Zo deel je je canvas, lagen en brushes in Procreate

Zo deel je canvas lagen brushes Procreate blog

Vanuit je iPad en in Procreate kun je makkelijk op meerdere manieren je bestanden delen. In deze blog leg je uit hoe dit moet en laat ik je ook zien wat de verschillende bestandstypes zijn zodat je altijd de slimste keuze kunt maken.

Canvassen delen
Kies of selecteer de gewenste canvassen om te delen. Delen doe je vanuit het canvas zelf via het Actionsmenu (moersleutel icoontje linksboven) en dan via het tabblad ‘Share’. Andere manieren om canvassen te delen zijn;

 • Via de Gallery > Swipe met je vinger of stylus over een enkelvoudig canvas naar links in de Gallery en kies voor ‘Share’.
 • Meerdere canvassen > Kies in de Gallery rechtsboven voor ‘Select’ en selecteer meerdere canvassen en kies daarna voor ‘Share’.
 • Delen met apps > Sleep canvassen naar een andere app om deze direct te delen. Vaak worden deze geëxporteerd als PNG / Procreatebestand, afhankelijk van de app waar je ze in sleept.
Zo deel je canvas lagen brushes Procreate blog

Lagen delen
Je kunt eventueel ook je lagen als losse bestanden delen en opslaan. Dit doe je door in een gewenst canvas linksboven te klikken op het moersleutelicoontje waarmee je naar het Actionsmenu gaat. Daarna ga je naar het tabblad ‘Share’ en kies je onder het subkopje ‘Share’ ‘Layers’ voor bijvoorbeeld ‘PNG Files’ waarmee je je lagen exporteert als PNG-bestanden.

Zo deel je canvas lagen brushes Procreate blog

Brushes delen
Alle brushes die je in Procreate hebt staan of zelf hebt gecreëerd kun je delen met andere Procreategebruikers. Wanneer je zelf een map hebt aangemaakt met bijvoorbeeld je favoriete brushes, kun je deze ook delen. Dit doe je door op een map te tikken, tik daarna nog een keer op de naam van de map waardoor er een klein pop-upmenu verschijnt. Nu kun je kiezen voor de ‘Share’-knop om je brush-map te delen. Een individuele brush kun je delen door deze naar links te swipen en te kiezen voor ‘Share’.

Zo deel je canvas lagen brushes Procreate blog

Deel opties binnen Procreate
Nadat je de ‘Share’-functie gekozen hebt voor je canvas, lagen of brushes kun je kiezen voor verschillende methodes om je bestand te delen. Hieronder heb ik enkele voor je toegelicht.

 • Airdrop (alleen Apple)
  Mijn persoonlijke favoriet, maar dit werkt alleen als je naast je iPad ook een telefoon of een laptop van Apple hebt. Met Airdrop kun je draadloos en snel bestanden delen tussen Apple apparaten.
 • E-mail
  Natuurlijk kun je bestanden – mits ze niet te groot zijn – ook delen via e-mail. Zorg er wel voor dat je jouw e-mail hebt ingesteld en bent ingelogd op de Apple mailapp op je iPad. Houd er wel rekening mee dat wanneer je afbeeldingen mailt, je een klein beetje kwaliteit verliest.
 • iCloud
  Je kunt ook je bestanden eenvoudig bewaren en delen op de iCloud, dit wordt dan ook automatisch gesynchroniseerd met je andere Apple-apparaten. Standaard krijg je gratis 5 GB ruimte bij je Apple-account, maar je kunt eventueel meer ruimte kopen door per maand hiervoor een klein bedrag te betalen.
 • Social media – Facebook / Messenger / Pinterest
  Wanneer je je werk rechtstreeks wilt delen op social media kun je dit ook vanuit Procreate selecteren. Dit werkt tot nu toe voornamelijk op Facebook, Messenger en Pinterest. Daarvoor moet je deze apps eerst geïnstalleerd hebben op je iPad en zijn ingelogd op het betreffende sociale media-account.
 • Cloudservices > bijv. Drive / Dropbox
  Wanneer je gebruik maakt van een cloudservice zoals Google Drive of Dropbox dan kun je eventueel je bestanden vanuit Procreate hier direct opslaan. Voordat je daar gebruik van kunt maken moet je eerst de app installeren op je iPad en inloggen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *