Welke alternatieven zijn er voor Procreate?

Alternatieven tekenapp Procreate blog

Procreate is een fantastische tekenapp met ontzettend veel mogelijkheden. Toch zijn ook veel mensen benieuwd naar alternatieven voor deze app. Procreate is alleen beschikbaar voor de iPad, waardoor mensen met een tablet of Windows-device op zoek moeten naar alternatieve tekenprogramma’s. In deze blog geef ik wat alternatieven voor Procreate, maar leg ik ook uit waarom ik als illustrator Procreate als favoriete tekenapp heb.

In het kort: wat is Procreate?
Procreate is een zeer uitgebreide tekenapp voor de iPad waarbij digitaal tekenen gecombineerd wordt met het gevoel van analoog tekenen. Deze app biedt de mogelijkheid om digitaal met allerlei verschillende materialen aan de slag te gaan, van potlood tot houtskool en aquarelverf. Procreate is alleen te gebruiken op de iPad. Je kunt de app aanschaffen door eenmalig €9,99 te betalen (geen abonnement!). Meer lezen over Procreate? Lees dan ook mijn andere blogs!

Waar moet je op letten als je een tekenapp uitkiest?
Welke tekenapp het beste bij jou past, is natuurlijk heel subjectief en geheel afhankelijk van al je wensen en de wijze waarop je graag creatief bent. 😉 Er zijn drie dingen die ik zelf erg belangrijk vind als het gaat om tekenapps:

 1. De app moet intuïtief te gebruiken zijn: het moet weinig moeite kosten om direct aan de slag te gaan. De knoppen moeten logisch vormgegeven zijn waardoor ik zonder enige kennis kan begrijpen wat ik kan en moet doen om te beginnen met tekenen.
 2. De app moet overzichtelijk zijn: ik wil in één oogopslag kunnen zien waar mijn brushes zijn, de gum, lagen en andere veelgebruikte functies, zodat ik snel aan de slag kan.
 3. De app moet geen haperingen, bugs of andere storingen hebben: de app moet soepel en snel werken en absoluut niet vastlopen. Je wilt je ding kunnen doen zonder onnodig gestoord te worden door haperende techniek, bijvoorbeeld een vertraging wanneer je met een stylus tekent.

Hieronder geef ik je wat meer informatie over verschillende tekenapps en -programma’s, en ik deel met je waarom ik juist zo’n fan ben van Procreate! 😊

Autodesk Sketchbook teken appAutodesk Sketchbook
Deze tekenapp heeft ontzettend veel mogelijkheden en lijkt erg op Procreate: je kunt bijvoorbeeld ook animaties maken, werken in lagen en verschillende brushes gebruiken. De interface is wat verschillend, en bij Procreate kun je uit meer brushes kiezen dan bij Sketchbook. Net als bij Procreate kost het wat tijd en geduld om alle mogelijkheden uit de app te leren kennen en te gebruiken. Sketchbook is een zeer goed alternatief als je geen iPad hebt of wilt aanschaffen, maar een Android tablet hebt of een laptop met een touchscreen.

 • De tekenapp is gratis te installeren.
 • De tekenapp is geschikt voor Windows 10, Android en iOS.
 • Meer informatie over Autodesk Sketchbook vind je hier.

Affinity Designer teken appAffinity Designer
Als je graag met vector-bestanden werkt, dan is deze app geschikt voor jou. Procreate is een op pixels gebaseerde app, met Affinity Designer werk je met vector (maar je kunt ook gebruik maken van rasters). Over het verschil tussen pixels en vector heb ik een blog geschreven. De app wordt veelal gebruikt door professionals: je kunt bijvoorbeeld zeer grote bestanden inladen net als Adobe Illustrator bestanden! Het is voor velen ook een goedkoper alternatief voor Adobe software. Net als Procreate kun je bij Affinity Designer uit verschillende kleurprofielen kiezen. Je kunt Affinity Designer goed gebruiken met je Apple Pencil op de iPad, maar de app is ook te gebruiken met Windows. De app heeft wel een hogere leercurve dan Procreate en is daardoor in het begin moeilijk om onder de knie te krijgen. Maar: als je er investeert en het programma eenmaal onder de knie hebt, is het een waanzinnig mooi programma om mee te kunnen ontwerpen en te illustreren.

 • De tekenapp kost €54,99 voor macOS en Windows, en €21,99 voor de iPad.
 • De tekenapp is geschikt voor macOS, Windows en iOS.
 • Meer informatie over Affinity Designer vind je hier.

Paper teken appPaper/Fifty Three by WeTransfer
Het Nederlandse bedrijf WeTransfer, dat we allemaal kennen doordat we wel eens grote bestanden moeten versturen, heeft in 2018 de tekenapp Paper overgenomen van haar ontwikkelaars. Je kunt met deze app niet alleen tekenen, schetsen en schilderen, maar ook (foto)collages maken. Als je een simpele app wilt, dan is Paper een aanrader. Met de gratis versie heb je toegang tot een aantal brushes: ga je voor Pro, dan kun je gebruik maken van veel meer tekentools.

Dit is mijn favoriete tekenapp na Procreate. Het is een hele intuïtieve app die zichzelf steeds meer ontwikkelt en verbeterd wordt. Het toffe aan deze app is dat je werkt met notitie/schetsboekjes om al je werk in te bewaren, waardoor bijvoorbeeld bulletjournaling ook heel geschikt is met deze app. Ik heb er zelf de eerste jaren onwijs veel in getekend totdat ik meer vertrouwd werd met Procreate, maar ik gebruik het nog steeds voor allerlei doodles en schetsen/aantekeningen.

 • De tekenapp is gratis, maar je kunt upgraden naar premium.
 • De tekenapp is geschikt voor iOS (iPhone en iPad).
 • Meer informatie over Paper by WeTransfer vind je hier.

Adobe Fresco teken appAdobe Fresco
De app ligt eigenlijk tussen Adobe Photoshop en Illustrator in. Je kunt in deze app zowel gebruik maken van vector als van rasters. De app belooft dat het digitale tekenen en schilderen net zo aanvoelt als live tekenen en schilderen. Door de synchronisatie met al je apparaten, kun je overal verder werken aan je tekening. Deze app is ook goed te gebruiken met bijvoorbeeld de Apple Pencil als je de app installeert op een iPad. Het is een aanrader om met Adobe Fresco te werken als je ook al met andere Adobeprogramma’s werkt, zoals Premiere, Illustrator, Photoshop of Indesign.

 • De tekenapp is gratis, maar je kunt wel upgraden naar premium.
 • De tekenapp is geschikt voor iOS en Windows.
 • Meer informatie over Adobe Fresco vind je hier.

Tayasui sketches teken appTayasui Sketches
Dit is een hele fijne app waarin je ook op basis van schetsboeken kunt tekenen. De interface is heel simpel: aan de linkerkant vind je allerlei brushes waarmee je kunt werken. Rechtsboven vind je het lagenmenu (dit is een pluspunt tegenover de app Paper die geen lagen meer hanteert helaas) en tekenen maar!

 • De tekenapp is gratis, je kunt de app tegen een kleine betaling uitbreiden.
 • De tekenapp is geschikt voor macOS, iOS en Android.
 • Meer informatie over Tayasui Sketches vind je hier.

  Naast bovengenoemde apps zijn er natuurlijk nog veel meer tekenapps en -programma’s waarmee je op je iPad, tablet of laptop (met touchscreen) kunt tekenen, eigenlijk teveel om op te noemen.

  Procreate teken appProcreate – waarom ik als illustrator tóch voor Procreate kies
  Ik werk al sinds 2012/2013 met Procreate en ik ken de app daardoor inmiddels als mijn broekzak. Het voelt voor mij vertrouwd en bekend: ik ken alle instellingen, functionaliteiten en mogelijkheden en het is dan ook logisch dat ik kies voor Procreate omdat ik er simpelweg het beste en snelste mee kan werken. Procreate biedt ook de waanzinnige mogelijkheid tot animeren (animaties op basis van stopmotion). In Procreate kun je heel makkelijk zelf je brushes maken en bewerken. Dit wordt je zelfs steeds makkelijker gemaakt sinds de grote update naar de Brush Studio.

  Daarnaast heeft Procreate in Nederland en België een hele hechte, inspirerende en positieve, grote community opgebouwd waarin ik mijzelf dagelijks meerdere keren laat onderdompelen in geweldige creaties van collega-kunstenaars. Nadat je een tijdje werkt met Procreate voelt het als een hechte vriendschap met zowel de app als de bijbehorende community.

  Andere apps bieden lang niet de vele functionaliteiten die Procreate te bieden heeft, en ook hebben zij (nog) geen grote en hechte community’s. Eigenlijk zijn Affinity Designer en Adobe Fresco de enige echte concurrenten voor Procreate, voornamelijk omdat ze beiden ook vector aanbieden (wat Procreate helaas niet heeft). Autodesk Sketchbook is ook een goed alternatief.

  Persoonlijk heb ik een band gekregen met Procreate toen ik het team in 2019 heb mogen ontmoeten na een persoonlijke uitnodiging in Eindhoven. Omdat het team van Procreate gevestigd is in Australië, was dit dé kans om hen te ontmoeten zonder naar de andere kant van de wereld te hoeven reizen. 😉 Ik heb onwijs veel plezier met ze gehad en veel leuke anekdotes en kennis met het team uitgewisseld, waarna ik nog meer respect en waardering heb voor deze tekenapp en het topteam daarachter.

  Ik hoop dat ik je met deze blog wat meer informatie en inzicht heb kunnen geven in de verschillende tekenapps die je kunt gebruiken in plaats van Procreate, en waarom ik zelf zo’n fan ben van Procreate. Ik vind het leuk als je je digitale creaties met mij deelt op sociale media! Dat kan via de hashtag #tekenenmetlianneh. En ben je al lid van mijn community op Discord?

  0 reacties

  Een reactie versturen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *