het inscannen via een printer/scanner (natuurlijk!).
Een makkelijkere manier, is het gebruik van de app ‘Foto Scan’ van Google. Deze app is eigenlijk bedoeld voor het ‘inscannen’ van foto’s zodat ze op je telefoon (of tablet) worden opgeslagen, maar je kunt in plaats van foto’s ook prima tekeningen inscannen. Het voordeel van deze app is niet alleen het gebruiksgemak, maar ook het stapsgewijze opnameproces, waardoor niet alleen de schittering van licht wordt gecorrigeerd, maar ook het perspectief. Je krijgt op deze manier altijd rechte, digitale afbeeldingen. De app ‘weet’ ook middels randdetectie waar de afbeelding begint en eindigt. De afbeelding wordt direct op je telefoon of tablet opgeslagen. ‘Foto Scan’ is gratis te downloaden in de Google Play Store en in de App Store van Apple.
Let op: controleer wel de kleuren van de digitale afbeelding en in hoeverre ze overkomen met de werkelijkheid (of hoe dat je wilt dat het eindresultaat eruit komt te zien). Het kan namelijk zijn dat de kleuren via jouw telefoon niet helemaal waarheidsgetrouw overkomen. Je kunt dit aanpassen of verbeteren door o.a. de witbalans bij te stellen, bijvoorbeeld via de app ‘Snapseed’ of een ander fotobewerkingsprogramma (zoals Adobe Photoshop).
Je kunt met de digitale afbeelding van je creatie heel veel verschillende dingen doen. Denk bijvoorbeeld aan het drukken van de tekening op diverse materialen. Je kunt voor canvas, forex of glas gaan, maar je kunt ook kiezen voor het, wat meer bijzondere, hout, beton (!) of staal. Er zijn zelfs bedrijven die van jouw digitale creatie behang kunnen maken!
Naast het drukken van je creatie om ergens op te hangen of in te lijsten, kun je nog veel meer dingen doen. Wat dacht je van het maken van een eigen kalender? Via diverse online winkels kun je zogeheten ‘fotokalenders’ maken. Hoe leuk is het om deze zelf te vullen met je eigen tekeningen en deze vervolgens in de keuken of op de wc te hangen?
In deze online winkels kun je niet alleen kalenders ontwerpen met jouw creaties, maar je kunt ook mokken, kussenslopen en zelfs taarten laten maken. Je kunt het zo gek niet bedenken! Wat ik zelf ook een leuk idee vindt, is het maken van een eigen boek/album waarin je je tekeningen of schilderijen verwerkt. Zo kun je op een makkelijke manier een eigen portfolio op papier opbouwen, of een eigen boek maken. Tip: wacht altijd een aanbieding af. De meeste winkels hebben eens in de zoveel tijd kortingsacties waarmee je veel geld kunt besparen.
Als je het leuk vindt om te knippen en te plakken, dan kun je van je uitgeprinte tekeningen ook magneten maken voor op de koelkast. Je kunt in veel hobbywinkels (of online) magneetrollen kopen waarvan je stukjes magneet kunt knippen. Je kunt dit met lijm op je tekening plakken en voilá: een eigen magneet!
Met uitgeprinte afbeeldingen kun je natuurlijk nog veel meer doen – laat je fantasie de vrije loop (maak sleutelhangers of een eigen t-shirt met behulp van strijkpapier (o.a. te koop bij Action).
En: vergeet ook de feestdagen niet! Hoe leuk is het om je eigen tekeningen of schilderijen om te zetten tot (kerst)kaarten en deze te versturen naar de mensen die je dierbaar zijn? Je kunt ze zelf printen en eventueel versieren en beschrijven, of alles digitaal ontwerpen en regelen.
0 reacties